Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MASOVNO NASUKAVANJE KITOVA

Potresna scena na plaži: 'Ne znamo zašto to rade, trećina ih je uginula'

nasukavanje kitova
Foto: REUTERS
1/11
22.09.2020.
u 07:55

Masovno nasukavanje kitova na tasmanskoj plaži otkriveno je u ponedjeljak, a spasioci su odmah došli kako bi spasili što više životinja

Najmanje trećina od 270 kitova koji su se nasukali na obali otoka Tasmanija u Australiji uginuli su, a ta brojka mogla bi se povećati.

Masovno nasukavanje kitova na plaži otkriveno je u ponedjeljak, a spasioci su odmah došli kako bi spasili što više životinja.

Ne zna se zbog čega je toliko kitova došlo blizu obale. Zadnje ovakvo nasukavanje zabilježeno je 2009. godine, a tada se nasukalo 200-tinjak kitova, piše BBC.

Četrdesetak spasioca preživjele kitove vraćalo je natrag u dublju vodu kako bi se oporavili.

Foto: REUTERS/Ann Wang

– Ako budu pokazivali znakove da su bolje, idući korak je poslati ih u još dublje – kazali su spasioci i pojasnili kako kitovi nasukani mogu preživjeti tri do četiri dana, a ovi koji su preživjeli zasad su u dobrom stanju jer su bili na mokrom i hladnom.

Iako je to česta pojava, znanstvenici i dalje ne znaju zbog čega se kitovi nasukavaju. Vjeruju kako to rade u tako velikim grupama jer su povezani pa kada jedan krene prema obali, svi drugi krenu za njim.

VIDEO Nevjerojatna snimka kita u Velebitskom kanalu: "U nekoliko navrata plivao je uz naš brod"

Ključne riječi

Komentara 4

SI
sisavac
08:05 22.09.2020.

smo treba postaviti pitanje gdje su podmornice u tom trenutku bile, gdje su veliki ribarski brodovi sa sonarima bili.... i onda je sve lakše. svaki mali brodić ima sonar kojim prate jata riba, a sonar radi baš u području frekvencija koje koriste i kitovi.

RI
ritakovec
09:31 22.09.2020.

Kako su spašavali kitove? Slanjem u klaonice?

SA
SamoIstina
09:01 22.09.2020.

Mesa i na izvoz!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije