Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vinogradari: Legalizacija klijeti smije stajati najviše 1500 kuna

Buna u stihu "Vezda bi nam šteli naše kletičke prodati/Zato svu pamet skupa, i to im ne smemo dati!"
22. veljače 2012. u 19:27 5 komentara 1067 prikaza
Klijeti
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL

"Donesli su Zakon o legalizaciji, pa gde su tu reč fkrali?/ Dok smo si sami kletičke delali, se su jako dobro znali./ Mi smo se jako mučili,oni su pak veseli bili/ Se kaj smo kupili, mam smo porez platili./Vezda bi nam šteli naše kletičke prodati/Zato svu pamet skupa, i to im ne smemo dati!"

Nisu to apartmani

Tim je stihovima Ivan Dinjar iz zajednice vinogradara Koprivničko-križevačke županije ilustrirao njihov zahtjev da legalizacija klijeti podravskih, prigorskih i zagorskih vinara ne smije stajati više od 1500 kuna.

- Za legalizaciju svoje klijeti, prema sadašnjem zakonu, trebao bih platiti između 25.000 i 30.000 kuna, što je više od polovice njezine tržišne vrijednosti. Ne može moja klijet biti u rangu s nekim apartmanom na Jadranu, od kojeg vlasnik ubire prihode od iznajmljivanja - kazao je Dinjar.

Zakon neprihvatljiv

"Klijeti su jednostavne građevine s podrumom i posebnim prostorijama, a vlasnici su ih gradili sami, uz pomoć prijatelja i rodbine. Klijeti služe isključivo za skladištenje plodova iz vinograda i voćnjaka te potrebnog alata, a u njima vlasnici borave tek privremeno. S obzirom na opremljenost, nije ih moguće komercijalizirati, kao što je slučaj s drugim objektima." - piše u zahtjevu koji će podravski vinogradari poslati Ministarstvu gospodarstva i zatražiti da poštenije regulira legalizaciju nezakonito izgrađenih objekata.

Samo je u Koprivničko-križevačkoj županiji oko 10.000 nelegaliziranih klijeti.

- Sadašnji zakon je neprihvatljiv. Vlasnici klijeti u najvećem su broju umirovljenici, radnici, mali poljoprivrednici, a ima i mnogo nezaposlenih. Dakle, radi se o populaciji s malim ili nikakvim prihodima, tako da ona nije ni u teoretskoj mogućnosti osigurati potreban novac za legalizaciju prema aktualnim propisima - rekao je Josip Trbus, šef Zajednice vinogradrskih udruga.

"Se bi nas šteli s ponova kmetima nazvati./ Če bu baš trebalo, i Gupca Matijaša v pomoć pozvati!" - zaključuje Dinjar svoj "Vapaj malih vinogradara", kako je nazvao prigodnu protestnu pjesmu.

Svečano otvorenje poslovnice Eurospina u Požegi
opoziv proizvoda
Zbog pesticida se s hrvatskih polica povlače popularne grickalice: Evo kako do povrata novca
Zaklada Novo Sutra
ONI MOGU SVE
Čudotvorna terapija pomoću konja odsad će biti moguća u svim vremenskim uvjetima
 • drznedaj:

  neka ne diraju u klijeti i zagorce. inace bi ih mogla zateci malo jaca seljacka buna

 • Avatar Brkoni
  Brkoni:

  @ drznedaj bas se treba bojati zagorske bune... Pa zadnja je bila 1573-ce.

 • ivicas:

  turizam je krava muzara ove drzave a seljaci po unutrasnjnosti su svete krave ove drzave, njih se nesmije dirari oni nista nemoraju platiti a njima svi poticaju a turizmu samo racuni