Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Povećan broj slučajeva mišje groznice. Liječnica objasnila kada se pojavljuje i kako se širi zaraza

U prvih pet mjeseci ove godine HZJZ-u je prijavljeno 113 osoba koje su oboljele od mišje groznice, a najveći broj slučajeva zabilježen je upravo u Primorsko-goranskoj županiji.
15. lipnja 2021. u 11:56 1 komentara 4874 prikaza
Foto: PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Prošle godine zabilježeno je samo dvadesetak slučajeva mišje groznice, no ove je taj broj čak nekoliko puta veći. U prvih pet mjeseci ove godine HZJZ-u je prijavljeno 113 osoba koje su oboljele od mišje groznice, a najveći broj slučajeva zabilježen je upravo u Primorsko-goranskoj županiji.

OBJAVIO STATUS Otac Vuka Vukovića postao šef Holdinga: 'Uskoro ćete svi doznati tko je on zapravo'

Virus koji uzrokuje mišju groznicu prenose glodavci, riječ je o bolesti koja teško može ošteti jetru i bubrege, a moguć je i smrtni ishod.

– Pretežno je sezonskog karaktera. Bolest se javlja ciklički svakih nekoliko godina ovisno o brojnosti rezervoara bolesti (mišolikih glodavaca kao što su: riđa voluharica, šumski, poljski miš) u prirodnom okolišu čovjeka – navela nam je u svojem odgovoru dr. Iva Pem Novosel s Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). 

Mišja groznica može se dobiti izravnim ili posrednim kontaktom s divljim glodavcima i njihovim izlučevinama ili pak kontaminiranom vodom ili hranom. Najčešće se može pokupiti u prirodi, ali nije ni rijetkost da se čovjek zarazi boraveći u zatvorenim prostorima u kojima obitavaju glodavci.  

S mišjom groznicom muku muči i Slovenija. Slovenski epidemiolozi povećan broj slučajeva pripisuju povećanoj populaciji glodavaca zbog bogatog uroda žireva, a zanimljivo je i to da je jedan dio oboljelih mislio da je zaražen koronavirusom. 

Nelagodno iskustvo

Svoje iskustvo s mišjom groznicom ispričao nam je 34-godišnji Marko iz Zagreba. On je zbog mišje groznice završio devet dana u bolnici i trebalo mu je neko vrijeme da se oporavi. Pretpostavlja da se zarazio na Sljemenu jer je dva tjedna prije prvih simptoma bio tamo. 

Plenković i Milanović ANALIZA MIRKA GALIĆA Blamaža Hrvatske uoči najvišeg zasjedanja NATO-a

– Sve mi je bilo usporeno, ali ništa me nije boljelo. Imao sam malo povišenu temperaturu, ali sam se dobro osjećao. No, doktorica se zabrinula i poslala me vaditi krv. Dva dana kasnije budim se u svojim odajama i groznica me dere. Pokrio sam se s tri deke koliko mi je bilo zima. Završio sam tada na Zaraznoj – ispričao nam je Marko ne sakrivajući u glasu koliko mu je iskustvo bilo neugodno. 

Ustvrdio je kako nije mogao ustati koliko se loše osjećao i da je u jednom trenutku pomislio da će umrijeti. Najlošije mu je bilo drugi dan.  

– Nije mi bilo do razgovora, bilo mi je do posljednje pomasti – istaknuo je.

Posljedice je osjećao i nakon što je izašao iz bolnice. Osim kroničnog umora, Marko je pao na čak 69 kilograma. Kazao nam je da su ga prijatelji zafrkavali da izgleda kao ''propali baletan'', no navodi kako je nakon dva tjedna ipak došao k sebi. 

– Imao sam blaži oblik, hvala Bogu – nadodaje. 

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

'mali' nametnik
Ulazeći u automobil primijetila je nešto neobično u vratima: Kada je shvatila o čemu se radi, obuzeo ju je strah
SPAR i INTERSPAR
Kupujmo domaće
Kako uopće prepoznati je li domaće zbilja domaće, te zašto uopće kupovati domaće proizvode? Donosimo odgovore na pitanja