Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nestala djevojka

Završena pretraga terena. Tijelo Antonije Bilić nije pronađeno

bilić, paravinja, potraga (1)
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
1/12
Autori: Goran Šimac, luc
28.06.2011.
u 08:35

Drnišani se i dalje nadaju da D. Paravinja laže, odnosno da je nestala djevojka živa

Dvadeset prvi dan potrage za nestalom Antonijom Bilić (17) i drugi dan pretrage kanjona rijeke Krke do ranih poslijepodnevnih sati nije donio rezultat. Kolona policijskih vozila, HGSS-ovih terenaca, kombija sa specijalcima, roniocima, interventnom policijom, vatrogascima i dugima krenula je malo prije 8 sati iz središta Drniša cestom prema Oklaju i dalje prema Brljanskom jezeru.

Iz Slovenije stigao sonar

Uz gotovo 150 sudionika pretrage na kopnu i pod vodom, novost je bila ispomoć šestorice specijalaca slovenske vojske. Oni su se, naime, odjeveni u maskirne odore, s dva se vozila pridružili pretrazi jezera. Ključan je trebao biti upravo uređaj koji su donijeli sa sobom, specijalizirani sonar koji se postavlja na gumeni čamac te može otkriti veće predmete i objekte na dnu jezera, rijeka ili mora, i do 300 metara dubine.

O snažnom nastojanju da se pronađu tragovi svjedoči i to što je oko podneva Hrvatska vojska podigla i dvije tzv. bespilotne letjelice koje su preletom nad tokom rijeke Krke u duljini od 37 kilometara, od slapa Manojlovac do ušća, detaljno fotografirale to područje. Fotografije visoke razlučivosti pomno će se analizirati ne bi li se na njima zamijetilo što sumnjivo.

Pročitajte današnji tijek potrage za Antonijom Bilić

14.40 sati – Većina sudionika potrage za tijelom Antonije Bilić počela je napuštati područje pretrage, a nadležni službenici potvrdili su nam da je za danas pretraga završena. Pretraga terena i potraga za tijelom nestale sedamnaestogodišnje Antonije Bilić nastavit će se sutra u ranojutarnjim satima.

11.59 sati – Oko podneva hrvatske će Oružane snage bespilotnim letjelicama fotografirati cijeli tok rijeke Krke od slapa Manojlovac pa sve do ušća. Fotografije visoke rezolucije koje će se dobiti tim snimanjem bit će analizirane da bi se utvrdio mogući trag nestale Antonije Bilić. Naime, kada je Dragan Paravinja, prema vlastitu priznanju, ubio i bacio Antoniju u Krku, razina vode bila je i dva metra viša pa postoji sumnja da je tijelo, ako je zaista bačeno u rijeku, voda odnijela daleko od mjesta zločina. Prema MORH-ovim podacima u pretragu terena uključene su dvije bespilotne letjelice i 12 pripadnika Oružanih snaga koji njima upravljaju.

10.40 sati – Uz pomoć sonara pretraživat ćemo dno velikog jezera dugog oko 550 i širokog 130 metara, a ronioci će pretraživati područje uz obalu. Nakon triju manjih jezera kod tri mosta pretražuje se veće jezero – objasnio je tijek današnje pretrage Predrag Brkopac, načelnik Sektora općeg kriminaliteta, terorizma i ratnih zločina u Ravnateljstvu policije.

Naime, skupina u maskirne odore odjevenih pripadnika slovenske vojske s dva vozila, sivomaslinastim vojnim kamionom i bijelim kombijem krenula je u pretragu jezera. Ključan bi danas trebao upravo uređaj koji su donijeli, specijalizirani sonar koji se postavlja na gumeni čamac i koji može otkriti veće predmete i objekte na dnu jezera, rijeka ili mora i do 300 metara dubine. Kako je kazao Brkopac, slovenski vojnici još nisu počeli raditi jer najprije moraju na teško pristupačno mjesto spustiti nenapuhan gumeni čamac, napuhati ga na obali pa na njega postaviti opremu.

– Sonar je u mogućnosti detektirati predmete 25 metara desno i 25 metara lijevo od čamca, dakle u pojasu od 50 metara. Kako su kazali, Slovenci očekuju da bi ovaj zadatak mogao biti obavljen u kraćem roku. Inače, jezero je duboko od 10 do 12 metara, temperatura je vode oko 16 stupnjeva, a vidljivost oko jedan metar. No to ne predstavlja problem – objasnio je P. Brkopac. Ako sonar na dnu zamijeti, primjerice, debelu granu ili nešto drugo, ronioci zaranjaju i pretražuju to mjesto, napominje te ponavlja da pretraga neće prestati sve dok se ne pronađu bitni tragovi.

10 sati – Slovenska vojska koja je stigla na drniško područje planira pretražiti 38 kilometara korita rijeke Krke.

9.10 sati – Kamion slovenske vojske sa 20-ak vojnika i još jedan slovenski kombi u pratnji hrvatskih specijalaca iz smjera Oklaja krenuo je prema jezeru Brljane. Pretpostavlja se da će posebnom opremom za pretraživanje pomoći u potrazi za Antonijom Bilić.

Kolona policijskih vozila, HGSS-ovih terenaca, kombija sa specijalcima, roniocima, interventnom policijom i dugima krenula je jutros nešto prije 8 sati iz središta Drniša cestom prema Oklaju i dalje prema Brljanskom jezeru. Kako je i najavljeno jučer oko 15.30 sati, kada je prekinuta pretraga obale i dna gornjeg toka rijeke Krke, jezera Brljane, brane na tamošnjoj hidrocentrali, okolnih rukavaca i gusto obraslog nepristupačnog šipražja, jutros je potraga za mogućim tragovima nastavljena sličnim intenzitetom, kako je rečeno u policiji.

Podsjetimo, jučerašnje opsežno pregledavanje teškog terena "milimetar po milimetar", kako je ustvrdio policijski čelnik Vitomir Bijelić, preleti helikoptera, obilazak kanuima i čamcima i pretraga uz pomoć pasa tragača jučer nisu donijeli rezultat. Policija je pak najavila kako "neće stati" dok se ne provjere navodi uhićenog Dragana Paravinje, koji je u jednom od svojih iskaza tvrdio kako je ubio Antoniju Bilić i tijelo bacio u jezero upravo na tom mjestu, odnosno u kanjonu Krke na mostu kod jezera Brljane.

Nešto poslije osam sati na mjesto na kojem je policija zapriječila pristup kanjonu pristigla je i Ana Bilić, sestra nestale djevojke, kratko se raspitala kod policajaca ima li kakvih novih saznanja u pretrazi i otišla. Kao i svih proteklih mučnih dvadesetak dana, u drniškom kraju i dalje je ono o čemu se najčešće sa zebnjom i tugom razgovara još uvijek nerazjašnjena sudbina 17-godišnje djevojke. Glavnina i dalje dijeli nadu obitelji Antonije Bilić kako je možda još uvijek živa te kako D. Paravinja laže, kao što je to činio više puta do sada.

Komentara 161

OB
-obrisani-
16:10 28.06.2011.

vazno je da MUP i TAJNE SLUZBE --PRATE HRVATE U DIJASPORI,hehehehheheehheheheheh decki se zale da ih HAKIRAJU,heehehhheheh

SA
santos008
17:00 28.06.2011.

Obitelj se treba obratiti Europskom parlamentu ,jer je ocito da Republika Srbska i Dodik pokusavaju zastiti ovog kriminalca..Puno je ovdje manipulacija.

AL
albundy
12:32 28.06.2011.

@Veli Joze Možda bio mobitel u torbi , koju je ovaj kreten odbacio. A gdje je odbacio i koji kamion za smeče je sve to pokupio i gdje vozio???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije