Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković Junckeru: Imamo pravo izgraditi Pelješki most na svom teritoriju

Premijer je podsjetio na dijalog koji Hrvatska vodi s Bosnom i Hercegovinom još od 2005. godine o izgradnji Pelješkoga mosta
18. listopada 2017. u 22:11 18 komentara 5319 prikaza
Andrej Plenković
Foto: Bernd Von Jutrczenka/DPA/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Premijer Andrej Plenković izvijestio je predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera o svemu što je Hrvatska poduzela u vezi s projektom cestovnog povezivanja s Južnom Dalmacijom i izgradnjom Pelješkoga mosta, projektom od iznimne važnosti i za Hrvatsku i za Europsku uniju, kao trajnom rješenju pitanja hrvatskog i europskog teritorijalnog diskontinuiteta kod Neumskoga koridora, priopćila je večeras Vlada.

Vlada 1. godina Vlade ANKETA Analizirali smo rad ministara - koju ocjenu im vi dajete?

"Podsjetio je da se ovaj projekt realizira u konzultacijama s Europskom komisijom te u dijalogu s Bosnom i Hercegovinom. Plenković je ponovio da Republika Hrvatska ima pravo izgraditi most na svom teritoriju te da će pritom sva prava i legitimni interesi Bosne i Hercegovine kao obalne države ostati netaknuti. Podsjetio je na značajan financijski doprinos Europske unije koja s 357 milijuna eura financira dosad najveći i najvažniji infrastrukturni projekt u Hrvatskoj te da je u tijeku javna nabava i odabir izvođača", navodi Vlada.

Odgovarajući na ranija pisma predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovinu Denisu Zvizdiću i zamjeniku predsjedavajućeg Vijeća ministara Vjekoslavu Bevandi, premijer je podsjetio na dijalog koji Hrvatska vodi s Bosnom i Hercegovinom još od 2005. godine o izgradnji Pelješkoga mosta, dodaje se.

Savudrijska vala DOSSIER SUSJEDI Slovenija, Mađarska, BiH, Srbija... procjenjuju da je Hrvatska slaba pa je reketare

"Napomenuo je kako je postignuto izričito razumijevanje o tome da Hrvatska ima pravo izgraditi Pelješki most na svojem državnom području, uz poštivanje prava Bosne i Hercegovine na neškodljiv prolaz. Na tim su temeljima utvrđeni i tehnički parametri mosta koji ni na koji način neće osujetiti uživanje svih prava i legitimnih interesa Bosne i Hercegovine na moru. Predsjednik Vlade Plenković još jednom je potvrdio potporu koju Hrvatska pruža Bosni i Hercegovini na njezinom putu prema europskim integracijama te izrazio punu spremnost za daljnji razvoj odnosa uz međusobno uvažavanje, poštivanje mjerodavnih pravila i načela međunarodnoga prava", priopćila je Vlada.

Granični prijepori FAZ: Hrvatska u konfliktu sa svim susjedima osim Italije i Mađarske Pelješki most Tjedni pregled Za Pelješki most natječu se kineski i austrijski konzorciji, a to s tugom u očima gledaju Sanader i Kalmeta Pelješki most Josip Bohutinski Kinezima je Pelješki most strateški važan za ulazak u EU
Zagreb: Tomislav Tomašević komentirao izborne rezultate i najavio kampanju za drugi krug
Ima i debitanata
Tko će u zagrebačkoj Skupštini Tomaševiću "čuvati" leđa, a koga više neće biti
Oporavilište za divlje životinje u Osijeku
Briga o okolišu
Upoznajte ljude koji se brinu o divljim životinjama svaki dan
  • Krotila:

    ne samo da treba izgradit most kao prestiž,nego izgradit i auto put pored neuma i vratit ga dalmaciji

  • branko.mihalic1:

    mi se bojimo vlastite sjena Šta ćemo mi jad i bjeda

  • Deleted user:

    Ne znam što vam sad ne valja. Most ide dalje. Što ste sve nadrobili u ovih sedam komentara vrag s maslom pojeo ne bi.