Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TUŽNA REALNOST

VIDEO Ovako su izgledali ukrajinski gradovi prošle godine u vrijeme Božića

Foto: Twitter
1/11
04.12.2022.
u 13:23

Snimke doista prikazuju zimsku idilu - Mariupolj je bio pun blještavog svjetla i lampica, a brojni građani mogli su blagdane provoditi na klizalištima i okićenim parkovima

Savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko objavio je snimke zimske idile koja je prošle godine bila postavljena u ukrajinskim gradovima Harkivu i Mariupolju. Sada, godinu dana nakon, gradovi su u ruševinama, a milijuni Ukrajinaca u mraku jer su Rusi proteklih mjeseci gađali kritičnu infrastrukturu.

A snimke doista prikazuju zimsku idilu - Mariupolj je bio pun blještavog svjetla i lampica, a brojni građani mogli su blagdane provoditi na klizalištima i okićenim parkovima

Čak su i tramvaji sada okupiranog Mariupolja bili okićeni.

''Grad je već mjesecima pod jakim napadima Rusa'', naveo je Geraščenko uz snimku iz grada Harkiva od prošle godine. Tamo grad nije izgledao ništa ''lošije'' - borovi su bili okićeni jakim lampicama, a sve se činilo kako će ulazak u 2022. biti obećavajuć.

Ukrajinci su u rujnu i uspjeli osloboditi grad od ruske opsade, no on je svejedno ostao u ruševinama.

Ipak, danas to izgleda puno drugačije. Jedina svjetla koja građani imaju je vatra koju pale kako bi se ugrijali, jer plina nema, kao ni božićnog blještavila.

1/10

Osim toga, u okolici Mariupolja BBC je otkrio preko satelistkih snimki preko 1.500 grobova otkrivenih u masovnoj grobnici.

Najnovije radarske snimke Maxara pokazuju kako su tri masovne grobnice locirane u Starom Krimu, Mahušu i Vinohradnu, a polako se povećavaju od proljeća, no u ovom trenutnu nema neovisne potvrde o tome koliki je broj žrtvi zakopan u njima.

Komentara 8

BF
bf23
19:42 04.12.2022.

Valja napomenuti da je sve počelo još 2014. Kada su zvijeri sa istoka nahrupile sa matičnog teritorija (šitlend) i napale Ukrajinu. Samo,ovaj puta su se Ukrajinci malo bolje pripremili,pa su rušisti počeli bježati podvijenog repa iz Kijeva, Harkova, Hersona...na sveopću žalost intelektualno potkapacitiranih rusofila koji nesuvislo cvile o nekakvoj "slavenskoj duši",što god to bilo i nekakvom panslavizmu gdje bi bili ruska gubernija te se civilizacijski degradirali

Avatar kastanjer2
kastanjer2
18:33 04.12.2022.

Moramo izvući pravu pouku iz razdoblja Sporazuma iz Minska II. od 2014. do 2022. Francuska i Njemačka, uz američku potporu, angažirale su Rusiju kao teoretski neutralnog i ne-ratobornog posrednika u sukobu započetom ruskom invazijom. Ukrajini su nametnuli niz obveza koje su predstavljale djelomičnu predaju suvereniteta Kijeva, istodobno ne zahtijevajući nikakve službene obveze izravno od Rusije. Prihvatili su izmišljotinu da su ruski opunomoćenici u Ukrajini neovisni o Moskvi i pritisnuli Ukrajinu da poštuje svoje obveze čak i kad su opunomoćenici neprestano kršili svoje - i nikada nisu izričito držali Moskvu na odgovornost za postupke opunomoćenika koji su djelovali po nalogu Rusije i uz izravnu potporu Rusije. Sporazumom je nametnuto rješenje koje je bilo iznimno povoljno za Rusiju. Posebno su zahtijevali od Ukrajine da dodijeli autonomiju područjima Donjecka i Luganska pod ruskom kontrolom, istodobno im dopuštajući da u potpunosti sudjeluju u ukrajinskom političkom procesu. Takav potez stvorio bi trajne ruske poluge za manipuliranje ukrajinskim političkim sustavom u cijeloj zemlji, a Kijevu bi se uskratila mogućnost kontrole ruskih i ruskih posredničkih aktivnosti u područjima pod ruskom okupacijom. Sporazumi nisu zahtijevali od Rusije da povuče svoje snage iz područja koja je zauzela jer nisu priznali da Rusija ima snage u tim područjima - iako je to očito učinila.

Avatar prodao sam  ukrajnu
prodao sam ukrajnu
16:35 04.12.2022.

Moglo je i ove godine ali bedni glumac je sve upropasatio za dobru apanažu u dolarima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije