Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čeka se stav Vlade

Zapeo izbor ravnateljice Ekonomskog instituta

21.03.2016., Zagreb - U Vladi Republike Hrvatske odrzan je sastanak pregovarackih odbora sindikata javnih sluzbi i predstavnika Vlade Republike Hrvatske. Predrag Sustar ministar prosvjete Photo: Davor Visnjic/PIXSELL
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
17.04.2016.
u 15:27

Štednja bi mogla zahvatiti kuću iz koje je ministrica uprave

Čekamo odluku i instrukcije iz Ministarstva znanosti i obrazovanja nakon kojih ću sazvati sjednicu Upravnog vijeća – komentar je novog predsjednika Upravnog vijeća Ekonomskog instituta Zagreb na pitanje kad će vijeće donijeti odluku o izboru ravnatelja.

Nakon što je Dubravka Jurlina-Alibegović imenovana za ministricu, Ekonomski je institut raspisao natječaj za izbor novog ravnatelja na koji su se prijavile tri kandidatkinje. Očekivalo se da će odluka o novoj ravnateljici biti donesena do početka travnja, no u međuvremenu je resorni ministar smijenio tri stara člana upravnog vijeća i na njihovo mjesto postavio nove ljude: profesora s Ekonomskog fakulteta Dragu Jakovčevića, profesora Nikolu Mijatovića s Pravnog fakulteta i Krešu Zadru, pomoćnika ministra obrazovanja, profesora fizike s PMF-a.

Predložena M. Vehovec

Znanstveno vijeće Ekonomskog instituta preporučilo je Upravnom vijeću da za ravnateljicu kuće izabere Maju Vehovec, no prof. Jakovčević čeka sa sazivanjem sjednice na kojoj bi se potvrdio izbor ravnatelja dok Ministarstvo znanosti ne donese odluku hoće li ići na okrupnjavanje znanstvenih instituta. Premijer Orešković najavio je da će Vlada do sredine ovog mjeseca pripremiti plan racionalizacije državnih agencija i drugih ustanova čiji bi se broj trebao spustiti na 13 do 15 sa sadašnjih 56. Kad je riječ o institutima, spominje se spajanje Ekonomskog, Instituta za javne financije, Instituta za turizam i Instituta za migracije u jednu ustanovu.

Jakovčević smatra da bi spajanje bilo dobra odluka, no instituti kojih se to tiče ne bi bili sretni s takvim rješenjem te nastoje sačuvati autonomiju.

Ekonomski institut, primjerice, provodi tri H2020 projekta iz novog programa EU za istraživanje i inovacije te još osam drugih znanstveno-istraživačkih projekata financiranih iz europskih i hrvatskih zaklada.

Akcijski plan

Vlada bi trebala dovršiti i svoj prvi reformski paket s kojim će izaći pred Europsku komisiju.

Unutar akcijskog plana za reformu javne uprave nalazi se plan smanjenja broja agencija, no znanstveni su instituti u nadležnosti resora znanosti i obrazovanja. 

>> Maja Vehovec preuzima Institut? 

Komentara 3

DU
Deleted user
16:13 17.04.2016.

Moram dodati da je prebolesno da političari upravljaju INA-om, Hrvatskim cestama, raznim zavodima i institutima, javnim trgovačkim društvima - dok istodobno nemamo niti jednu svoju banku - sve su u stranom vlasništvu, upropastili smo svu domaću industriju (preostalo je nešto sitno), ali političari se petljaju u sve. I ne radi boljeg rada ustanove i dr., ma samo da bi udomili nezbrinute pristaše i donatore, osigurali poslušnike.

DU
Deleted user
16:09 17.04.2016.

Eto, meni je to prebolesno - što Vlada i političari uopće imaju s Ekonomskim institutom? S kojim pravom bi oni utjecali ili čak određivali čelne ljude? Struka je tu da kaže, a ne političari. Pa u politici ima više liječnikaa medicine i politologa, trgovaca i propalih zabavljača - koji zaista nemaju što reći o ekonomiji, ekonomskoj znanosti niti Institutu.

HO
homofob
16:25 17.04.2016.

Ako smijem sugerirati da novi ministar znanosti ucini cast Miroslavu Krlezi i nama ponekim Hrvatima koji se jos sjecamo krlezina hrvatskog jezika i njegovog protivljenja tzv. "Novosadskom dogovoru" koji je nasilno u hrvatski jezik gurao srbizme a jedan medu mnogima je bila i rijec "obrazovanje" umjesto hrvatske rijeci skolovanje, da inicira promjenu imena ministarstva u "Ministarstvo znanosti i skolstva".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije