Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
željko marušić:

Zaustavljanje u tunelu zbog tuče nedopustivo je i kažnjivo

Ilustracija
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
1/4
18.06.2019.
u 08:14

Vozači štiteći svoja vozila od štete ugrožavaju sigurnost prometa

Protekli vikend na autocesti Zagreb - Split zapalio se automobil, no vatrogasci iz Karlovca su do njega jedva došli jer vozači koji su im se s vozilima našli na putu uglavnom nisu poštovali prednost prolaska i stvorili tako hitni koridor.

 

Karlovački su vatrogasci stoga na svojoj stranici na Facebooku objavili i snimku svoga probijanja na autocesti na kojoj se vidi da se vozila uglavnom sklanjaju na krivu stranu ili se uopće ne miču. Vatrogasci su uz snimku upozorili da je za prolazak interventnih vozila potrebno stvoriti prometni koridor jer on može spasiti nečiji život.

Na drugom dijelu A1, kod Ogulina, u nedjelju je pak padala tuča pa su neki vozači koji su se u tom trenutku zatekli na tom dijelu zaustavili svoja vozila u tunelu, kako bi ih zaštitili od oštećenja. Ali su time ugrozili sigurnost prometa. U Zakonu o sigurnosti cestovnog prometa jasno je navedeno da se vozila s pravom prednosti prolaska moraju propustiti tako da se druga vozila moraju zaustaviti, i to tako da se vozila u desnom prometnom traku pomiču udesno, a vozila u lijevom traku ulijevo.

 

Tko to ne učini, platit će kaznu od 500 kuna. U zakonu se navodi i da se vozilo ne smije zaustavljati ni parkirati u tunelu i da je kazna za to od 1000 do 2000 kuna. HAC je inače ove godine krenuo u akciju podizanja svijesti vozača o hitnom koridoru pa tako među ostalim vozačima dijeli promotivne letke o tome.

Prometni stručnjak Željko Marušić za zaustavljanje u tunelu zbog tuče kaže da je to neodgovorno i nedopustivo te da policija to treba sankcionirati. Ti vozači žele, kaže on, zaštititi svoju imovinu, ali prioritet su ipak ljudski životi, koje takvim ponašanjem ugrožavaju. Za nepropuštanje vatrogasnog vozila Marušić kaže da je to pitanje loše kulture i da osim edukacije takve vozače treba i kažnjavati. 

Komentara 12

Avatar zrakomlat59
zrakomlat59
08:26 18.06.2019.

Vjerovatno vozači ovako računaju. Bolje 1000 kn globe nego 15000 kuna štete. Ako me netko od pozadi lupi biti će on kriv i platiti štetu. Pomaže protiv bahatosti samo jedno. Oduzimanje i trajno uništenje vozila na trošak vlasnika. Za ponovljeni prijestup još i obavezna kazna zatvora od 1 do 5 godina. Tako ćemo uspjeti u slijedećih deset godina smanjiti broj mrtvih na cestama barem za 50%. Komentirao bih još ali nasmijem blokirati će me kao i inače.

Avatar Ernest_Fulir
Ernest_Fulir
08:42 18.06.2019.

zrakomlat - Samo komentiraj. Blokade su samo potvrda da govoris istinu. Znam iz vlastitog iskustva... Time samo pokazuju svoju slabost...

TR
trafic4444
09:33 18.06.2019.

1000-2000kn kazne je sitnica da spasim bmw- od 25000e...soryi al računica je očita

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije