Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA

Plenković poručio: O Ini ćemo raspravljati na zatvorenom dijelu sjednice Vlade

Vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
29.12.2016.
u 09:50

Premijer se osvrnuo i na odluku o visini osnovice za plaće u javnim službama

Hrvatska Vlada će na zatvorenom dijelu svoje sjednice detaljno govoriti o Ini i odluci Arbitražnog suda, najavio je u četvrtak, na početku redovite sjednice, premijer Andrej Plenković.

Arbitražni sud komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo u Ženevi odbio je hrvatski zahtjev da se ponište izmjene ugovora iz 2009. godine o upravljačkim pravima u Ini i glavni ugovor o plinskom poslovanju, ocijenivši da ponuđeni dokazi nisu dovoljni da dokažu da su ti ugovori nastali kao plod koruptivnih aktivnosti. Nakon te odluke Vlada je odlučila u svoje vlasništvo vratiti Inu otkupom cjelokupnog udjela koji u njoj ima MOL.

Vlada je danas utvrdila Godišnji plan normativnih aktivnosti za 2017. godinu, svoj svojevrsni zakonodavni plan.

U tom su Planu 253 zakona, od kojih je za njih 78 utvrđena potreba izrade detaljnih analiza učinaka, što će tražiti njihovu dulju pripremu, rekao je premijer.

Zakonski su prijedlozi u okviru Plana raspoređeni u pet reformskih paketa: poticajno poslovno okruženje, učinkovitiji i pravedniji socijalni sustav i jačanje tržišta rada, javna uprava, sustav domovinske i nacionalne sigurnosti i prava hrvatskih branitelja te sustav znanosti, obrazovanja i športa.

Utvrđeni su Program za preuzimanje i provedbu pravne stečevine EU i Plan usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom Europske unije za iduću godinu. Radi se o 71 zakonu, 64 podzakonska akta i dvije provedbene mjere, rekao je ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier.

Vlada te dokumente šalje Hrvatskom saboru na donošenje.

Sprečavanje poskupljenja struje

Vlada je u četvrtak donijela uredbu o izmjenama Zakona o obnovljivim izvorima energije kojom će se spriječiti poskupljenje struje, a premijer Andrej Plenković istaknuo je kako se radi o dobroj političkoj odluci donesenoj u komunikaciji s opskrbljivačima struje.

Riječ je o prijelaznom rješenju, a tijekom 2017. godine pronaći će se sustavno rješenje, kazao je premijer. Najavio je, također, da će se o pojedinostima namjere Vlade da otkupi od MOL-a dionice Ine raspravljati na zatvorenom dijelu sjednice.

Prijedlogom uredbe o izmjenama Zakona o obnovljivim izvorima energije (OIE) i visokoučinkovitoj kogeneraciji odgađa se stupanje na snagu odredbi zakona, čime od 1. siječnja 2017. prestaje obveza opskrbljivača električne energije za preuzimanjem električne energije koju operator otkupljuje od povlaštenih proizvođača. Umjesto toga, ta bi se energija prodavala na tržištu, kazao je ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović.

Istaknuo je kako se ovom odlukom sprečava udar na standard potrošača.

S obzirom na to da provedbeni propisi još nisu doneseni i da tržište nije pripremljeno, to bi dovelo do povećanja naknade za poticanje proizvodnje električne energije iz OIE koju plaćaju kupci. 

Zato se uredbom predlaže odgoda roka za stupanje na snagu do 1. siječnja 2018., čime će se spriječiti poskupljenje električne energije za građane, a u idućem razdoblju će se pripremiti i donijeti dugoročna rješenja, kazao je Dobrović.

Odluka o visini osnovice plaće u javnim službama

Vlada je na sjednici donijela i odluku o visini osnovice za obračun plaće u javnim službama koja se povećava s 5108,84 kune na 5211,02 kune i bit će u primjeni od 1. siječnja 2017 godine.

Riječ je o poruci koju šaljemo svim službenicima u javnom sektoru, kazao je Plenković, napominjući kako se ovom odlukom želi staviti u jednaki položaj zaposlene u državnim i javnim službama.

Osnovica se povisuje na 5211,02 kune i na taj način Vlada šalje poruku za nastavak socijalnog dijaloga i daljnje pregovore sa sindikatima javnih službi, kazao je Plenković.

Novi iznos osnovice osjetit će se na plaći za siječanj, koja se isplaćuje u veljači.

Vlada je odlučila i s liste strateških poduzeća koja moraju 60 posto dobiti uplatiti u državni proračun izuzeti dvije tvrtke – Odašiljači i veze te HŽ Infrastrukturu. Tako Odašiljači i veze neće morati uplatiti 11,7 milijuna kuna, a HŽ Infrastrukturu 6,6 milijuna kuna, pojasnio je ministar financija Zdravko Marić.  

Vlada je donijela i odluku o iznosu državnih poticajnih sredstava za stambenu štednju, prikupljenu u 2017. godini. Maksimalni iznos DPS-a bit će 165 kuna ili 3,3 posto od 5000 kuna po štediši, što je maksimalni iznos koji se potiče.

Tijek sjednice

10:23 - Ministarstvo od siječnja do lipnja nastavlja program sufinanciranja javnih troškova prijevoza redovitim učenicima srednjih škola čija je udaljenost od škole do kuće više od 5 kilometara - kazao je ministar Pavo Barišić.

10.20 - Prihvaćena je odluku o visini osnovice za obračun plaće u javnim službama

10.15 - Ovo je prvi korak u rješavanju problematike vezano uz naknade za obnovljive izvore te njome sprječavamo udar na džepove potrošača - kazao je ministar Dobrović.

Predlaže se odgoda roka do 1. siječnja 2018. godine i u tom periodu trebali bi donijeti dugoročnije rješenje. 

Prihvaćen je prijedlog uredbe.

10.06 - Prihvaćen je dnevni red. Premijer Plenković je kazao kako će o Ini i o arbitraži govoriti na zatvorenom djelu sjednice. 

Kazao je i kako će izmjenama zakona spriječiti povećanje cijene struje.  

- Riječ je o prijelaznom rješenju - kazao je Plenković

Premijer se osvrnuo i na odluku o visini osnovice za plaće u javnim službama

- Riječ je o poruci koju šaljemo svim službenicima u javnom sektoru, nastavak socijalnog dijaloga kojeg je kolega Čorić s drugim ministricama i ministrima vodio s predstavnicima sindikata. Ovom odlukom vlade želimo staviti u jednak položaj i jedne i druge službenike. Od prvog siječnja se osnovica povisuje na 5211 kuna - kazao je Plenković.

>> Upozorenje Vladi: Kupovina dionica Ine je ekstremno skup i riskantan potez

Komentara 10

DO
domljani
10:34 29.12.2016.

ko pametan kupuje propalu firmu?

DR
drugPlenky
10:59 29.12.2016.

Dakle prodaš auto i za deset godina ga otkupiš pokvarenog za duplo veću cijenu, moraš koš toliko uložiti u popravak i nisi siguran dali će voziti. Čestitam

MA
marijaqwer
11:08 29.12.2016.

Bez javnosti raspravljati i odlučivati o trošenju ogromne svote javnog novca - vjerodostojno zna se.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije