Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čak 266 prekobrojnih

Za mališane rođene 2009. i 2010. godine uopće nema mjesta

vrtići
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
30.05.2014.
u 11:07

U toj dobnoj kategoriji vrtići su zaprimili 29 prijave, ali nikoga ne mogu primiti obzirom da su popunjene sve postojeće grupe tog godišta

Čak 266 karlovačkih predškolaca ostalo je ispod crte nakon što je službeno objavljen prijedlog liste prvenstva upisa u dječje vrtiće. Od toga ih je 38 sa nenavršenih dvanaest mjeseci starosti, kao i 22 koji nemaju prebivalište u Karlovcu.

Bit će odustajanja

I dok se većina nada da će se do jeseni situacija promijeniti i netko odustati, za mališane rođene 2009. i 2010. godine nema uopće mjesta. Prijavilo ih se 29, ali zbog popunjenosti smještajnih kapaciteta postojećih skupina tog godišta, oni niti ne mogu biti primljeni.

Najviše mjesta, njih ukupno 112 bilo je za predškolce rođene 2012. i 2013. godine za koja je konkuriralo njih 181. Pedeset mjesta osigurano je za godinu starije. Vrtići mogu primiti i samo osmero mališana rođenih 2010. i 2011., te četvero petogodišnjaka.

– To je prijedlog liste i očekujemo da će se ona promijeniti do 1. rujna, odnosno da će neki odustati, kao što se događa svake godine. Međutim, ovog puta imali smo i veći broj prijava, ukupno 475.

Od toga ih je 380 za redovni program, a ostatak za poludnevni boravak. Tu su i djeca koja 1. rujna neće napuniti dvanaest mjeseci, oni bez prebivališta i s posebnim potrebama o čijoj ćemo integraciji odlučivati nakon formiranja skupina – napominje ravnateljica Dječjeg vrtića Karlovac Marina Gojak.

Treba napomenuti da je riječ o zajedničkoj listi za svih deset objekata Dječjeg vrtića Karlovac i Četiri rijeke na Turnju. Obje ravnateljice svjesne su velikih potreba, ali ukazuju i na pedagoški standard koji se mora poštivati.

Ipak, mnoge su grupe prekapacitirane. Osim toga, postoji i prostorni problem. Tako je primjerice dnevni boravak u jednom vrtiću dostatan za dvadeset i dvoje mališana, dok ih u drugom može biti puno manje.

– Činjenica je da je dosta jasličara i mlađih neupisano. Povjerenstvu je teško procijeniti kome je teže. Svima je teško. Roditelji rade i nemaju kamo s djecom. Bili bismo najsretniji da možemo sve primiti i da nema nezadovoljnih.

Međutim, situacija je ovakva i ne možemo, nažalost, ništa promijeniti. Ipak, ponudit ćemo poludnevne programe u kojima će biti mjesta za tridesetak predškolaca – napominje Gojak.

Izgradnjom vrtića na Turnju liste čekanja trebale su se uvelike smanjiti. Međutim, sve je veći interes i pritisak na predškolske objekte, od kojih je većina u dosta lošem stanju.

Tako je osim izgradnje novih, nužna i obnova postojećih. U njih nije ulagano godinama i to je najavljeno kao prioritet aktualne gradske vlasti. Idejno rješenje postoji za rekonstrukciju tri objekta, Gazu, Dubovac i Baniju.

Švarča za 150 djece

Rakovac je pak nužno ukloniti i izgraditi novi, što se planira u sklopu projekta Nikole Tesle. U proljeće iduće godine trebao bi biti završen vrtić na Švarči za 150 djece, koji bi trebao privremeno primiti i djecu čiji će se vrtići obnavljati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije