Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nosilo kamenje, čupalo drveća

Veliko klizište zatrpalo cestu u Zagorju: 'Odron ide od odlagališta...'

Klizište u Zagorju
Facebook screenshot
11.01.2021.
u 11:58

– Ne znamo što se događa gore, odakle je odron krenuo. Zemlja se odronila točno s mjesta na kojem je naše odlagališta otpada – rekao je načelnik općine Gornje Jesenje Andrija Ranogajec.

Na državnoj cesti 74 u Krapinsko-zagorskoj županiji kod kamenoloma Gorjak na području Općine Jesenje prošli tjedan došlo je do aktiviranja klizišta. Velika količina zemljanog i kamenog materijala s brda je kliznula preko ceste nosivši i počupano drveće. Prometnica je potpuno blokirana.

No ni četvrti dan od pokretanja klizišta još nije bilo konkretnih radnji na cesti, ustvrdio je za 24sata načelnik općine Gornje Jesenje Andrija Ranogajec

– Dobili smo informacije od Hrvatskih cesta da će biti na terenu, ali do sad nemamo nikakve službene informacije. Nama ne daju da sami počistimo cestu. Stručnjaci su trebali biti na terenu i procijeniti situaciju, a potom treba ići sanacija klizišta, odnosno odrona. Na sreću, u blizini nema nikakvih objekata, ali ne znamo što se događa gore, odakle je odron krenuo. Zemlja se odronila točno s mjesta na kojem je naše odlagalište otpada i ne znamo što se na odlagalištu sada događa. Tu je otpad iz pola naše županije, odnosno iz tri grada i pet općina – rekao je prošlog tjedna načelnik.

Spomenuti kamenolom Gorjak radi već 40-ak godina

– Teško mi je sada reći je li se odron pokrenuo zbog djelovanja podzemnih voda ili možda potresa jer smo i mi jako osjetili petrinjske potrese. Imamo prijavljene štete, i to na crkvi te osnovnoj školi u našem mjestu i na pet obiteljskih kuća – rekao je Ranogajec. 

Ključne riječi

Komentara 13

VI
Vito
05:26 12.01.2021.

Ovo je stvarno "za ne povjerovati". Ne znaju zbog čega je došlo do odrona, a mjesto s kojeg je zemlja krenula je ntočno na mjestu na kojeg desetljećima trpaju otpad na hrpu. Izgleda da se oninikad nisu igrali kanticom ii pjeskom. Kad kanticu pjeska preokreneš dobiš stožac, čvrst sve dok je oblika kantice. Na taj stožac metneš još pjeska i što se događa??? Pješčani stožac popusti i rasipa pjesak u neprepoznatljivu hrpu. Da, ovo je neprepoznatljivo i neočekivano ponašanje zakona fizike, jer nije pjesak, nego smeće zatrpano zemljom odlagano na vrh brda. Možda su vjerovali da će zemlja trpjeti teret, jer je odlagalište na vrhu brda i ne vide ga iz podnožja brda.

AD
adminka
18:24 11.01.2021.

kraj Petrinje su se rupe u zemlji otvarale još proljetos i ljudi to nisu povezivali sa potresom? možda bi trebalo pitati seizmologe kuda ide rasjed u Zagorju i ima li odron veze sa potresima kod Petrinje koji će možda inicirati neki zagorski rasjed?

VI
Vito
05:32 12.01.2021.

Slično se događalo i po mnogim odlagalištima jalovine diljem kugle zemaljske. Odlagali otpad, ispod odlagališta gardili naselja za rudare pa kad je došlo do odrona i zatrpavanja naselja vlasnici rudnika "nisu znali" zašto je došlo do odrona, a tako su lijepo desetljećima odlagali otpad na tu hrpu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije