Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pelješki most

Žalba odgađa početak radova

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
1/5
24.10.2017.
u 15:15

Na natječaj za nadzor radova žalili su se Španjolci, a to bi moglo značiti da ugovori za nadzor i građenje neće biti potpisani u isto vrijeme

Hrvatske ceste (HC) do kraja ovog mjeseca donijet će odluku o odabiru izvođača radova na Pelješkom mostu.

Ponude su poslali talijanski Astaldi i turski IC Ictas, koji bi most sagradili za 2,5 milijardi kuna, austrijski Strabag ponudio je 2,6 milijardi kuna, a kineski konzorcij predvođen tvrtkom China Road and Bridge Corporation dao je najjeftiniju ponudu – dvije milijarde kuna. Ako bude žalbi na odabir, što je izgledno, realno je očekivati da će se ugovor za gradnju Pelješkog mosta potpisati krajem ove ili početkom 2018. nakon što Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (Dkom) odluči o mogućim žalbama.

Odabir izvođača radova već su usporile žalbe u prvom i drugom krugu natječaja zbog čega je cijeli postupak produljen za nekoliko mjeseci. A isto to moglo bi se dogoditi i s natječajem za nadzor nad izgradnjom Pelješkog mosta, čija je procijenjena vrijednost 53,5 milijuna kuna. Taj je natječaj objavljen 29. rujna i rok za dostavu ponuda bio je 30. listopada, no postupak odabira nadzornika trenutačno je zaustavljen jer su na natječajnu dokumentaciju 11. listopada pristigle dvije žalbe, i to tvrtke Eptisa Adria, hrvatske podružnice španjolske Eptise te također španjolske tvrtke IDP. Eptisa Adria u međuvremenu je odustala od žalbe, no IDP nije.

Budući da Dkom o žalbama odlučuje i po dva mjeseca, taj bi se natječaj mogao nastaviti tek krajem godine. A onda slijedi odluka o odabiru i vjerojatno nove žalbe na tu odluku. U HC-u se ipak nadaju da će, s obzirom na to da su odmah odgovorili na žalbu Španjolaca, Komisija brzo donijeti odluku. Kašnjenje u odabiru nadzornika znači da ugovor za nadzor radova ne bi bio potpisan kad i ugovor za izvođenje radova koji pak ne mogu krenuti bez ugovorenog nadzora. A to bi se prema sadašnjoj dinamici moglo dogoditi tek u veljači ili ožujku sljedeće godine.

Komentara 6

ST
stefj
15:24 24.10.2017.

Mislim smiješno, neka se sastanu sutra i odluče o žalbi. Ionako ti uhljebi ništa ne rade... Dva mjeseca im treba da se sastanu? Zamislite da neka privatna firma tako radi, već davno bi sve otišlo kvragu...

KI
Kumek iz (HR.Zagorja)
04:08 25.10.2017.

U Hrvatskoj sve mora biti zakomplicirano zašto ?????!!!!!! Plenkovic kaže EU osigurava financija mosta. Cijena Mosta je najjeftinija od Kineza kojih nitko nije u stanju pobiti u cijeni. Dakle u čemu je stvar da Pelieski Most ima komplikacija i po kome?????!!!!!!. Jedini razlog koliko ja vidim mora biti zavidnost Kineskim firmama koje su najveći konkurenti u cijeni a Hrvati bi trebali biti sretni da Kinezi su dali pola milijarde jeftinije od drugih i tu netreba biti diskriminizacije Kineza ako se gleda po njihovom uspjehu i kvalitete a i možete ići u Kinu pa se i uvjeriti dali je Kini za vjerovati u gradnji Mostova . Kako vidimo u svim drugim granama natjecaja Kina pokazuje svoj interes u Hrvatskoj a mi Hrvati smo dužni to poštivati i dati im mogućnost da pokazuju koliko im je stalo da pomognu Hrvatskoj a ne ko drugi koji uvijek probaju Kinu diskriminirati zbog svojih razloga a to je da nisu toliko kompetivni koliko je Kina. Hrvatska sada ima šansu da pokaze svoje čisto lice bez komplikacija i diskriminacija Kine. Potsjetimo se da EU financira Pelješki Most i da je moguće da EU digne glas i kaže mi ćemo odlučiti tko ce ga graditi hahaha sve je moguće kad EU financira sjetimo se Madjarske gdje EU nije financirala ništa nego Kina je sve financirala pa je EU se umiješao jer treba sve biti u sporazumu sa EU a to nam govori da nismo svoji na svome dok god imamo posla sa EU niti nas Franjo nebi priznao takovu EU.

ZA
zarac
15:56 24.10.2017.

Nisam vidovit, ali u ovom slučaju nije teško vidjeti u budućnost. Naslov u VL negdje u 2019. (oko mjesec dana pred izbore): "Premijer svečano otvara radove na izgradnji Pelješkog mosta". Ako je prošlo tri puta dosad, zašto ne bi i četvrti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije