Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najhumaniji zatvor

Video: Breiviku odjel u bolnici ili – zatvorski apartman

zatvor ila (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
23.08.2012.
u 07:56

Ako sud prihvati mišljenje drugog vještaka, prema kojem je norveški radikalni desničar mentalno zdrav, Breivika čeka zatvor. Vratit će se u posebno za njega uređenu trodijelnu ćeliju u zatvoru Ila

Norveška vlast već je potrošila najmanje 7 milijuna dolara gradeći sudnicu i poseban odjel u psihijatrijskoj bolnici zbog masovnog ubojice s otoka Utoya – Andersu Breiviku – i sve je spremno za obje moguće presude. Sutra ćemo čuti ključnu stvar – ocjenjuje li sud Breivika mentalno zdravim ili ne. Ako je bolestan, već ga čeka poseban odjel u psihijatrijskoj bolnici koji je stajao 6,8 milijuna dolara i gdje će se o njemu brinuti 17 ljudi. S psihijatrije će u tom slučaju izaći tek ako i kad liječnici ocijene da više nije opasan.

Preventivno zadržavanje

Ako sud prihvati mišljenje drugog vještaka, prema kojem je norveški radikalni desničar mentalno zdrav, Breivika čeka zatvor. Vratit će se u posebno za njega uređenu trodijelnu ćeliju u zatvoru Ila. Njegova krivnja nije uopće upitna – ne samo zato što je zločin priznao. Najteža je u Norveškoj kazna od 21 godine zatvora, ali u ovom slučaju bit će posebna, s oznakom “preventivnog zadržavanja”, što znači da neće biti pušten ako stručnjaci ocijene da je i dalje opasan. Breivika i dalje drže odvojeno od ostalih kažnjenika, pa je, jer se i izolacija smatra torturom, kao nadoknadu dobio, uz ćeliju s WC-om kakvu imaju drugi, i vlastitu miniteretanu i odvojen stol s kompjutorom, ukupno 24 četvorna metra.

Priprema knjigu

Slike Breivikova smještaja u zatvoru Ila danas su obišle svijet. Ako bude osuđen kao mentalno zdrava osoba, postupno bi se mogao ponovno socijalizirati, a o njemu će posebnu brigu voditi osoblje, što zapravo čini i sada; posjećuju ga češće i osoblje i svećenik. Kompjutor ima, ali bez internetske veze. Sa svijetom može komunicirati pismima, a njegov odvjetnik najavljuje kako će ubojica napisati knjigu na temelju svog opsežnog manifesta na 1516 stranica. Prema prvom psihijatrijskom vještačenju, koje je provela odabrana skupina vrsnih vještaka, Breivik boluje od paranoidne shizofrenije, pa je proglašen neuračunljivim.

Poremećaj osobnosti

Obitelji 77 žrtava to je razljutilo. Sumnjalo se u utemeljenost dijagnoze, pa je na kraju pod tim pritiskom angažiran drugi tim vještaka, koji je dao drukčiju dijagnozu, prema kojoj je Breivik uračunljiv, ali pati od ekstremnog narcisoidnog poremećaja osobnosti. Psihijatri objašnjavaju da je riječ o dubokom poremećaju s dugotrajnim procesom liječenja i rehabilitacije, koji nema velike izglede na uspjeh. Breivik kao da živi u svom svijetu, tvrdi se da se smatra norveškim kraljem i da ima misiju spasiti Norvežane, a u svom manifestu odredio je rok do 2083.u kojem bi cijela Europa bila etnički čista.

Riječ je o mesijanskom poremećaju ličnosti, objašnjavaju psihijatri, a od poremećaja ličnosti po nekim procjenama pati čak 10 posto stanovništva, no u Breivikovom slučaju to je ekstremni oblik narcisoidnog poremećaja. Poseban tretman Breivika ljuti neke Norvežane, iako je tamošnja kaznena politika izrazito humana. Sudac-porotnik Thomas Indreboe maknut je s tog mjesta kad se otkrilo da smatra da je Breivik zaslužio smrtnu kaznu. – Učiniti to sve za jednu osobu, kad u Norveškoj ima puno drugih stvari o kojima valja brinut, sramotno je – rekao je.

Komentara 28

RT
Rollo Tomasi
08:36 23.08.2012.

A ja kreten za takav prostor dižem kredit. I moram si dodatno kupovati knjige, sprave za vježbanje i računalo.

ME
Medici
08:42 23.08.2012.

Neka mi sada netko objasni da je to normalno i da su ti norvežani normalan narod! Hvala.

JA
JackRussell
23:17 24.08.2012.

I šta će mu kompjuter bez Interneta, da može igrati Solitaire.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije