Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dalić: Bolje manji porez na dohodak i dobit nego manji PDV

Proces spašavanja Agrokora odvija se dobro, ali posve zadovoljna bit ću tek kad se nagodba izglasa i kad se sustav Agrokora vrati normalnom poslovanju, kaže ministrica gospodarstva
21. travnja 2018. u 00:00 28 komentara 4185 prikaza
Naslovnica 21.4.2018.

Martina Dalić iza sebe ostavlja vrlo intenzivno razdoblje u kojem je vodila rješavanje krize u najvećem gospodarskom sustavu u državi i regiji Agrokoru, a istovremeno se suočavala s prozivkama, optužbama i napadima od oporbe do dionika krize koncerna. Sklapanjem okvirnog sporazuma vjerovnika i činjenicom da oporba nije skupila dovoljno ruku za njezin opoziv potpredsjednica Vlade dobila je priliku samo za kratki predah jer je sada ispred nje zadatak provođenja reformi.

Jeste li se iznenadili kad ste vidjeli rezultate glasovanja u Saboru po kojima se podrška Vladi, a u tom trenutku i konkretno vama, svela na 76 ruku, što je minimalna većina?

Temeljna je poruka tog glasovanja da Vlada ima većinu, unatoč svim napadima i žestini političke rasprave koja se vodila proteklih mjesec dana. Podsjetila bih da smo dovršili pregovore o ulasku u Europsku uniju predvođeni Vladom koja je imala većinu čiji je broj ruku u Saboru bio sličan sadašnjoj parlamentarnoj većini. Vlada je stabilna i želim da se u svom radu koncentriramo na bitne probleme gospodarskog trenutka, odnosno na povećanje gospodarskog rasta i jačanje životnog standarda. Većina je tu, koliko god neki željeli da nije tako.

Mediji nagađaju o rekonstrukciji Vlade, ali i prijevremenim izborima. Ima li podloge za to?

Po mojim saznanjima razgovora o rekonstrukciji Vlade nema, ali, naravno, to je pitanje o kojem odlučuje premijer. Priču o izborima, pa i rekonstrukciji, doživljavam kao pokušaj da se nakon još jednog neuspješnog napada opozicije na stabilnost Vlade nastavi s nametanjem i drugih tema koje privlače pozornost, opet usmjerenih k istom cilju. Mislim da gospodarski i socijalni trenutak zahtijeva da se usmjerimo na gospodarski rast i stvaranje okolnosti koje će privući građane koji su se iselili da se vrate. Upravo je to razlog zbog kojeg premijer često ističe važnost političke stabilnosti. Ona je nužna pretpostavka i reformi i predvidivosti poslovnog okruženja i snažnijih investicija i uspješnog korištenja europskih fondova. Kontinuirano i neprekidno bavljenje izborima kao da smo neprestano u predizbornoj kampanji predstavlja odvlačenje energije od pravih pitanja.

>> Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili u e-izdanju!

Od ostalih tema izdvajamo:

>> Poruka Srbiji: Neka Vulin ne dolazi na komemoraciju u Jasenovac

>> Koruški župan: Desničarski skup u Bleiburgu treba zabraniti

>> HNS: Vrdoljaka je tužio čovjek čija bivša tvrtka radi s nuklearkom Krško

>> Grbeša i Šalaj: Bandić, Petrov i Markić nisu populisti

Naslovnica 21.4.2018. | Autor :

Jaja Spar
Prirodna namirnica
Dočekajte Uskrs sa zdravim domaćim jajima

A1 izdvaja za Vas

 • fakin2012:

  ako Nijemci imaju 19%, mi moramo imati 18 ili manje da budemo konkurentni. Naš PDV je 31,5% veći od Njemačkog, a trebao bi biti manji.

 • marijaqwer:

  Sve daju samo pdv ne!!!! Uhljebi znaju od čega žive. .Vjerodostojno.

 • Avatar Ante-Portas
  Ante-Portas:

  Deri narod a tajkunima smanji porez.