Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PDV I TROŠARINE

VIDEO Kako se formiraju cijene goriva: Državi ide najveći dio

Gorivo
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
1/3
07.11.2018.
u 08:20

Na ponekim benzinskim postajama Eurosuper 95 moguće je kupiti za manje od 10 kuna po litri.

Prije dva tjedna došlo je do većeg pada cijena goriva pa se tako prvi put nakon deset godina dogodilo da cijena litre benzina bude jeftinija od litre dizela.

Benzin je tada pao za 20-ak lipa, dok je Eurodizel bio jeftiniji za 17. Ovog utorka ponovno je došlo do smanjenja cijene goriva, a benzin je pojeftinio za 13 lipa, dok je to u slučaju dizela bilo samo nekoliko lipa. Na ponekim benzinskim postajama Eurosuper 95 moguće je kupiti za manje od 10 kuna po litri.

U strukturi cijene goriva najviše se odvaja za posebni porez dok je nabavna cijena samo trećina one koju građani plaćaju. U videu pogledajte što sve utječe na konačnu cijenu goriva u Hrvatskoj.

Pogledajte video kako se formiraju cijene!

Komentara 8

Avatar Hazl113
Hazl113
08:50 07.11.2018.

Čudno kako se to uvijek zaboravi pa se stalno napada INU, a ne državu. Ina zarađuje na jednoj litri svega oko 30%. Sve drugo ide državi na ovaj ili onaj način. Zašto se ne napiše što spada u posebni porez i kome sve to ide. HAC-u, HŽ-u, HEP-u u najvećoj mjeri, i onda još na tu krađu lupe PDV. Niti jedna država u EU nema tolike nameta kao RH.

Avatar nekakav
nekakav
08:44 07.11.2018.

a u kojoj eu zemlji je drugačije? pogledajte namete na duhanske proizvode. rak pluća koji bi mogli pripisati duhanu dobivaju ljudi u kasnim godinama, njihovo liječenje kratko traje i završava smrću, i oni vrlo malo koštaju zdravstveni sustav. mada vas uvjeravaju suprotno. svi znate nekog tko je umro o raka pluća, kolko je godina imao, kolko je mučenje trajalo, ispitajte pa iz prve ruke saznajte tajnu! a novac od trošarina na duhan se troši na visoke plaće doktora, čistačica i kuharica, ne na liječenje, ne na lijekove. vozite se u jednom autu više vas. koristite javni prijevoz. ali, onda ne možete skočiti do kafića, usput u konzum/lidl/spar, i đir oko centra, špice, da vidite koga ima... u austriji 1,30 eura litra benzina. crna gora 1,38...! aha, imaju veće plaće, u austriji. al u crnoj gori nemaju... iz trošarina i poreza se financiraju mnoge besplatne stvari kod nas. recimo, besplatno školstvo... čudo jedno kako profesori dobivaju plaću, a besplatno je! nekad ste za djecu plaćaju mjesečnu kartu za autobus, vlak, danas ne. dal autobus vozi badava? ne. netko plati. plaćate vi, isto kao i šveđani, nijemci.

BI
binki
08:56 07.11.2018.

Treba hraniti hdz bandić rodjake.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije