Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

VIDEO Prvi dojam obilaska dijela Pelješkog mosta: 'Neopisivo!' Hrvatska se spaja za 30-tak dana

Večernjakov novinar prošetao je Pelješkim mostom, a dojam se može svesti na jednu riječ – neopisivo!
14. lipnja 2021. u 10:05 40 komentara 39554 prikaza
Foto: Josip Bohutinski
Pogledajte galeriju 1/4

Od ukupno 165 segmenata čelične rasponske konstrukcije Pelješkog mosta, prema podacima Hrvatskih cesta, dosad je ugrađeno njih 134 ukupne dužine 1850 metara. To znači da je preostalo ugraditi još samo 31 segment ukupne dužine 550 metara da bi se mostom dugim 2,4 kilometra povezala južna Dalmacija s ostatkom Hrvatske.

Brod s preostalim elementima Pelješkog mosta stigao je pred luku Ploče nakon više od mjesec dana Brod s preostalim elementima Pelješkog mosta stigao pred luku Ploče

Novi povijesni datum

A taj vrlo važan simbolični trenutak spajanja dvaju dijelova Hrvatske dogodit će se prije nego se očekivalo. Naime, kad se krenulo s montažom segmenata plan je bio da se zadnji taj segment ugradi krajem rujna ili početkom listopada, no sad se planira da se to dogodi već krajem srpnja ili početkom kolovoza. Dakle, za nešto više od mjesec dana i točno tri godine nakon što su kineski graditelji uvedeni u posao u Malostonskom zaljevu, ali i u vrijeme kad Hrvatska obilježava Oluju i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. Tako bi krajem srpnja ili početkom kolovoza spajanjem svoja dva dijela Hrvatska dobila još jedan važan datum u svojoj povijesti.

Večernjakov novinar obišao je gradilište Pelješkog mosta krajem prošlog tjedna i prošetao se jednim njegovim dijelom, i to s kopnene strane od upornjaka 1 preko stupnih mjesta S2, S3 i S4 koji su već spojeni u kontinuitetu, ukupno 320 metara, a popeli smo se i prošetali po jednom od najviših stupova, S8 koji inače s još pet stupova čini središnji dio mosta. A dojam koji se stječe šetnjom Pelješkim mostom može se pak prenijeti samo jednom riječju – neopisivo.

Most koji će spojiti Hrvatsku obišli smo u društvu inženjera iz HC-a Davora Perića, koji nam je otkrio zašto će most biti potpuno spojen prije planiranog roka. Radnici China Road And Bridge Corporation (CRBC) graditelja mosta, naime, uhvatili su odličan ritam ugradnje segmenata pa im je tako na početku trebalo, a što je bilo i prema planu, da podignu i zavare jedan segment od 10 do 11 dana, a sad im je za to potrebno sedam dana.

Domovinski most radovi Izbjegnite gužvu: Dio Domovinskog mosta se zatvara od sutra do zime

Perić nam to govori dok hodamo prema kraju mosta na S4, a gdje su se odrađivale zadnje pripreme za spajanje sa S5, koji je jedan od središnjih stupova, uz S6, S7, S9, i S9 i S10, a na kojem je montirano svih 10 pari zatega. A taj pothvat spajanja S4 sa S5 bio je vrlo zahtjevan.

Radi se o prvom zatvarajućem segmentu koji je specifičan po tome što se podiže sinkronizirano dvjema dizalicama koje su kapaciteta po 250 tona. Te su dizalice dostatne za elemente koji se ugrađuju pod zategama, a koji su teški oko 220 tona. No ovaj zatvarajući segment težak je 355 tona. Kad njega ugradimo, imat ćemo gotovo 620 metara mosta u kontinuitetu s kopnene strane – objasnio nam je Perić.

 | Autor : Josip Bohutinski Foto: Josip Bohutinski

A Kinezi su u međuvremenu, u noći s petka na subote, podigli taj zatvarajući segment i tako spojili S4 sa S5, a što su prigodno proslavili vatrometom. Perić objašnjava da se kod zatvarajućih segmenta moraju 48 sati prije njihove ugradnje pažljivo motriti promjene na udaljenosti konstrukcije kako bi se pogodio idealan trenutak za ugradnju. A to, dodaje, podrazumijeva i eventualno lokalno obrađivanje i rezanje ploča na segmentu. Do S8 i sredine mosta smo pak stigli brodom, a zatim se na njega popeli najprije dizalom, a zatim skelom. Stup je visok nešto više od 53 metra, a segment oko 4,5 metara pa smo tako došli na visinu od 60 metara. Iznad je još i pilon visok 40 metara. Epidemiološka pravila su jako stroga pa tako nosimo maske na licu iako smo na otvorenom. Pogled je s osmice, s koje god strane pogledate, i opet – neopisiv!

VEČERNJI NA NAJVEĆEM GRADILIŠTU U HRVATSKOJ Prvi smo prošli kroz tunel Debeli brijeg: 166 m ispod površine zemlje

Uskoro opremanje mosta

Na S8 još nisu ugrađene sve zatege, a Perić nam na primjeru jedne od onih objašnjava kako se jedan struk zatege sastoji od sedam žica koje su izrađene od visoko vrijednog čelika, a presvučene su polietilenskom zaštitom. Na središnjim stupovima tako se ugrađuju zatege od 55 do 109 strukova. Na mostu će biti ukupno 60 pari zatega, a one služe da preko pilona pridržavaju čeličnu gredu. Zatege su duge od 32,5 do 137 metara i sidre se u čeličnu gredu u sredini, između voznih trakova. A nakon što se ugradi i zadnji segment, slijedi opremanje mosta, a to znači, među ostalim, asfaltiranje kolničke konstrukcije, postavljanje zaštitne ograde i zaštite od vjetra, postavljanje elektroinstalacija i 24 kamere za nadzor prometa. Perić kaže i da su već ugrađeni sustavi za monitoring promjena pomaka na konstrukciji i katodna zaštita te da je plan da svi radovi na mostu budu gotovi do 31. siječnja 2022.

 

Ilustracija
Pazite što kupujete!
Evo kako nas varaju u trgovinama: U parmezan ide piljevina, u med sirupi…
Gospodin Fin
Osvojite vrijedne nagrade
Osvoji 15.000 kn nagrade: Razveseli svoju školu i postani financijski znalac kao Gospodin Fin!
  • kristov:

    Kao branitelj i oslkoboditelj onog terena, posebno me dira ova činjenica što je u mogućnosti moja Domovina!! Hvala onima koji su ga zamislili, onima koji su ga projektirali i onima koji ga grade! Impresivno, samo jedan mali detalj i ispravka, ... prikaži još! a to bi novinari morali konačno naučiti ne spaja se jug sa "ostatkom " Hrvatske, jer taj ostatak Hrvatske je preko 90% kopnenog dijela ove zemlje i nije ostatak već se spaja Hrvatska sa svojim izdvojenim i po komunjarama razdvojenim hrvatskim teritorijem, pa bi moglo čak i stajati ostatak za taj mali dio iako za mene i onaj zadnji kamen na Prevlaci je Hrvatska u punoj mjeri! Ne mogu skriti uzbuđenje da ću preko mosta do terena od kuda je krenuo slom neprijatelja!

  • ON:

    Super je to,ali kome mi ovdje likujemo.Kina odraduje svoj poso i zaraduje novac.Evropa placa, a mi gdje smo mi u toj prici?Nigdje neka nas bude sram da se kineskim tvrtama isplati doc tisuce Km i raditi most a mi pred ... prikaži još! nosom nam neznamo uzeti novac.

  • Neznanac:

    Želim samo zahvaliti našim Političarima na odličnom izboru i odabiru . Novace za izgradnju Pelješkog mosta sufinancira EU a izvođač radova Kina ??? WTF Znači novac ne ostaje u Europskoj uniji nego ste ih dali Kinezima . To samo mogu ... prikaži još!o mogu napraviti budale od političara naših i dobro je da nas odmah s razlogom nisu šutnuli u dupe i izbacili iz EU . Sramota i sramite se i dalje.