Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
anakronizam?

Zbog stoljetne tradicije Uskrsu se posebno vesele zatvorenici

Zatvor, ilustracija
Foto: Thinkstock
1/2
28.03.2016.
u 08:16

Više se ne može dogoditi slučaj poput onoga iz 1928. kad je ta udruga predložila da se osuđenom na smrtnu kaznu zbog ubojstva s predumišljajem kazna zamijeni doživotnim zatvorom, tim prije što kazne smrću u Španjolskoj više nema.

U nekim kršćanskim zemljama, poput Španjolske i Gruzije, postoji stoljetna tradicija skraćivanja zatvorskih kazni i prijevremenog puštanja iz zatvora određenog broja osuđenika u velikom tjednu prije Uskrsa.

Navodno je taj običaj nastao u spomen na biblijski prizor, kad okupljena svjetina na Pilatovo pitanje: "Koga hoćete da vam pustim: Barabu ili Isusa koji se zove Krist?", rimskom namjesniku koji je želio oprati ruke zbog toga što je Isusa osudio na smrt viče da pomiluje zločinca Barabu, a razapne Isusa.

U Španjolskoj civilne vlasti svake godine za Uskrs na prijedlog vjerskih bratovština oslobode dvadesetak zatvorenika kojima se skrati kazna, prema tradiciji koja je stara oko 250 godina. No, neki smatraju da je riječ o anakronizmu.
Posebna negodovanja pojavila su se prije dvije godine, kad je na taj način kazna skraćena bankaru koji je izigrao povjerenje svog klijenta, te mu ukrao nekoliko desetaka tisuća eura. 

Jedna od religioznih bratovština koje predlažu pomilovanja je društvo Nuestra Senora de la Soledad y Descendimiento del Senor iz Malage, čiji predstojnik Enrique Crespo Munoz kaže da u današnje vrijeme na skraćivanje kazne na taj način mogu računati oni koji nisu osuđeni za velike zločine.

Više se ne može dogoditi slučaj poput onoga iz 1928. kad je ta udruga predložila da se osuđenom na smrtnu kaznu zbog ubojstva s predumišljajem kazna zamijeni doživotnim zatvorom, tim prije što kazne smrću u Španjolskoj više nema.

U Gruziji pomilovanja i skraćivanja kazni odrađuje predsjednik države, a to se događa ne samo na Uskrs, nego i na druge velike vjerske blagdane, poput Božića i Marijina uzašašća.

Lani je na taj način prepolovljena dugogodišnja kazna zatvora čovjeku osuđenom za ubojstvo.

>>Hrvatski svećenici podijeljeni u vezi s pranjem nogu ženama

Komentara 2

DU
Deleted user
08:46 28.03.2016.

ja bi to preorentiro i za uskrs te i takove kriminalce i lopove te ubojice zrtvovo za spasenje ovog svijeta,a nikako pomilovo jer kazna ce doci svakom ko ju zavrijedio

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije