Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SDF Veljka Džakule:

'Zakon koji nalaže obvezu obrađivanja poljoprivrednih zemljišta otjerat će i preostale Srbe iz Hrvatske'

Veljko Džakula
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
15.04.2015.
u 14:49

SDF procjenjuje da u Hrvatskoj ima oko 700.000 hektara zakorovljenog poljoprivrednog zemljišta, a negdje oko polovine tog zemljišta pripada izbjeglim Srbima koji nisu u mogućnosti obrađivati predmetnu zemlju

Srpski demokratski forum (SDF) upozorava da će primjena Zakona koji propisuje da su vlasnici i posjednici poljoprivrednog zemljišta dužni poljoprivredno zemljište obrađivati, ne umanjujući njegovu vrijednost, a ako fizička osoba ne održava poljoprivredno zemljište pogodnim za poljoprivrednu proizvodnju, propisana je zakonska novčana kazna u iznosu od 500 do 15.000 kuna – stvoriti novi egzodus Srba iz RH, ali ne samo Srba, već i Hrvata i ostalih. Na taj način će se „stimulirati“ vlasnici da se odreknu vlasništva nad predmetnim zemljištem, budući nisu u financijskoj mogućnosti sanirati zemljište i staviti ga u funkciju. SDF procjenjuje da u Hrvatskoj ima oko 700.000 hektara zakorovljenog poljoprivrednog zemljišta, a negdje oko polovine tog zemljišta pripada izbjeglim Srbima koji nisu u mogućnosti obrađivati predmetnu zemlju.

Kako bi se izbjegla već viđena praksa u kojoj se vlasnici zemlje kažnjavaju za nešto za što nisu isključivi krivci, a penalizacija poprimi etnički karakter jer se novčano kažnjavaju isključivo srpske izbjeglice, SDF upozorava javnost i mjerodavne institucije da se ovoj problematici pristupi krajnje odgovorno i osmišljeno. Smatraju da ljudima treba omogućiti da kroz proaktivnu i stimulativnu politiku iskrče svoju zemlju i stave je u funkciju. Na taj način bi ohrabrili ljude da sačuvaju vlasničku strukturu, a državi omogućili smanjenje nezaposlenosti i stavljanje poljoprivredne zemlje u funkciju što je i temeljni cilj cijele priče.

­Pozivamo vlasnike zemlje tj. izbjegličku populaciju da pristupi rješavanju svojih obaveza koje imaju kao vlasnici zemljišta, dok istovremeno predlažemo nadležnim državnim institucijama da kroz aktivnu politiku socijalne održivosti osmisle programe kojima će se ovo pitanje umjesto kroz praksu kažnjavanja, rješavati kroz programe poticaja i socijalne osjetljivosti, stoji u izjavi koju potpisuje predsjednik Upravnog odbora SDF­a, Veljko Džakula, a supotpisuje desetak stranačkih i organizacija srpske nacionalne manjine.

>> Veljko Džakula: Iz Gotovine zrači budućnost

Komentara 14

Avatar vekavac
vekavac
15:40 15.04.2015.

"Brate srbine" dosta ste živjeli na račun poreznih obveznika države koju mrzite.Vrijeme je da se uhvatite motike ili put pod noge kako bi i bio red.Zašto misliš da ću plakati za tobom.

B2
bokida 2
15:39 15.04.2015.

Ako nemožete obrađivati onda prodajte ili dajte državi na upravljanje.

Avatar Uzdanica hbz
Uzdanica hbz
15:05 15.04.2015.

Zaboli me ona stvar za vas

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije