Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASUKALI SE

Velika akcija spašavanja bjelogrlih dupina na Tasmaniji

nasukavanje kitova
Foto: REUTERS
1/7
23.09.2020.
u 09:00

Čak 270 bjelogrlih dupina nasukalo se na tri plaže ove australske otočne države

Tasmanske vlasti dočekalo je iznenađenje kada je na tamošnjim sprudovima osvanulo čak 270 nasukanih bjelogrlih dupina. Ovih je dana u toj otočnoj australskoj državi na snazi velika operacija spašavanja na tri lokacije gdje su se veliki dupini nasukali.

Već ih je 90 uginulo

Iz prvih pregleda tamošnja je administracija za nadzor divljine i prirode zaključila kako je najmanje 25 bjelogrlih dupina već uginulo. No već jučer ispostavilo se kako se radi o čak 90 uginulih životinja. Spasiteljima nesretnih životinja donekle je na ruku išla i plima koja će olakšati vraćanje dupina u duboko more, do sada su uspjeli vratiti 25 jedinki, a vjeruje se da će se taj broj i znatno povećati. No postupak vraćanja životinja u more zasigurno će se protegnuti na nekoliko dana.

Ova je vrsta dupina iznimno atraktivna. Kreću se u skupinama od 25 do 30 jedinki, mužjaci mogu narasti i do pet i pol metara, a ženke do 3,7 metara. Mogu težiti čak od jedne pa do tri tone. Ipak, kao što je jasno i iz ovog primjera, znaju se okupiti i u jatima od nekoliko stotina pa i više od tisuću jedinki. Nažalost, nasukavanje velikih skupina bjelogrlih dupina nije ništa neobično za Tasmaniju, a lokacija Macquarie Harbour, uvala u Tasmaniji gdje su se dupini i sada nasukali, doista jest uobičajena za takav događaj.

– Problem je u tome što se zbog kretanja u skupini te uske povezanosti među njima često nasukaju svi, a ne samo neki od dupina, objasnio je laf Meynecke, istraživač sa Sveučilišta Griffin za Reuters. Jasno je da spašavanje velikih životinja nakon nasukavanja nije nimalo jednostavan posao, a pothvat je tim teži kad je posrijedi tako velik broj jedinki. Riječ je o presedanu koji se u Tasmaniji nije dogodio već deset godina. No također je točno da su slučajevi nasukavanja u tom dijelu Tasmanije, koji se nalazi sjeverozapadno od Hobarta, prilično česti. Izvještaji o takvom događaju dođu svakih dva-tri tjedna, ali tada se radi o jednom ili dva zalutala dupina.

Posljednje masovno nasukavanje u tasmanskom priobalju dogodilo se 2009. godine kada je oko 200 dupina završilo nasukano. Godine 2018. nasukalo ih se 145 kod obale Novog Zelanda, što se pamti kao tragedija jer svi su uginuli. Dogodilo se to na dva spruda međusobno udaljena tek kilometar i pol u zaljevu Mason na rijetko naseljenom otoku Stewart kod južne obale Novog Zelanda.

Znanstvenicima još uvijek nije sasvim jasno kako točno dolazi do ovakvih tragičnih nasukavanja, no zna se da dupini prate svoje vođe i da se okupljaju oko ranjene ili uznemirene jedinke. Dodatan problem za profesionalne spasitelje predstavlja i zabrinutost lokalnog stanovništva koje ima želju pomoći životinjama.

Sudjeluje 40 spasitelja

– Razumijemo motiviranost lokalne zajednice da pomogne, no molimo stanovnike da ostanu dalje od područja nasukavanja, osim ako spasioci ne zatraže drukčije, piše na Facebooku tasmanskog programa za očuvanje podmorja. Oglasila se i policija pa bi se nasukavanje gotovo moglo nazvati nacionalnim problemom.

– Lokalne policijske snage pomažu s pomorskom logistikom te su veza s ribogojilištima i lokalnom industrijom što je sve dio šireg odgovora na situaciju, navodi policija također tražeći od lokalnog stanovništva da ne pristupa području. U pothvatu spašavanja dupina sudjeluje 40 uvježbanih spasitelja.

– Obično imamo posla sa životinjama koje su nasukane duboko na obali. Na sreću, sada je drukčije, životinje su živahne pa nam možda i neće biti tako zahtjevno vratiti ih u dubinu, rekla je dr. Kris Carlyon koja sudjeluje u spašavanju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije