Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Porezno rasterećenje

Zdravko Marić: Još nismo odlučili koji ćemo porez smanjiti od 2019.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
23.04.2018.
u 07:00

Potpredsjednica Dalić ne bi smanjivala PDV, nego teret na plaće i poduzetnike, a slično misli i HNS. No, premijer je u kampanji obećao niži PDV...

Ministar financija Zdravko Marić kaže da će do ljeta pripremiti analizu koja će pokazati u kojem će smjeru ići porezno rasterećenje od iduće godine. Država je lani prikupila 71,6 milijardi kuna poreznih prihoda – 5,4% više nego godinu dana prije.

Rast BDP-a bio je 2,8%. Dobro punjenje proračuna i nastavak rasta ekonomije otvorili su prostor za novo porezno rasterećenje, ali ta bi tema mogla biti predmet daljnjih stručnih, ali i političkih rasprava.

Smanjenje PDV-a dio je predizbornog obećanja HDZ-a, u siječnju ove godine najavio ga je i premijer Andrej Plenković, a mogućnost nižeg PDV-a više je puta spomenuo i ministar financija.

Potpredsjednica Vlade Martina Dalić kazala je u intervjuu Večernjem listu da bi “za naše gospodarstvo i za aktualni gospodarski trenutak u kojem želimo snažan i dugoročno održiv rast bilo korisnije snižavanje direktnih poreza, kao što je na primjer porez na dobit ili porez na dohodak, jer oni izravno utječu na troškove gospodarstva, a time i njegovu konkurentnost”.

Dalić nije usamljena u tom stavu, mnogi ekonomisti misle da bi na spuštanju opće stope s 25 na 24 ili 23% uglavnom profitirali trgovci pa bi bilo korisnije smanjiti porezni pritisak na plaće, mirovine i dobit poduzetnika. Naša opća stopa PDV-a od 25 posto među najvišima je u Europi.

Zamoljen da prokomentira izjavu potpredsjednice Vlade, Zdravko Marić kazao je da odluka koji će porez biti smanjen još nije donesena, a analiza će uzeti u obzir sve moguće učinke na ekonomiju i standard. HNS-ov Predrag Štromar također je nedavno doveo u pitanje opravdanost smanjenja PDV-a.

– Mislim da dobro treba analizirati i vidjeti što je najbolje. Sigurno treba rasteretiti plaće i sve one poreze koji našim poduzetnicima stvaraju probleme – rekao je Štromar.

Komentara 14

DU
Deleted user
10:36 23.04.2018.

Treba smanjiti politicki sustav za 2/3 .... ...cemu preko 150 saborskih zastupnika .....cemu ured kgk sa 150 zapislenika ....cemu 20 minstarstava .....cemu toliko gradova i opcina ......ministarstva zupanije gradovi opcine rade jedan te isti posao ....financiranje stranaka iz clanarina.... ....vanjskivanjski poslovi sami sebi svrha sto radi veleposlanik u varsavi gdje zivi samo 54 hrvata ....cemu 55 generala os itd itd

Avatar maxist
maxist
08:55 23.04.2018.

uz toliki broj i postotak poreza doista je teško odabrati.......možda jedino da vam pomogne Đelo Hađiselimović........ili uz pomoć kuglica......

Avatar indigo25
indigo25
08:41 23.04.2018.

Ma nemojte ni je jedan. Zašto bi smanjivali poreze. Bezveze..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije