Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JAVNA KAMPANJA

Zagrebačke otpadne vode poručile građanima: 'Hvala što ne bacate maske i rukavice u kanalizaciju'

Foto: Zagrebačke otpadne vode
1/2
07.05.2021.
u 09:29

Od objave u medijima o odlaganju maski i rukavica u svibnju prošle godine, količina maski i rukavica koje su stigle na pročistač otpadnih voda naglo je opala, navode

Zagrebačke otpadne vode zahvalile su se građanima u priopćenju što više ne bacaju rukavice i maske u toalet. Navode kako su apel prije godinu dana urodio plodom i da mole da i dalje se ne baca sanitetski otpad u kanalizaciju.

Priopćenje prenosimo u cijelosti. 

"Prije godinu dana, tijekom prvog lockdowna na Centralnom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba došlo je do začepljenja i kvara pumpi zbog sanitetskog otpada. Podsjetimo tek kako je bila riječ o velikoj količini sanitetskih maskica i rukavica koje su ljudi odbacivali u toalete vjerojatno ne misleći kako taj otpad nije razgradiv. 

Kanalizacijom je otpad stigao na istok grada, na Uređaj za pročišćavanje na Žitnjaku. Stoga su radnici ručno čistili sva začepljenja i brzom intervencijom popravili sve kvarove nastale na pumpama uslijed velike količine nadolazećeg nerazgradivog otpada. Tada je tvrtka Zagrebačke otpadne vode d.o.o. putem medija poslale apel građanima Zagreba koji je urodio plodom.

Od objave u medijima o odlaganju maski i rukavica u svibnju prošle godine, količina maski i rukavica koje su stigle na pročistač otpadnih voda naglo je opala.

U proteklih godinu dana nije došlo do daljnjih oštećenja na strojevima. Dakle, kampanja je bila korisna i djelotvorna te ovim putem zahvaljujemo medijima te Zagrepčankama i Zagrepčanima na suradnji.

Apeliramo i dalje na odgovorno ponašanje, a sve u interesu našeg okoliša, čiste Save i ekosustava našega Grada!

Svjetski mediji pišu kako je prošle godine više od milijardu i pol kirurških maski završilo u oceanima i na taj način mora zagadilo s dodatnih 6200 tona plastike. Životinje diljem svijeta ugibaju zarobljene u maskicama i rukavicama pa su aktivisti za zaštitu prirode upozoravaju na novu ekološku katastrofu", ističu iz Zagrebačkih otpadnih voda. 

 

 

Komentara 1

FE
fefellerunt
20:03 07.05.2021.

Znači ipak ima nešto pameti i odgovornosti kod gomile smeća , stvarno zaslužuje pohvalu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije