Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zagrepčane svake godine muči loša kvaliteta zraka, stručnjakinja otkrila što možemo učiniti

Škevin Sović kaže kako su  glavni razlozi onečišćenja od prirodnih do antropogenih - što se tiče čestica to su promet, kućna ložišta, gradilišta, neki industrijski procesi, sagorijevanje u motornim vozilima.
19. siječnja 2021. u 09:29 1 komentara 702 prikaza
Zrak u Zagrebu je danas najzagađeniji na svijetu
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Prije nekoliko dana indeks zagađenja zraka u Zagrebu bio 153 što je visoka razina onečišćenja osobito za osjetljive kategorije ljudi. To je, nažalost, problem koji se svake zime ponavlja u Zagrebu. 

Crkva Uzvišenja Svetog Križa u Kravarskom stradala je u potresu Jesu li Kravarsko i Stubica zakinuti? 'Tražimo da država i nama pokrije 100 posto troškova obnove'

- S promjenom vremena, s više vjetra, zrak će se očistiti. Kad ljudi prestanu intenzivno ložiti, prijeđu na bicikle u toplije doba godine bit će i nešto bolja kvaliteta zraka, rekla je Jadranka Škevin Sović, načelnica Sektora za kvalitetu zraka DHMZ-a u HRT-ovoj emisiji "Dobro jutro, Hrvatska"

Škevin Sović kaže kako su glavni razlozi onečišćenja od prirodnih do antropogenih - što se tiče čestica to su promet, kućna ložišta, gradilišta, neki industrijski procesi, sagorijevanje u motornim vozilima.

- Jedna vrsta onečišćenja ide zbog grijanja i zbog prometa, zbog abrazije cesta, guma, taj problem imamo zimi jer imamo dosta kućnih ložišta. S druge strane imamo relativno dugačak period s mirnim vremenom, bez provjetravanja i to se zadržava, rekla je Škevin Sović.

Na pitanje kako se onečišćenje može smanjiti, Škevin Sović predlaže prelazak na ekološki prihvatljivije izvore energije, a u toplije doba godine da se manje služimo automobilima.

GLINA Bivši vlasnici kuće u kojoj živi Žinić: 'Majci su dali crnu vreću s dokumentima'

Istaknula je kako je veliki problem odlagalište otpada Jakuševac.

- Sigurno ne pridonosi ugodnom životu stanovnika u okolini, to je veliki problem. Na Jakuševcu se mjeri sumporovodik i metan. Znaju biti povišene vrijednosti i budući da je grad sad već relativno blizu Jakuševca, osjećaju se problemi na širem području, rekla je Škevin Sović.

Iako moramo nositi maske zbog epidemioloških razloga, one nam ujedno i pomažu u određenoj mjeri i kod onečišćenja zraka. 
 

pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
JUBIZOL
Energetski štedljiva kuća
Veliki vodič - zbog ovih kvalitetnih fasada godišnje možete uštedjeti i do dvije hrvatske plaće
  • dpd111:

    Uzeti filter za zrak i pročišćavati zrak u stanu, ili se odseliti u manje napučenu sredinu i grijati se ekološki (dizalice topline, solarno....)