Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zdravko Marić: Još nismo odlučili koji ćemo porez smanjiti od 2019.

Potpredsjednica Dalić ne bi smanjivala PDV, nego teret na plaće i poduzetnike, a slično misli i HNS. No, premijer je u kampanji obećao niži PDV...
23. travnja 2018. u 07:00 14 komentara 1034 prikaza
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ministar financija Zdravko Marić kaže da će do ljeta pripremiti analizu koja će pokazati u kojem će smjeru ići porezno rasterećenje od iduće godine. Država je lani prikupila 71,6 milijardi kuna poreznih prihoda – 5,4% više nego godinu dana prije.

Zdravko Marić Državni zavod za statistiku Država prvi put u suficitu, potrošila 2,75 milijardi kuna manje nego što ima

Rast BDP-a bio je 2,8%. Dobro punjenje proračuna i nastavak rasta ekonomije otvorili su prostor za novo porezno rasterećenje, ali ta bi tema mogla biti predmet daljnjih stručnih, ali i političkih rasprava.

Smanjenje PDV-a dio je predizbornog obećanja HDZ-a, u siječnju ove godine najavio ga je i premijer Andrej Plenković, a mogućnost nižeg PDV-a više je puta spomenuo i ministar financija.

Potpredsjednica Vlade Martina Dalić kazala je u intervjuu Večernjem listu da bi “za naše gospodarstvo i za aktualni gospodarski trenutak u kojem želimo snažan i dugoročno održiv rast bilo korisnije snižavanje direktnih poreza, kao što je na primjer porez na dobit ili porez na dohodak, jer oni izravno utječu na troškove gospodarstva, a time i njegovu konkurentnost”.

Naslovnica 21.4.2018. Danas u Večernjem Dalić: Bolje manji porez na dohodak i dobit nego manji PDV

Dalić nije usamljena u tom stavu, mnogi ekonomisti misle da bi na spuštanju opće stope s 25 na 24 ili 23% uglavnom profitirali trgovci pa bi bilo korisnije smanjiti porezni pritisak na plaće, mirovine i dobit poduzetnika. Naša opća stopa PDV-a od 25 posto među najvišima je u Europi.

Zamoljen da prokomentira izjavu potpredsjednice Vlade, Zdravko Marić kazao je da odluka koji će porez biti smanjen još nije donesena, a analiza će uzeti u obzir sve moguće učinke na ekonomiju i standard. HNS-ov Predrag Štromar također je nedavno doveo u pitanje opravdanost smanjenja PDV-a.

– Mislim da dobro treba analizirati i vidjeti što je najbolje. Sigurno treba rasteretiti plaće i sve one poreze koji našim poduzetnicima stvaraju probleme – rekao je Štromar.

Martina Dalić DALIĆ OTKRIVA Može li ministar dati otkaz državnom službeniku koji ništa ne radi? Zdravko Marić Pregovori ispod stola? Zdravko Marić odgovorio Aleksiću: O CHF ne pregovaramo potajno Zdravko Marić Agrokor Maras: Piruška Canjuga je u pritvoru, Zdravko Marić je u Vladi
Zadar: Testiranje na Covid-19 u Općoj bolnici
PISMO OBIŠLO HRVATSKU
Prebolio COVID-19 pa otkrio što morate imati doma: 'Korona boli kao sam vrag'
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...
 • Deleted user:

  Treba smanjiti politicki sustav za 2/3 .... ...cemu preko 150 saborskih zastupnika .....cemu ured kgk sa 150 zapislenika ....cemu 20 minstarstava .....cemu toliko gradova i opcina ......ministarstva zupanije gradovi opcine rade jedan te isti posao ....financiranje stranaka iz clanarina.... ....vanjski ... prikaži još!vanjski poslovi sami sebi svrha sto radi veleposlanik u varsavi gdje zivi samo 54 hrvata ....cemu 55 generala os itd itd

 • Avatar maxist
  maxist:

  uz toliki broj i postotak poreza doista je teško odabrati.......možda jedino da vam pomogne Đelo Hađiselimović........ili uz pomoć kuglica......

 • Avatar indigo25
  indigo25:

  Ma nemojte ni je jedan. Zašto bi smanjivali poreze. Bezveze..