Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Pentagonu prijete problemi, moguće posljedice i za Ukrajinu: 'Ako im ponestane streljiva, u lošoj su situaciji'

Ukrainian service members fire an artillery piece in the Donetsk region
Foto: LEAH MILLIS/REUTERS
1/7
Autori: Vecernji.hr, Hina
04.12.2022.
u 22:15

Brod s ukrajinskom pšenicom namijenjen Etiopiji stigao je u luku u subotu, prvi brod koji je isplovio u sklopu nastojanja da se hrana pošalje zemljama koje su najosjetljivije na glad i sušu, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski

Zapad treba razmotriti kako odgovoriti na potrebu Rusije za sigurnosnim jamstvima ako predsjednik Vladimir Putin pristane na pregovore o okončanju rata u Ukrajini, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron u izjavi emitiranoj u subotu. Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da je 17 ukrajinskih veleposlanstava ili diplomatskih misija diljem svijeta posljednjih dana primilo pisma-bombe ili pakete koji sadrže dijelove životinja, uključujući kravlje oči.

Rusija je rekla da će nastaviti pronalaziti kupce za svoju naftu unatoč "opasnom" pokušaju zapadnih vlada da uvedu ograničenje cijena na njezin izvoz nafte, dok Ukrajina smatra da je plafon cijene trebao biti dvostruko niži od dogovorenog.

Poštovani čitatatelji o ratu u Ukrajini možete nastaviti čitati na novom linku

VIDEO Amerikanci pokazali novo moćno nuklearno oružje, pogledajte kako izgleda

Tijek događaja:

22:07 - Dužnosnici Ministarstva obrane SAD-a sastavili su popis posljedica do kojih će doći ako vojska bude prisiljena djelovati prema jednogodišnjem zakonu o privremenom financiranju po prvi put u povijesti. Upozorenja, zajedno s nedavnim pismom ministra obrane Lloyda Austina Kongresu, odražavaju sve veću uzbunu u najvišim redovima Pentagona. Jednogodišnja kontinuirana rezolucija (CR) smanjila bi financiranje Ministarstva obrane za 29 milijardi dolara (3,7 posto) u usporedbi sa zahtjevom predsjednika Joea Bidena za fiskalnu 2023. Duži, jednogodišnji CR bio bi velika kriza za Ministarstvo obrane, navodi Politico.

- Još uvijek mi je teško vjerovati da bi cjelogodišnji CR bio izvediv za nas. To je velika prijetnja - rekao je dužnosnik u Ministarstvu obrane Michael McCord

Cjelogodišnji CR uskratio bi gotovo 5 milijardi dolara financiranja za modernizaciju nuklearne trijade. To bi zaustavilo nabavu novog B-21 Raidera baš u trenutku kada bi Pentagon trebao prijeći iz faze istraživanja i razvoja u nabavu. Visoki dužnosnici Ministarstva obrane također su zabrinuti da bi jednogodišnji CR mogao zaustaviti vojnu pomoć Ukrajini koja dolazi iz osnovnog proračuna Ministarstva, uključujući zamjenu streljiva potrošenog u borbi. Većina financiranja za Ukrajinu bila je kroz račune za dodatno financiranje, koji bi se mogli priložiti CR-u. Ako se zakonodavci ne mogu dogovoriti o zakonu o financiranju ili dodatku Ukrajini, Ministarstvo obrane će ostati bez novca za Kijev na proljeće, pojasnio je McCord.

- Ukrajina je u kinetičkoj borbi, a mi smo njihov pomoćnik broj jedan. Ako im ponestane streljiva, u lošoj su situaciji - ističe McCord. Jednogodišnji CR također bi mogao odgoditi poboljšanja industrijske baze za nekoliko ključnih sustava, uključujući tenk Abrams i vučnu haubicu M777, oružje koje američka vojska donira Ukrajini.


21:50 - Luksuzna jahta Royal Romance bit će prodana na dražbi "u ime ukrajinskog naroda". Riječ je o jahti u vlasništvu oligarha Viktora Medvedčuka, bliskog prijatelja ruskog predsjednika Vladimira Putina, no zaplijenjena je ubrzo nakon što je Europa uvela sankcije Rusiji. Krajem ožujka dobila je dozvolu da napusti Rijeku, čiju je luku krasila godinama, i zaplovi prema Trogiru gdje je sada usidrena.

>> OPŠIRNIJE


19:02 - Trenutno ne postoji diplomatsko rješenje za rat u Ukrajini, rekla je Irina Scherbakova, suosnivačica ruske organizacije za ljudska prava Memorial, nagrađene Nobelovom nagradom za mir.

- Apsolutno sam uvjerena da ne postoji diplomatsko rješenje s Putinovim režimom, sve dok je on još uvijek tu - rekla je, prenosi The Guardian. Scherbakova je dodala da su pozivi na mir "djetinjasti", dodavši da se stvari neće vratiti na stanje prije izbijanja sukoba.

- Ovaj rat je toliko stvari preokrenuo naglavačke, nikada više neće biti tako - ističe. 


19:00 - Rusko granatiranje naselja Pokrovsk u blizini grada Nikopolja ubilo je danas jednog civila, tvrdi dužnosnik Mykoli Lukashuku, prenosi The Kyiv Independent.


14:31 - Rusija radi na ukidanju ograničenja koje je nametnuo Zapad na rusku naftu, rekao je u nedjelju zamjenik ruskog premijera Alexander Novak, prenosi Reuters.

"Radimo na mehanizmima koji bi zabranili ograničavanje cijena goriva, nebitno na kojoj razini, jer bi takvo uplitanje moglo dodatno destabilizirati tržište - kazao je.

Rusija neće raditi pod ograničenjem cijena, čak i ako Moskva bude morala smanjiti proizvodnju, rekao je Novak.


14:25 - Hrvatski eurozastupnik Tonino Picula posjetio je u petak ukrajinski glavni grad Kijev s izaslanstvom Europskog parlamenta koje se sastalo s gradonačelnikom Kličkom, ministrom obrane Reznikovim i drugim ukrajinskim dužnosnicima, navodi se u priopćenju ureda hrvatskog eurozastupnika.

>> VIŠE OVDJE


13:48 - Više od 500 ukrajinskih naselja ostalo je bez struje u nedjelju nakon višetjednih ruskih zračnih napada na električnu mrežu, rekao je dužnosnik ministarstva unutarnjih poslova.

“Neprijatelj nastavlja napadati važnu infrastrukturu zemlje. Trenutačno je 507 mjesta u osam regija naše zemlje isključeno iz opskrbe električnom energijom", rekao je ukrajinskoj televiziji zamjenik ministra unutarnjih poslova Yevgueny Yenin, prenosi AFP.

"Regija Harkova je najteže pogođena sa 112 sela", dodao je Jenin.

Dodatnih 90 sela odsječeno je u regijama Donjecka i Hersona, rekao je, s ostalima u regijama Mikolajeva, Zaporižja i Luganska.


12:34 - Savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko objavio je snimke zimske idile koja je prošle godine bila postavljena u ukrajinskim gradovima Harkivu i Mariupolju. Sada, godinu dana nakon, gradovi su u ruševinama, a milijuni Ukrajinaca u mraku jer su Rusi proteklih mjeseci gađali kritičnu infrastrukturu.

A snimke doista prikazuju zimsku idilu - Mariupolj je bio pun blještavog svjetla i lampica, a brojni građani mogli su blagdane provoditi na klizalištima i okićenim parkovima. 

>> VIŠE OVDJE


11:07 - Britanski obavještajci objavili su najnovije izvješće o ratu u Ukrajini.

Kako navode u priopćenju, nedavne ankete pokazuju kako je podrška građana u Rusiji ratu u Ukrajini znatno pala. Nezavisni ruski medij tako tvrdi da 55 posto Rusa želi pregovore s Ukrajinom, dok nastavak konflikta podržava tek 25 posto Rusa. Dok je u odvojenom istraživanju tijekom listopada pregovore podržavalo 57 posto Rusa, u travnju je podršku sukobu izrazilo 80 posto građana.

Iako ruske vlasti uporno pokušavaju uspostaviti kontrolu nad protokom informacija u zemlji, navode Britanci, zbog djelomične mobilizacije Rusi su postali sve više osjetljivi na rat u Ukrajini. 

''Osim toga, Rusija ima sve manje mogućnosti uspjeha na bojnom polju u idućih nekoliko mjeseci, čime će Kremlju biti izrazito teško zadržati odobrenje svojih građana'', navode.


10:50 - Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko ustvrdio je da su Rusija i Bjelorusija spremne za mir - ali čini se da Ukrajina nije voljna pregovarati.

Govoreći na jučerašnjem sastanku s ruskim ministrom obrane Sergejem Šojguom, gospodin Lukašenko je rekao:

"Ako žele da živimo u miru u našoj regiji - koliko ja mogu reći da žele - i Rusija i Bjelorusija su spremni na to.

"Ako se žele boriti do kraja, to je njihova stvar, njihovo pravo, ali... Zasad ni ja ni naše specijalne službe ne vidimo da su voljni voditi prave pregovore."

Ranije ovog tjedna američki predsjednik Joe Biden rekao je da je spreman razgovarati s Vladimirom Putinom ako je ruski čelnik zainteresiran za okončanje rata. Ipak, svaki izgled za mirovne pregovore brzo je nestao kada je Kremlj rekao da Zapad mora, kao početak, priznati moskovsku deklariranu aneksiju četiri ukrajinske regije. 

Rusija i Bjelorusija formalno su dio "zajedničke države" i blisko su povezane gospodarski i vojno, a Moskva koristi Bjelorusiju kao polaznu točku za svoju invaziju na Ukrajinu 24. veljače.

Dvije su strane na razgovorima u subotu razgovarale o bilateralnoj vojnoj suradnji i izmijenile sporazum o "zajedničkom osiguranju regionalne sigurnosti".

Bjelorusija je rekla da neće ući u rat, ali gospodin Lukašenko je u prošlosti naredio trupama da se rasporede s ruskim snagama blizu ukrajinske granice, navodeći prijetnje Bjelorusiji iz Kijeva i Zapada. 


9:45 - Ruski predsjednik Vladimir Putin nije iskren u pogledu mirovnih pregovora s Ukrajinom i podiže rat na novu razinu "barbarstva" pokušavajući ugasiti svjetla civilima, rekla je u subotu visoka američka diplomatkinja.

Podtajnica SAD-a za politička pitanja Victoria Nuland sastala se s predsjednikom Volodimirom Zelenskim i drugim visokim ukrajinskim dužnosnicima u Kijevu kako bi iskazala potporu u trenutku kada Rusija pokušava uništiti energetsku infrastrukturu zemlje.

"Diplomacija je očito svačiji cilj, ali morate imati voljnog partnera", rekla je novinarima. "I vrlo je jasno, bilo da se radi o napadima na energetsku infrastrukturu, bilo da je riječ o retorici iz Kremlja i općem stavu, da Putin nije iskren niti spreman na to."

Foto: CNP/AdMedia

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u četvrtak da je spreman razgovarati s Putinom ako je ruski čelnik zainteresiran za okončanje rata.

Ali ideja je brzo pokopana kada je Kremlj rekao da Zapad mora priznati moskovsku aneksiju četiri ukrajinske regije.

Takva reakcija Rusije, rekla je Nuland, pokazala je "koliko su neozbiljni".

Rusija žestoko napada ukrajinsku infrastrukturu za prijenos električne energije i grijanje od listopada, a Kijev i njegovi saveznici kažu da se radi o namjernoj kampanji protiv civila, ratnom zločinu.

"Putin je podigao ovaj rat na novu razinu barbarstva, unoseći ga u svaki ukrajinski dom dok pokušava ugasiti svjetla i vodu i postići ono što nije mogao na bojnom polju", rekla je Nuland.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova brzo je odgovorila.

"Nije na Nuland da podučava svijet - samo su SAD i NATO zajedno uništili više energetskih mreža nego što su Sjedinjene Države same uništile", rekla je Zakharova na kanalu Telegram, podsjećajući na napade na Srbiju 1999. godine.

Tijekom napada borbeni su zrakoplovi u Srbiji isključili struju na više od 70 posto područja, prema NATO-u.

Nuland se također susrela s Andrijem Jermakom, predstojnikom ureda Zelenskog, koji je izrazio zahvalnost na milijardama dolara vrijednoj pomoći koju je Washington osigurao Ukrajini.

"Pobjeda Ukrajine, u koju smo sigurni, bit će naša zajednička pobjeda", citirao ga je ured Zelenskog.


8:25 - Rusija je ove godine na ukrajinskim poljima požnjela žito u vrijednosti od otprilike jedne milijarde dolara, objavila je američka svemirska agencija NASA.

Oko 5,8 milijuna tona pšenice je požeto na poljima u područjima "koje nisu pod ukrajinskom kontrolom", objavio je NASA Harvest, program agencije za prehrambenu sigurnost i poljoprivredu, , a prenijela njemačka agencija dpa.

NASA Harvest je u suradnji s nekoliko partnerskih ustanova radi istraživanja koristio satelitske podatke i modeliranje.

Ukupno je na ukrajinskom teritoriju ove godine požeto 26,6 milijuna tona pšenice, što je značajno više od prošlogodišnjih predviđanja, procjenjuju znanstvenici uključeni u istraživački projekt.

Iako je to manje od prošlogodišnje rekordne žetve od 33 milijuna tona, količina je i dalje blizu petogodišnjeg prosjeka od 27,9 milijuna tona.

Ukrajina nije imala pristup 22 posto žita u istočnom dijelu zemlje zbog ruske invazije u tijeku.

Ukupno je 88 posto prošlogodišnjih zimskih usjeva požeto u područjima koje nisu pod ukrajinskom kontrolom, prema NASA-i. Žito koje nije požeto uglavnom se nalazi na poljima u blizini crte bojišnice.


7:15 - Američke obavještajne službe očekuju da će se smanjeni tempo u borbama u Ukrajini nastaviti u sljedećih nekoliko mjeseci, rekla je direktorica Nacionalne obavještajne službe Avril Haines u subotu.

Rekla je da će se i ukrajinska i ruska vojska pokušati opskrbiti kako bi se pripremile za protuofenzivu nakon zime, ali je izrazila „priličnu dozu skepticizma“ o tome hoće li Rusi biti spremni to učiniti.

„Mislim da je to optimističnije za Ukrajince u tom vremenskom okviru.", kazala je.

Haines je rekla kako misli da je ruski predsjednik Vladimir Putin bio iznenađen što njegova vojska nije postigla više.

"Mislim da postaje sve informiraniji o izazovima s kojima se njegova vojska suočava. Ali još uvijek nam nije jasno ima li on u ovoj fazi punu sliku o tome koliko su izazovni ti problemi“, kazala je spominjući nestašice streljiva, moral, probleme s opskrbom i druge.

Haines je rekla da se Putinovi politički ciljevi u Ukrajini nisu promijenili, ali da bi on mogao privremeno smanjiti svoje kratkoročne vojne ciljeve.


6:50 - Brod s ukrajinskom pšenicom namijenjen Etiopiji stigao je u luku u subotu, prvi brod koji je isplovio u sklopu nastojanja da se hrana pošalje zemljama koje su najosjetljivije na glad i sušu, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski.

Prošle subote Ukrajina i savezničke zemlje pokrenule su inicijativu za izvoz žitarica u vrijednosti od 150 milijuna dolara u Etiopiju, Sudan, Južni Sudan, Somaliju, Kongo, Keniju i Jemen.

"Šaljemo hranu. Šaljemo nadu", rekao je Zelenski u tvitu uz kratku snimku broda koji prevozi 25.000 tona pšenice za Etiopiju za koji je rekao da je stigao u luku Doraleh, u susjednom Džibutiju.

Zelenski je u petak rekao da će do početka sljedeće godine ukupno oko 60 brodova isporučiti teret.

Ključne riječi

Komentara 110

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
09:47 05.12.2022.

Kako sad nestašica streljiva, zar nije to ruski problem? Ili se Ukrajini šalju signali? Ili se težište aktivnosti prebacuje na Kinu? Ne bi bilo prvi put da se "prijatelje" ostavi na cjedilu.

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
09:54 05.12.2022.

Prvi brod s ukrajinskim žitom od oko 800 do sada, za gladne Afrikance. Gdje je završilo onih 799 brodova sa žitom? A netko nas je bombardirao igrama gladi.

DU
Deleted user
07:42 05.12.2022.

Taj brod sa psenicom,koji je pristao u Etiopiji,smo mi platilti,odnosno EU,zar neko misli dace klovn,nekom nesto poklanja.......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije