Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA DRAGULJI Vladimir Zagorec sve češće daje intervjue austrijskim medijima:

Zagorec: Još otplaćujem otkupninu za sina

zagorec-txt.jpg
import
28.03.2007.
u 19:48

Nakon kratkih intervjua austrijskoj televiziji ORF i bečkom Kronen Zeitungu, umirovljeni general Vladimir Zagorec  razgovarao je i s novinarom jednog od najnakladnijih austrijskih dnevnih listova  Kleine Zeitunga, sa sjedištem u Grazu. Pod naslovom "Moj je posao bio naoružati vojsku", austrijski dnevnik jučer piše o Zagorčevim poslovima s oružjem i nekretninama te njegovim vezama s koruškim bankama.

Prema izjavi koju je dao Kleine Zeitungu, Zagorec tvrdi da se u Austriji može posve slobodno kretati te da je i istražna sutkinja uvidjela njegovu spremnost na suradnju s pravosuđem. Istaknuo je da "nema ništa što bi morao skrivati".

Potpisi ministra
 Ne, ne pripadam najbogatijim Hrvatima. Sigurno nisam siromašan, no do tog sam blagostanja došao vlastitim radom. Za veće izdatke i meni je potreban zajam. Primjerice, još otplaćujem zajam koji sam uzeo da bih otplatio otkupninu za sina  rekao je Zagorec, koji na upit Kleine Zeitunga nije htio opsežnije govoriti o trgovini oružjem početkom devedesetih godina.

 Morate imati razumijevanja da ne mogu govoriti o detaljima, kao što ne mogu imenovati prijateljske države koje su nam tada pomogle jer sam se na to obvezao... Moj je posao, kao voditelja Odjela za logistiku, bio naoružati cjelokupnu Hrvatsku vojsku. Opskrbiti ne samo oružjem nego i cipelama, vrećama za spavanje i hranom.

Ti su se poslovi uvijek odvijali između država, a ne između pojedinaca. Nikad nisam sam pregovarao, a sve narudžbe osobno je potpisao ministar  objasnio je Zagorec ustvrdivši kako se svi dokumenti o tim poslovima nalaze u pismohrani hrvatske Vlade.

Na pitanje novinara gdje su dijamanti i zbog čega se upravo njega sumnjiči za njihov nestanak, Zagorec je odgovorio:
Nikad nije bilo nikakvih dragulja. Niti je to način na koji se odvija međunarodna nabava oružja.

Prema njegovim riječima, optužbe počivaju na izjavama otmičara njegova sina Hrvoja Petrača i njegove ljubavnice Snježane Šiprak.  Želi me se diskreditirati jer sam jedini živući svjedok kupnje raketnog sustava S-300, koji je isporučen i koji Hrvatska dosad nije platila  rekao je Zagorec.

Na upit je li pri kupnji oružja koristio bankovne račune na koje su iseljeni Hrvati uplaćivali dobrovoljne novčane priloge, Zagorec je odgovorio:  Nikad nisam koristio nijedan račun jer nikad nisam bio nadležan za platni promet.

Za plaćanje isporuka bilo je i još je mjerodavno hrvatsko Ministarstvo financija. Uvijek ih je morao potpisati ministar financija. O sumnjama da se u koruškoj banci Hypo Group Alpe-Adria prao Zagorčev novac, Zagorec je kazao da novac vezan uz njegove projekte "ne potječe iz trgovine oružjem, niti je on ikad bio trgovac oružjem".

Potpora banaka
 Svi moji projekti legalni su i potpuno osigurani  dodao je, ne želeći otkriti s kojim je od čelnika Hypo banke dogovorio financiranje. Istaknuo je da u projekte nije ulagao vlastiti novac, nego da je imao potporu ulagača i banaka.

Zagorec je u intervjuu također opovrgnuo da s dugogodišnjim prijateljem, bivšim članom uprave koruške Hypo Alpe-Adria Bank International iz Klagenfurta, Günterom Striedingerom, ima u Lihtenštajnu zajedničku tvrku.

Opovrgnuo je i da je vlasnik vile u štajerskom St. Marein u Mürztalu, istaknuvši da za nju plaća najamninu.


Terezija Barbarić: Govorila o tajnim računima

Terezija Barbarić, bivša šefica kabineta Joze Martinovića, jučer je svjedočila oko sat vremena. U medijima je progovorila o tajnim računima te načinu na koji se novac na njih prebacivao. U nastavku istrage danas bi se trebala saslušati tri svjedoka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije