Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na rubu

Žene i djeca u skloništu ne mogu tri mjeseca čekati hranu

nasilje
PIXSELL
15.05.2012.
u 12:32

Da Grad nije unaprijed platio planirani iznos, moglo bi se zatvoriti karlovačko sklonište kroz koje godišnje prođe pedesetak osoba

Od supruga zlostavljača pobjegla je u drugi grad. Svoje utočište pronašla je u karlovačkom skloništu. Znala je da je nasilnik daleko, ali strah je bio veći. Puna tri mjeseca bojala se izići i u dvorište. To je samo jedna od strašnih priča žene žrtve nasilja. Tijekom lanjske godine kroz karlovačko sklonište prošla je ukupno 51 osoba, od čega je 32 bilo djece.

 Samo 40.000 kuna

Trenutačno ih je tamo 15 i svaka ima svoju tešku sudbinu. Kao da im sve to nije dovoljno, situaciju dodatno zagorčava način financiranja. To zadaje glavobolje i voditeljima i stručnjacima svih sedam hrvatskih skloništa, među kojima je i karlovačko.

Još 2008. bio je potpisan sporazum po kojem tadašnje Ministarstvo obitelji, gradovi i županije sa po trideset posto sufinanciraju nevladine udruge koje u svom sastavu imaju skloništa za ženu i djecu – žrtve obiteljskog nasilja. U praksi se to nije poštovalo, a sada je još teže.

 – Ne znam kako ćemo opstati. Ove godine za prva tri mjeseca dobili smo ukupno 40.000 kuna, a lani 88.000, s time da je taj iznos već bio manji za dvadeset posto u odnosu na prethodno razdoblje – upozorava voditeljica karlovačkog skloništa Mirjana Duduković.

Dodaje da je Ministarstvo socijalne politike i mladih raspisalo novi natječaj za preostalih devet mjeseci.

 Nisi kao domovi

 – No, proći će vrijeme dok nam se novac odobri, što znači da do lipnja neće biti uplaćen. Žene i djece ne mogu tri mjeseca čekati hranu. Može se pokvariti štednjak, hladnjak... S čime da to kupimo? – očajna je Duduković. Grad je, srećom, uskočio i platio unaprijed.

 – U suprotnom bi se mogli zatvoriti. Tako više ne ide. Tražimo da se donese Zakon o financiranju skloništa za žene i djecu – žrtve obiteljskog nasilja koje vode nevladine udruge. Država uporno želi izjednačiti sve vrste domova. Za to nema osnove. Ustanove na javnim adresama dostupne svima ne mogu u isti ‘koš’, ne mogu biti jednake kao one u koje dolaze žene i djeca iz nasilnih obitelji. Mi smo na tajnim adresama, u zgradama opremljenim videonadzorom i drugom opremom. Ne možemo se ni na koji način uspoređivati – upozorava Duduković.

Ključne riječi

Komentara 1

TA
tanana
14:40 16.05.2012.

Bitno da se ima za drogeraše i pijance

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije