Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Putin uskoro stiže u okupirani Donbas? Macron odlučno poručio: 'Trebamo pripremiti što smo spremni učiniti'

Russian President Putin attends an exhibition marking the 81st anniversary of WW2 historical parade in central Moscow
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/6
Autori: Vecernji.hr, Hina
03.12.2022.
u 22:18

Rusija i Ukrajina organizirale su niz razmjena zarobljenika tijekom rata. Posljednja je bila u četvrtak, kada su dvije zemlje razmijenile 50 vojnih pripadnika.

Rafael Grossi, glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), rekao je 2. prosinca da se nada da će do kraja ove godine postići dogovor s Rusijom i Ukrajinom o zaštiti nuklearne elektrane Zaporižja, koju trenutno okupiraju moskovske trupe. Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je u petak u Poljskoj da je do sada 1100 vojnika sudjelovalo u misiji EU-a za obuku ukrajinske vojske.

Poštovani čitatelji, ovaj članak s praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

Tijek događaja: 

20:39 - Ograničenje cijene ruske nafte na 60 dolara koje je dogovorila skupina G7 i Australija nije ozbiljno i teško će odvratiti Rusiju od rata u Ukrajini, rekao je u subotu ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

Nakon što su G7 i Australija postigli dogovor u petak, očekuje se da će to preko vikenda učiniti Europska unija. Ta mjera ima namjeru smanjiti ruski dohodak od prodaje nafte, istovremeno sprečavajući rast globalnih cijena.

"Tepko da bi ovakvo ograničenje mogli nazvati ozbiljnom odlukom. To je prilično ugodno za proračun terorističke države", rekao je Zelenskij u video obraćanju.

"Samo je pitanje vremena prije nego što se budu morali upotrijebiti snažniji alati. Šteta je da će se izgubiti to vrijeme", dodao je.

Andrij Jermak, čelnik Zelenskijeve administracije, rekao je ranije da bi se ograničenje trebalo postaviti na 30 dolara "da se brže uništi ekonomija neprijatelja".

Zelenskij se žalio da je svijet pokazao slabost postavljanjem ograničenja na 60 dolara, što će, kako je rekao, povećati ruski proračun za 100 milijardi dolara godišnje.

"Ovaj novac će ići prema destabilizaciji točno onih zemalja koje trenutno nastoje izbjeći ozbiljne odluke", rekao je.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i viši dužnosnici Kremlja su više puta upozorili da naftom neće opskrbljivati one zemlje koje budu uvele ograničenje cijene.

Rusko veleposlanstvo u Sjedinjenim Američkim Državama je na komunikacijskoj platformi Telegram kritiziralo "preoblikovanje" načela slobodnog tržišta i ponovilo da će unatoč mjerama potražnja za njenom naftom i dalje ostati velika.


18:57 - Ruska državna novinska agencija TASS izvijestila je kako će Vladimir Putin uskoro posjetiti Donbas, a potvrdio je tu vijest glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov.

- Sigurno će se to dogoditi u dogledno vrijeme jer je Donbas dijelom Rusije - kazao je u odgovoru na pitanje novinara. 

Podsjetimo, koncem rujna u četiri okupirane ukrajinske regije održani su referendumi o priključenju Rusiji, a Putin je aneksiju tih regija - Hersona, Zaporižja, Donjecka i Luganska. 


18:35 - Članica NATO-a, Estonija potpisala je najveći ugovor o naoružanju u svojoj povijesti, a radi se o kupnji šest naprednih sustava za lansiranje raketa od Sjedinjenih Država.

>> VIŠE OVDJE


17:29 - Američki zviždač Edward Snowden i dalje se brani od kritika u pogledu njegova izbora o prihvaćanju ruskog državljanstva.

“U Rusiji sam jer mi je Bijela kuća namjerno poništila putovnicu da bi me zadržala ovdje”, tvitao je Snowden. "Primorali su na slijetanje diplomatski zrakoplov predsjednika Bolivije kako bi me spriječili da napustim zemlju i do danas su nastavili s ometanjem slobode moga kretanja."

Snowden je aludirao na incident iz 2013. kad je zrakoplov bolivijskog predsjednika bio prisiljen sletjeti u Austriji jer mu je uskraćeno pravo preleta ostalih europskih zemalja.

Incident se dogodio kada je zrakoplov polijetao iz Rusije usred nagađanja o tomu da se u njemu nalazi Snowden.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u rujnu je Snowdenu dodijelio rusko državljanstvo, a ovaj je tjedan dobio i rusku putovnicu, rekao je njegov odvjetnik Anatolij Kučerena.


16:52 - Zapad treba razmotriti kako odgovoriti na potrebu Rusije za sigurnosnim jamstvima ako predsjednik Vladimir Putin pristane na pregovore o okončanju rata u Ukrajini, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron u izjavi emitiranoj u subotu.

U razgovoru za francusku TV postaju TF1, snimljenu tijekom njegovog državnog posjeta Sjedinjenim Državama ovog tjedna, Macron je rekao da Europa mora pripremiti svoju buduću sigurnosnu arhitekturu.

"To znači da je jedna od bitnih točaka kojoj se moramo posvetiti - kao što je predsjednik Putin uvijek govorio - strah da će mu NATO doći pred vrata i raspoređivanje oružja koje bi moglo ugroziti Rusiju", rekao je Macron.

"Ta će tema biti dio mirovnih rasprava, stoga trebamo pripremiti što smo spremni učiniti, kako zaštititi naše saveznike i države članice te kako Rusiji pružiti jamstva onog dana kada se vrati za pregovarački stol", kazao je francuski predsjednik. 

Rusija i Sjedinjene Države ovog su tjedna rekle da su načelno otvorene za razgovore, iako je američki predsjednik Joe Biden rekao da će razgovarati s Putinom samo ako šef Kremlja pokaže da je doista zainteresiran za okončanje rata.


15:57 - Glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov odgovorio je na ograničenje cijena koje su nametnuli G7 i njegovi saveznici na izvoz morske sirove nafte iz Rusije.

Ograničenje cijene na rusku naftu trebalo bi biti smanjeno na 30 dolara po barelu kako bi se snažnije oslabilo rusko gospodarstvo, rekao je ranije viši pomoćnik ukrajinskog predsjednika.

Peskov je rekao da je Kremlj spreman za ograničenje cijena i da ga analizira.

"Nećemo prihvatiti ovu gornju granicu", citirala ga je novinska agencija Tass.

Dodao je da će analiza biti brzo obavljena, nakon čega će Rusija dati svoj odgovor.


15:24 - Ukrajinske vlasti u Hersonu pozvale su ljude istočno od rijeke Dnjepar na evakuaciju.

Rijeka je bila linija fronta između ukrajinskih i ruskih trupa u tom području otkako se Rusija povukla iz samog grada. Od tada se nastavlja granatiranje prema gradu.

Guverner Jaroslav Janušević rekao je da će vlasti pomoći ljudima da se evakuiraju tijekom dana od subote do ponedjeljka, javljaju lokalni mediji.


14:32 - U ruskim napadima na Ukrajinu u petak je poginula jedna osoba, a šest ih je ozlijeđeno, objavio je na Telegramu zamjenik šefa ureda predsjednika Volodimira Zelenskog.

Rekao je da je jedan civil ubijen, a četiri ranjena u regiji Donjecka, jedan je ranjen u Harkivu,  te još jedan u Hersonu.


13:46 - Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da je 17 ukrajinskih veleposlanstava ili diplomatskih misija diljem svijeta posljednjih dana primilo pisma-bombe ili pakete koji sadrže dijelove životinja, uključujući kravlje oči.

- Počelo je eksplozijom u veleposlanstvu Ukrajine u Španjolskoj, ali ono što je uslijedilo nakon ove eksplozije bilo je čudnije, čak bih rekao i bolesno - rekao je za CNN. 

Na pitanje što misli tko stoji iza pisama, Kuleba je rekao: “U iskušenju sam reći, da odmah imenujem Rusiju, jer prije svega morate odgovoriti na pitanje, tko ima koristi?". Dodao je kako je to možda odgovor Rusije za njezin diplomatski užas na međunarodnoj razini. Rusija je odbacila bilo kakvu odgovornost za pakete u Madridu, prenosi The Guardian.


11:37 - Dvije ruske rakete pogodile su područje Zaporožja na jugoistoku Ukrajine tijekom noći. Guverner Oleksandr Starukh rekao je da su oštećene zgrade u blizini regionalne prijestolnice Zaporožja, ali nema izvještaja o žrtvama, prenosi The Guardian. 


11:34 - Rusija je rekla da će nastaviti pronalaziti kupce za svoju naftu unatoč "opasnom" pokušaju zapadnih vlada da uvedu ograničenje cijena na njezin izvoz nafte, dok Ukrajina smatra da je plafon cijene trebao biti dvostruko niži od dogovorenog.

Ograničenje cijene na rusku naftu trebalo bi biti smanjeno na 30 dolara po barelu kako bi se snažnije oslabilo rusko gospodarstvo, rekao je u subotu viši pomoćnik ukrajinskog predsjednika.

"Ruska ekonomija bit će uništena i (Rusija) će platiti i biti odgovorna za sve svoje zločine", napisao je na Telegramu šef kabineta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija Andrij Jermak.

"Ipak je trebalo sniziti cijenu na 30 dolara kako bi ju se uništilo brže", dodao je.


10:33 - Skupina zemalja G7 i Australija su u petak rekle da su se dogovorile oko ograničenja cijene ruske nafte od 60 dolara po barelu. Predsjednik Vladimir Putin i dužnosnici Kremlja rekli su da neće prodavati naftu zemljama koje to provode.

Rusko veleposlanstvo u SAD-u u subotu je priopćilo da ta politika "preoblikuje" slobodno tržište, prenosi The Guardian. 

- Ovakvi koraci neizbježno će rezultirati povećanjem neizvjesnosti i nametanjem većih troškova za potrošače sirovina. Bez obzira na trenutno koketiranje s opasnim i nelegitimnim instrumentom, uvjereni smo da će ruska nafta i dalje biti tražena - objavljeno je na Telegramu.


09:48 - Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva navodi kako ruske snage nastavljaju ulagati veliki dio svojih ukupnih vojnih napora i vatrene moći duž otprilike 15 kilometara duge bojišnice oko grada Bakhmuta u Donjeckoj oblasti.

- Ruski plan vjerojatno je opkoliti grad taktičkim napredovanjem prema sjeveru i jugu. Posljednjih je dana Rusija vrlo vjerojatno malo napredovala na južnoj osi ovog napada. Rusija je od početka kolovoza 2022. dala prednost Bakhmutu kao svom glavnom ofenzivnom naporu. Zauzimanje grada imalo bi ograničenu operativnu vrijednost iako bi potencijalno omogućilo Rusiji da ugrozi veća urbana područja Kramatorsk i Sloviansk. Međutim, kampanja je bila nesrazmjerno skupa u odnosu na te moguće dobitke. Postoji realna mogućnost da je zauzimanje Bakhmuta postalo prvenstveno simbolički, politički cilj Rusije - navodi ministarstvo.


09:01 - Policija u Ukrajini spriječila je skupinu ljudi da ukradu mural poznatog crtača grafita Banksyja s pročelja zgrade oštećene u ratu, piše BBC.

Skupina je odrezala dio ploče i žbuke s pročelja na kojem se nalazio prikaz žene s plinskom maskom, rekli su dužnosnici. Policija je kazala da je nekoliko ljudi uhićeno na mjestu događaja u Gostomelu blizu Kijeva te da im je mural oduzet. Riječ je o jednom od nekoliko umjetničkih djela izrađenih u Ukrajini prošlog mjeseca. 

Grafit nije oštećen, a štiti ga policija, poručio je guverner Kijevske oblasti Oleksij Kuleba na komunikacijskoj platformi Telegram.

"Ove slike su, na koncu konca, simboli naše borbe protiv neprijatelja. To su priče o podršci i solidarnosti čitavog civiliziranog svijeta s Ukrajinom. Učinit ćemo sve kako bismo očuvali ta djela ulične umjetnosti kao simbol naše pobjede", kazao je Kuleba.

Policija je objavila fotografije žutog zida u Gostomelu, na kojima se vidi novo oštećenje.

Policija spriječila krađu Banksyjeva murala u Ukrajini
Foto: National Police of Ukraine/REUTE


08:48 - Skupina zemalja G7 i Australija su u petak rekle da su se dogovorile oko ograničenja cijene ruske nafte od 60 dolara po barelu nakon što su članice Europske unije prevladale otpor Poljske i ranije istog dana postigle politički sporazum.

Unija je dogovorila tu cijenu nakon što je i Poljska, koja je pružala otpor, odlučila podržati sporazum, čime je utrla put službenom odobrenju tijekom vikenda. G7 i Australija su u izjavi rekli da će ograničenje cijena stupiti na snagu 5. prosinca, kada stupa na snagu i europski embargo na rusku naftu, ili vrlo brzo nakon toga.

"Koalicija za ograničenja cijene bi također mogla razmotriti daljnje djelovanje kako bi se osigurala učinkovitost ograničenja cijene", stoji u izjavi. Nisu odmah pružene pojedinosti o tome koje bi to daljnji postupci mogli biti.

Svrha ograničenja cijene, što je zamisao skupine G7, jest smanjiti prihode Rusije od prodaje nafte, a istovremeno spriječiti porast globalnih cijena nakon što na snagu stupi embargo Europske unije na uvoz ruske nafte 5. prosinca.

Varšava se protivila predloženoj cijeni i razmatrala je mogućnost da se cijena zadrži ispod njene tržišne razine. Poljska se u pregovorima u EU-u zalagala za to da cijena bude što niža kako bi se Rusiji smanjili prihodi i ograničila mogućnost Moskve da financira svoj rat u Ukrajini.

Poljski veleposlanik pri EU-u Andrzej Sados je u petak rekao novinarima da je Poljska dala svoju podršku sporazumu, koji uključuju mehanizam kojim će se zadržati ograničenje cijene na najmanje pet posto ispod tržišne razine. Američki su dužnosnici rekli da je riječ o sporazumu bez presedana, koji pokazuje odlučnost koalicije u protivljenju ruskom ratu.

Glasnogovornik Češke, koja trenutno predsjeda Vijećem EU-a i nadgleda pregovore unutar Unije, je nakon poljskog pristanka rekao da je njegova zemlja započela pismeni postupak, kojim će svih 27 zemalja članica službeno odobriti sporazum.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je kazala da će ograničenje cijene značajno smanjiti ruske prihode.

"Ono će nam pomoći stabilizirati cijene energenata u svijetu, od čega će koristi imati gospodarstva u razvoju diljem svijeta", napisala je von der Leyen na Twitteru, dodavši da će ograničenje biti "prilagodljivo kroz vrijeme" kako bi odgovaralo razvoju tržišta.

Ograničenje će dozvoliti zemljama izvan EU-a nastavak prekomorskog uvoza ruske nafte, no transportnim i osiguravateljskim tvrtkama će zabraniti da rade s ruskom naftom diljem svijeta, osim ako se prodaje po cijeni nižoj od ograničenja.


07:25 - Više od tisuću Ukrajinaca oslobođeno je iz ruskog zarobljeništva tijekom rata, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski. Ukrajinski predsjednik rekao je da njegova zemlja mora vratiti sve koje su zarobile ruske snage, prenosi Sky News. 

Rusija i Ukrajina organizirale su niz razmjena zarobljenika tijekom rata. Posljednja je bila u četvrtak, kada su dvije zemlje razmijenile 50 vojnih pripadnika.

VIDEO Zelenski iznio 'ukrajinsku formulu mira', obratio se na summitu G20: 'Rat se mora i može zaustaviti'

 

Komentara 49

DU
Deleted user
11:46 03.12.2022.

Britanci več više od 300 godina pomažu države svijeta tako što su ih pobili milijune sada to rade Ukrajini

CM
Crni_moj
13:06 03.12.2022.

Kad mi želimo da ne kupujemo uvozno smeće onda nam velike gazde narede da se držimo pravila slobodne trgovine. A kad velike gazde krše ta pravila ili otimaju tuđu privatnu imovinu e to je nešto drugo.

DU
Deleted user
17:56 03.12.2022.

veliko pakovnanje jod tableta po discount cijeni,placanje iskljucivo euro ili dolar,rublje ne primam. pozuri narode,nikad se nezna kad ce taj ruski manijak poceti bacati bombe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije