Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Verbalni sukob

Viktor Orban poručio: Merkel, dosta nam je vaših tenkova!

Viktor Orban
Foto: DPA/PIXSELL
1/3
21.05.2013.
u 22:44

Već ste nam jednom poslali konjicu u obliku tenkova pa nije dobro završilo, žestoko je ogovorio njemačkoj kancelarki Orban

Berlin i Budimpešta komuniciraju ratnim terminima. Njemačka kancelarka Angela Merkel spominje konjicu u napadu na Mađarsku, mađarski premijer Viktor Orbán prisjeća se njemačkih tenkova. Bijesni verbalni rat na osjetljivom diplomatskom teritoriju.

Problematični premijer

Sve je počelo kad je krajem prošlog tjedna Angela Merkel u radijskom intervjuu, govoreći o Mađarskoj koja sustavno krši europske zakone te špekulirajući o oštrijim mjerama protiv Mađarske, u što ulazi i do sad nikad aktiviran članak 7 Lisabonskog sporazuma, koji državi članici de facto uzima pravo glasa unutar EU, izjavila da “će učiniti sve da Mađarsku usmjeri na pravi put”, ali da “još nije vrijeme da tamo pošaljemo konjicu.” Da je na mađarskoj strani bio netko staloženiji, diplomatski verziraniji ili netko tko tako vješto ne barata populističkim metodama, te bi riječi ostale to što jesu – nespretna i nesretna formulacija koja Merkel, budimo blagi, nije trebala. Doduše, poznavatelji njemačke politike prepoznali bi i ironičnu opasku na izjavu njezina protukandidata, socijaldemokrata Peera Steinbrücka, koji se još 2009. “istaknuo” također kulturološki dvojbenom frazom kad je rekao da je “vrijeme da pošaljemo konjicu da se obračuna s izbjegavanjem plaćanja poreza tako da krivci pobjegnu kao Indijanci”. No na drugoj je strani enfant terrible europske politike. Čelnik Fidesza, pučana, sestrinske stranke CDU-a njemačke kancelarke, Viktor Orbán posegnuo je za teškom artiljerijom, ako ćemo ratnim metaforama – i udario Njemačku tamo gdje najviše boli.

– Nijemci su već poslali val svoje konjice u obliku tenkova. Naša molba je – ne šaljite ih ponovno. Prošli put nije dobro završilo – odgovorio je. Zanimljivo, indignaciju diljem Europe nije izazvala Merkel, već Orbán. Poznat po svojem “nikoga ne štedim, vrijeđam, inatim se i radim po svom” stilu, postao je laka meta kritičara. Ne samo domaće opozicije nego i njemačkog ministra vanjskih poslova Guida Westerwellea ili predsjednika Europarlamenta Martina Schultza. – Siguran sam da je Orban razumio ironiju. Činjenica da napada sestrinsku stranku samo dokazuje da je ranjiv – kazao je.

Pali bez borbe

Mađarsku su Nijemci bez borbe zauzeli 1944. nakon operacije Margarethe kojoj nije pružan otpor. Do tada su dvije države bile saveznici iako je Budimpešta istovremeno održavala veze i sa zapadnim silama.

 >>Tsipras: Prava su opasnost za Europu Njemačka i Merkel

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije