Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Maras: Piruška Canjuga je u pritvoru, Zdravko Marić je u Vladi

Premijer Plenković brani ministre i tvrdi da nema razloga da itko iz Vlade bude predmet istrage
16. listopada 2017. u 20:50 18 komentara 2118 prikaza
Zdravko Marić
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/13

Postupanje policije i DORH-a u Agrokoru pod povećalo je ponovno dovelo ministra financija Zdravka Marića, nekadašnjeg menadžera u Agrokoru, posebno zbog činjenice da je u istragu, po priopćenju Državnog odvjetništva, uključen i Samostalni sektor za otkrivanje financijskih prjevara, tzv “porezni Uskok”, koji je dio Ministarstva financija.

Piruška Canjuga 12 uhićenih Osumnjičeni su prenoćili u pritvoru, Galić i Canjuga prvi na ispitivanju

‘Tako to radi HDZ’

– Znali su o Agrokoru vjerojatno isto. Marić o financijama, bilancama Agrokora i više. Piruška Canjuga je u pritvoru, Zdravko Marić je u Vladi. Tako to radi HDZ! – napisao je na Facebooku Gordan Maras.

Premijer Plenković, međutim, i dalje čvrsto brani svog ministra pa na izravno pitanje hoće li ministar Marić biti prisiljen podnijeti ostavku jasno odgovara – ne.

– Marić je radio u Agrokoru, u međuvremenu je došao u Vladu i svoj posao je dobro radio, i upravo danas ga dobro radi u Washingtonu – uzvratio je premijer koji je uvjeren da ne postoji nijedan razlog da bilo koji ministar u njegovoj Vladi bude predmet istrage u Agrokoru. Odbija i teze da je Marić obmanjivao javnost kada je početkom godine tvrdio da je s Agrokorom sve u redu. Plenković tumači kako su izjave njegovih ministara u periodu do donošenja “lex Agrokora” išle u smjeru da se ne stvara panika na tržištu i da se ne našteti kreditnom rejtingu kompanije, ali i države.

Htjeli smo smiriti loptu i to smo radili svjesno i odgovorno. Istodobno smo se realno informirali o mogućim scenarijima – ističe premijer. Teze o sukobu interesa odbacuju i iz kruga Zdravka Marića. Naprotiv, podsjećaju kako je Marić bio napadan zbog porezne reforme koja je “porezni Uskok” maknula iz njegova kabineta, time i iz neposrednog utjecaja ministra te kako je riječ o tijelu čiji je rad potpuno samostalan.

Opet pokreću pitanje opoziva

Marić je zbog Agrokora u svibnju jedva preživio glasovanje u Saboru, a oporba sada najavljuje da će ponovno pokrenuti pitanje njegova opoziva, no u Mostu ističu kako u ovoj fazi za odgovornost više ne mogu prozivati samo ministra financija, nego prije svega premijera koji je, podsjećaju, zbog Marića srušio Vladu HDZ-a i Mosta.

– Zdravko Marić za nas je završena priča i odgovornost za cijelu situaciju može snositi samo premijer Plenković jer je zaštitio ministra u svakoj situaciji i zbog njega srušio koaliciju s Mostom i cijelu Vladu – komentirao nam je politički tajnik Mosta Nikola Grmoja.

Zdravko Marić
1 / 55
Mislav Galić priveden u policijsku postaju Oranice
Ivica, Ante i Ivan Todorić Afera Agrokor Todorići iz Londona: Vraćamo se, samo je pitanje kada točno AFERA AGROKOR Sugrađani uz Todoriće: Ivica je hranio pola sela, a sad mu sude! Nikola Mandić Majka svih afera Odvjetnička elita: ovo su ljudi angažirani za obrane u Agrokoru
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
  • Ivan grozni:

    Maras , tebe jako "žulja" to povjerenstvo . Kaj hoćeš sakriti ?

  • dalibor.hren:

    Piroška u zatvoru,a fritula na slobodi!? Čunjoglavi, i ti ćeš sa svojim bivšim šefom doći na red!!! Agrokor je muljao i za vrijeme tvojeg mandata u vladajućoj sranci!

  • ICCO:

    Marasova "silikonska dolina" je antologija gluposti, čovjeka koji ne razlikuje silikon od silicija, ne treba uzimati niti za neozbiljno kada bilo što komentira.