Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oružje sad-a

VIDEO Pogledajte snimku zasjede ukrajinskog Bradleya. Još jednom se pokazao učinkovit protiv ruske vojne tehnike

Foto: Reuters
1/7
15.03.2024.
u 12:47

Kao i sva borbena vozila, ni Bradleyi nisu neuništivi, pa postoje gubici jer se Ukrajina uistinu intenzivno koristi njima u borbama

Borbeno vozilo pješaštva M2A2 Bradley zasigurno je jedno od oružja koje se u ukrajinskoj vojsci pokazalo iznimno korisnim i učinkovitim. Brojne su snimke korištenja Bradleya u bliskoj borbi u kojima je s uspjehom uništavao pješadiju i oklopna vozila te tenkove, uključujući i ruski tenk T-90.

Tako je jučer na ukrajinskim telegram kanalima objavljena i snimka još jedne uspješne akcije Bradleya. Snimka prikazuje zasjedu koju je posada Bradleya postavila negdje na području kod Avdijivke ruskom oklopnom vozilu  BTR-82A. Video kombinira snimke iz ukrajinske bespilotne letjelice koja prati dolazak dva ruska borbena vozila glavnom cestom čiji upravitelji daju instrukcije posadi Bradleya prikrivenoj na šumskom putu. Bradley iz zasjede pogađa drugo vozilo te zatim s male udaljenosti od nekoliko desetaka metara u bliskoj borbi uništava BRT i posadu.

M2 Bradley u Ukrajinu je stigao u prvoj polovici 2023. godine te su ih u ljeto te godine počeli koristiti. SAD je do sada u Ukrajinu poslao, prema službenim podacima, 186 borbenih vozila Bradley, a koje njihove posade hvale zbog njegove izdržljivosti te sigurnosti za posadu. Tako snimka iz ljeta 2023. prikazuje direktni pogodak ruske rakete iz Grada u Bradley, nakon čega su svi članovi posade pogođenog borbenog vozila preživjeli. Vozilo je potom izvučeno i poslano na popravak.

VIDEO: Zasjeda Bradleya

Zapadni stručnjaci se slažu. "Borbeno vozilo M2 Bradley održava svoju dugogodišnju reputaciju nadmoćnog borbenog vozila pješaštva", rekao je Daniel Rice, bivši posebni savjetnik bivšeg glavnog ukrajinskog zapovjednika, generala Valerija Zalužnog. Preživljavanje vojnika pješaštva u osnovi je njegova dizajna, dodao je.Čak i kada je Bradley pogođen, posada ima velike šanse za preživljavanje, a ukrajinske trupe mogu se vrlo lako kretati u vozilu, dok istodobno imaju znatnu vatrenu moć topa od 25 mm, koaksijalnog mitraljeza od 7,62 mm i dva protutenkovska TOW lansera projektila.

Kao i sva borbena vozila, ni Bradleyi nisu neuništivi, pa su gubici prisutni pogotovo jer ih Ukrajina uistinu intenzivno koristi u borbama. Ukupno 69 ih je do sada uništeno, oštećeno, napušteno ili zarobljeno, navodi Oryx, nizozemska nezavisna internetska stranica koja na temelju vizualnih potvrda prati gubitke vojne tehnike. No više od polovice ih je oštećeno s mogućnošću da se, nakon popravka, opet vrate na bojišta.

FOTO Putinova 'Sotona' nanišanila je 14 meta: Ako dođe do nuklearnog rata, Rusija bi prvo gađala ove lokacije

1/28
Ključne riječi

Komentara 60

Avatar nisam_robot
nisam_robot
10:53 16.03.2024.

Bradley je kako vidimo izvrsno borbeno vozilo. Bravo Plenkiju i vojnim stručnjacima što su nam ih nabavili!

Avatar nisam_robot
nisam_robot
10:48 16.03.2024.

....preko izvoraaaa!

Avatar Zoran Kociper
Zoran Kociper
15:29 15.03.2024.

Hm, kakva je to propaganda s obje strane: zamislite, Rusi uništili HIMARS, Ukrajinci dva ruska tenka, kakve lođe propagandne poruke jer jedino mjerilo rata je stanje na bojištu, na pomaku crte djelovanja, naprijed ili nazad,. Na bojišnici dugoj 1000 kilometara, u ratu u kojem sudjeluje cca 1000000 vojnika uništenje jednog tenka je vijest?! Dajte najte me za...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije