Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vlada o rebalansu proračuna

Plenković: Minimalac će biti veći za 150 kuna. Marić: Potpuni oporavak krajem 2022.

Zagreb: U NSK održana 17. sjednica Vlade
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/8
29.10.2020.
u 12:15

– Rebalansom proračuna saniramo sektor zdravstva, povećavamo izdvajanja za mirovine i nezaposlene te prava iz sustava socijalne skrbi. Nastavljamo s potporom gospodarstvenicima – rekao je premijer

Premijer Andrej Plenković na početku današnje sjednice Vlade osvrnuo se na situaciju s koronavirusom. Inače, Vlada se iz Banskih dvora ponovno vratila u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu kako bi članovi tijekom sjednice imali dovoljno razmaka jedni od drugih.

– Povećanje broja oboljelih od koronavirusa se ubrzava. Danas imamo rekordnih 2776 zaraženih. Broj preminulih raste i svaki dan je dvoznamenkast. Brojne europske zemlje koje su u lošijoj situaciji uvode strože restriktivne mjere. Mi smo također uveli dodatne restrikcije kako bismo spriječili širenje zaraze. Imamo i naznake da su mjere koje smo usvojili počele djelovati. Bude li tako, za dva do tri tjedna možemo očekivati vrhunac epidemije – kazao je Plenković te dodao:

– Postoji mnogo nepoznanica i teško je davati pouzdane procjene. Broj hospitaliziranih raste, ali to smo predvidjeli i osigurali dovoljan broj kreveta. Sada je najvažnije da se pridržavamo mjera jer u protivnom neće doći do usporavanja i epidemija će se širiti. Od svakog ovisi hoćemo li biti uspješni kao u prvom proljetnom valu. Vjerujem da možemo izbjeći pooštravanje mjera ako svi budemo odgovorni. O tome ovisi i hoćemo li spasiti stotine života, stotine tisuća radnih mjesta i hoćemo li zadržati gospodarsku aktivnost. Pozivam sve na maksimalnu odgovornost i solidarnost.

 

Govoreći o rebalansu proračuna rekao je da se predviđa da će u ovoj godini gospodarski pad biti osam posto, što je manje od procjena.

– Bili smo svjesni da će pandemija dovesti do negativnih gospodarskih posljedica. Zato je Vlada stvorila prostor za potporu održavanja gospodarskih aktivnosti i zapošljavanja. Uspjeli smo imati bolju turističku sezonu koja se pokazala iznad svih očekivanja. Bilježimo povećan priljev EU sredstava, no nastavak pandemije od nas zahtjeva daljnju potporu gospodarstvu i zato ovim rebalansom proračuna saniramo sektor zdravstva, povećavamo izdvajanja za mirovine i nezaposlene te prava iz sustava socijalne skrbi. Nastavljamo s potporom gospodarstvenicima. Dodatna sredstva izdvajamo i za plinski terminal na Krku – rekao je premijer te dodao:

– Predviđamo postupni oporavak ekonomske aktivnosti 2021. i rast BDP-a od 5% koji bi trebao pratiti rast od 3,4% 2022. godine.

Proračun za iduću godinu, po njegovim riječima, početak je povratka na putanju javnih financija prije koronakrize koju je obilježilo smanjenja udjela javnog duga u BDP-u i proračunski suficit.

Zagreb: U NSK održana 17. sjednica Vlade
1/8

Najavio je i uredbu o minimalnoj plaći.

 Donijet ćemo uredbu koja se odnosi na konačni iznos visine minimalne plaće za 2021. Ona će iznositi ukupno u bruto iznosu 4250 kuna, odnosno u neto iznosu 3400 kuna. To je za 187 kuna više u bruto iznosu i točno za 150 kuna u neto iznosu u odnosu na 2020. godinu. Riječ je o povećanju od 4,60 posto. Ukupno povećanje plaće od 1. siječnja 2021. u odnosu na 2016. bit će za oko 900 kuna neto. I to je najveće povećanje plaće do sada – naglasio je Plenković.

U rebalansu će predvidjeti 1,3 mlrd za HZZO za plaćanje lijekova ljekarnama. Time bi se rokovi plaćanja sveli na 180 dana.

– Ukupno milijardu i 840 milijuna kuna kada se sve zbroji – rekao je premijer.

Ministar zdravstva Vili Beroš potom je iznio informacije o koronavirusu. Rekao je da su bolnice u Zagrebu pozvane na pojačanje kapaciteta. Svi su dobili upute o preraspodjeli hitnih pacijenata i uspostavi telefonskih linija. Razmatraju se preporuke o novom zapošljavanju njegovatelja. Podsjetio je da su doneseni novi kriteriji za testiranje i samoizolaciju. Zabilježeno je 13.925 slučajeva u posljednjih tjedan dana, a Beroš je ocijenio da je to značajan broj. Istaknuo je i da je veliki broj liječnika obolio ili u samoizolaciji, a kao sve veći problem naveo je što ljudi skrivaju kontakte. Stoga veliki broj novozaraženih ne dolazi iz samoizolacije.

29.10.2020., Zagreb - Odrzana 17. sjednica Vlade Republike Hrvatske u Nacionalnoj i sveucilisnoj knjiznici. Ministar zdravstva Vili Beros. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Luka Stanzl/PIXSELL

Ministar Davor Božinović izvijestio je kako su donijeli sedam odluka vezanih za epidemiološke mjere, a najvažnije su one donesene u ponedjeljak. 

– Nove mjere donosit će se s obzirom na situacije. Važno je ograničavanje bliskih kontakata, svaki kontakt s sobom nosi rizik zaraze, a tu je, naravno, i nošenje maske. Inspektori su nadzirali ugostiteljske objekte te su izdali kazne i opomene – rekao je Božinović i dodao:

– Pred nama je blagdan Svih svetih, moja je poruka da svi koji mogu odati počast na drugi način, a da ne idu na groblje, neka to učine. Oni koji idu na groblje važno je da se pridržavaju mjera u prijevozu i na groblju. Nošenje maski i držanje razmaka.

29.10.2020., Zagreb - Odrzana 17. sjednica Vlade Republike Hrvatske u Nacionalnoj i sveucilisnoj knjiznici. inistar financija Zdravko Maric. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Luka Stanzl/PIXSELL

Ministar financija Zdravko Marić rekao je kako su rebalansom proračuna ukupni planirani rashodi veći za 8,6 milijardi kuna u odnosu na inicijalni plan, a cijeli je proračun fokusiran najviše na pomoć gospodarstvu i zdravstvenom sustavu.

– Deficit je u proračunu 29,5 milijardi kuna, odnosno osam posto BDP-a. To dokazuje da smo ovu godinu stavili u funkciju gospodarstva, očuvanja radnih mjesta i prevladavanja teških okolnosti. Na naše inzistiranje i inicijativu izglasana je privremena suspenzija fiskalnih pravila – rekao je ministar Marić. 

– Što se tiče projekcija za sljedeće dvije godine, identične su onima otprije nekoliko tjedana. Nakon pada BDP-a očekuje se rast iduće godine od 5%. Puni oporavak vidimo krajem 2022., a neki će se segmenti preliti u godinu poslije. Negativni su rizici predviđanja pandemija i neizvjesnost te učinak na gospodarstvo – rekao je Marić dodajući da treba napraviti sve da se previđanja ostvare i da se umanje negativni rizici.

– Planirani daljnji pad BDP-a iduće godine je 2,9 posto, a nakon toga 2,1 posto, odnosno 1,6 posto – rekao je.

Komentara 64

TA
Talleyard
10:02 29.10.2020.

Ne povećevajte plaće uredbama, jer će mnoge tvrtke imati još veće poteškoće ili će propasti. Plaće treba prepustiti tržišnoj utakmici, jer ima tvrtki koje plaćaju više no ne mogu do radnika jer su uhljebleni drugdje za manju plaću za nerad, a naročito oni na grbači naroda.

KE
Kentucky
13:18 29.10.2020.

oporavak sljedi,kad ova veleizdajnička -neustavna vlada sjaše s grbače Naroda.

DU
Deleted user
14:00 29.10.2020.

Povecanje minimalca u trenutku kad je pred nama recesija koja ce nas udarit poput tsunamija ? Pa tko je tu lud ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije