Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Više tisuća hodočasnika jutros krenulo prema voćinskom svetištu

Kroz Papuk će pješačiti cijeli dan kako bi stigli na večešnje slavlje.
21. kolovoza 2011. u 10:24 6 komentara 1 prikaza
voćin
Foto: Ljiljana Marić

Jutros u pet sati nekoliko tisuća hodočasnika krenulo je iz Stražemana kako bi preko Papuka stigli do Voćina, glavnog marijanskog svetišta Požeške biskupije gdje će se večeras održati središnje slavlje Godine Gospe voćinske. Predvođeni stražemanačkim 67- godišnjim župnikom msgr. Josipom Devčićem hodočasnici će prijeći 34 kilometara. Neki su na put prema Voćinu krenuli još jučer ujutro iz Nove Kapele, a neki nešto kasnije iz Kuzmice i Požege te okolnih mjesta.

- U svetište Gospe Voćinske dolazim od najranijih dana. Ni sjećam se koliko sam imao godina kada sam prvi puta došao s roditeljima. Za mene ovaj hod kroz papučku šumu uz molitvu, pjesmu i šutnju nešto posebno zbog čega godinama uzimam i godišnji odmor. Molim za svoje najbliže, za našu biskupiju i domovinu jer sam uvjeren da nas ništa ne može spasiti doli molitva – kazao je 53-godišnji Ivica Matić uz kojega su pješačila i njegova djeca.

Ovo pješačko hodočašće koje je započelo još krajem 19. stoljeća, a koje je bilo prekinuto Drugim svjetskim ratom i komunističkim poraćem već godinama se sve više povećava. Ove godine posebno je svečano zbog obnovljene gotičke crkve koju su srpski pobunjenici razrušili 1991. godine, a koja je prošle nedjelje posvećena kao i zbog središnjeg slavlja Godine Gospe voćinske. Središnje slavlje s početkom u 18,30 sati predvodit će kardinal i vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić u koncelebraciji s domaćim biskupom Antunom Škvorčevićem i brojnim drugim biskupima iz Hrvatske i susjednih zemalja.

Josip Stanišić
KRENULO GA
Odbio je Hrvatsku i pozive iz Lijepe Naše, a sada je u Njemačkoj doživio veliku čast
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • Karla:

    Zar su svi naši biskupi i nadbiskupi zauzeti kad moramo uvoziti biskupe?

  • Avatar babatero
    babatero:

    Karla, bila sam na slavlju, i bez brige budi, sve ima svoje razloge. Naša je biskupija mlada 20 god. Veza sa kardinalom Puljićem je po Drinskim mučenicama a jedna od njih krasi našu Požešku biskupiju. Šezdesetih godina, voćinska crkva je ... prikaži još! obnovljena upornošću župnika Franje Bosnara te uz pomoć zagrebačkog nadbiskupa Franje Šepera, gradišćanskog biskupa Štefana Laszla... Crkva sagrađena u 15 stoljeću bila je trn u oku srbima i komunistima. Moji su preci tamo išli hodočastiti još 1886, možeš li zamisliti, s koliko emocija smo doživjeli jučerašnje slavlje!!!