Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKI POTHVAT

Pristigle tri ponude za gradnju Pelješkog mosta

Pelješki most
Grgo Jelavić/PIXSELL
15.09.2017.
u 12:28

Cijene su bez PDV-a.

Za gradnju Pelješkog mosta stigle su tri ponude. Talijanski Astaldi i Turski IC Ictas ponudili su da će most izgraditi za 2,5 milijardi kuna, austrijski Strabag ponudio je 2,6 milijardi kuna, a kineski konzorcij predvođen tvrtkom China Road and Bridge Corporation dvije milijarde kuna.

Cijene su bez PDV-a. Ponude su otvorene danas u Hrvatskim cestama.

'Projekt koji će se realizirati i u suglasju s BiH stranom'

Premijer Andrej Plenković odbacio je u petak mogućnost da BiH zaustavi izgradnju Pelješkog mosta te poručio da će se taj projekt realizirati "i u suglasju s BiH stranom".

"Jednostavan odgovor jest – nije", odgovorio je premijer na pitanje Branka Bačića (HDZ) je li moguće da će BiH zaustaviti izgradnju mosta, a s obzirom na izjave koje stižu iz BiH, odnosno od vodstva SDA i Bakira Izetbegovića.

Pelješki je most, ističe, strateški i općeprihvaćen projekt, projekt koji ima najveću vrijednost kada je riječ o sredstvima Europske unije koja ga sufinancira s 375 milijuna eura.

Svi iz Dubrovačko-neretvanske županije znaju što taj most znači, rekao je Plenković, uvjeren da bi i građani Neuma, pogotovo u turističkoj sezoni, profitirali kad bi postojao alternativni pravac. Navodeći gabarite mosta – visina 55 metara, prolaz za brodove 200 metara, zapitao se kakav bi to brod trebao ići prema Neumu, a da ne bi mogao proći ispod Pelješkog mosta koji je samo 10 metara niži od onog na Bosporu.

"Mislim da ćemo sve što treba s naše strane objasniti našim prijateljima u BiH, realizirati projekt, Ugovor o granici iz 1999. godine nije ratificiran, ali to je projekt koji će se realizirati i u suglasju s BiH", poručio je premijer.

 

Komentara 24

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
13:10 15.09.2017.

Sad si samo zamislite kako je bakiru kad ovo čita a nije u talu.

Avatar jest
jest
13:15 15.09.2017.

Most se gradi a Bakir Izetbegović može lajati koliko god hoće iz svoje avlije, to neće spriječiti gradnju. Psi laju a karavane prolaze!

MO
mobitel20
12:52 15.09.2017.

Ovo su ocito cijene bez peljeske ceste...Kinezi imaju iskustvo. Ako ce raditi nasi ljudi, nema problema...Celik imaju svoj, i zbog toga su dijelom konkurentniji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije