Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Okrugli stol o demografiji

Zaklada Adris i EFZG upozorili na nužnost zaustavljanja iseljavanja obrazovanih Hrvata

Adris
Foto: Zaklada Adris
05.09.2014.
u 09:42

Zaklada Adris je u suradnji s Katedrom za demografiju Ekonomskog fakulteta u Zagreb organizirala okrugli stol na temu 'Kako zaustaviti demografski slom Hrvatske'.

Zaklada Adris je u suradnji s Katedrom za demografiju Ekonomskog fakulteta u Zagreb organizirala okrugli stol na temu 'Kako zaustaviti demografski slom Hrvatske'.

Zaklada je raspravu o negativnim demografskim trendovima u RH, koji dugoročno prijete demografskim slomom naše zemlje potaknula kako bi senzibilizirala hrvatsku javnost i potaknula brigu za jedan od ključnih problema s kojima se suočava hrvatsko društvo, a na okruglom stolu osim članova zaklade sudjelovali su pročelnik katedre, dr.sc. Anđelko Akrap, i docent dr.sc. Ivan Čipin.

- Uz objašnjenje povijesnih razloga koji su doveli do sadašnje situacije, prof. Akrap se posebno osvrnuo na nepostojanje sustavnog napora u nas da se okrenu ovi negativni i dramatični trendovi, ukazujući pritom na pozitivne primjere i dobru praksu najrazvijenijih europskih zemalja (primjerice, Norveška i Francuska, a u novije vrijeme i Rusija) koje na odgovoran i promišljen način vode pronatalitetnu politiku. 

Kako je istaknuto, Hrvatska bilježi porast staračkog stanovništva i smanjenje broja novorođene djece, slabo se razvija u prostoru, sporo razvija manje i srednje gradove i zaostaje u modernizaciji društva, što sve skupa rezultira krajnje negativnim demografskim trendovima. U nizu mjera koje predlaže, prof. Akrap se posebno zalaže za tzv. pozitivnu diskriminaciju zaposlenih žena s malom djecom.

Članovi Zaklade upozorili su na potrebu veće zaposlenosti mladih, bolju obrazovanost građana, održiv ekonomski razvoj i gospodarsko domoljublje, univerzalni sustav vrednota – koji će rezultirati boljom obiteljskom i demografskom politikom.

Na tragu demografske svijesti i odgovornosti, Zaklada Adris i Katedra za demografiju Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu upozoravaju na nužnost zaustavljanja iseljavanje obrazovanih Hrvata i depopulacije, ističući da je u RH potreban konsenzus hrvatskih političkih, znanstvenih i gospodarskih elita o dugoročnom demografskom razvoju RH, kao prioritetu hrvatskog društva. Posebno ističu da pitanje demografskog i ekonomskog opstanka nacije ne može biti prepušteno spontanosti i nebrizi, zauzevši se za žurnu izradu suvremene demografske strategije RH- navodi Zaklada Adris u priopćenju.

>> Adris daje donaciju za liječenje bolesti mozga

Komentara 6

KA
kafka
10:10 05.09.2014.

Obrazovani odlaze jer 'obrazovani' vladaju.!

Avatar Orgasmatron
Orgasmatron
11:09 14.09.2014.

Nevjerojatno koliko ljudi nije shvatilo tekst i temu tribine.

CR
Croatia1231
10:25 05.09.2014.

Iako je najviše nezaposlenih ekonomista, EFZG usprkos tome svake godine u preddiplomski studij upisuje 890 studenata na poslovnoj ekonomiji i još 570 na ostalim smjerovima. Normalno je da se toliki broj studenata kasnije nema gdje zaposliti, pa kad već ne mogu promijeniti demografski razvoj mogli su barem smanjiti upisnu kvotu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije