Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZRAZITO MALA VJEROJATNOST

Veći asteroid mogao bi udariti Zemlju na Valentinovo 2046. Astronom: Znam gdje bi mogao pasti

FILE PHOTO: Final images from NASA's DART spacecraft prior to impact
NASA/REUTERS
11.03.2023.
u 16:54

Znanstvenici su ovaj asteroid DW 2023 dodali na ''listu rizičnih objekata'', a ocjenjuju ga kao jedan na Torino ljestvici, metodi koja je razvijena 1999. kako bi se ocijenio rizik sudara svemirskih objekata sa Zemljom

Stručnjaci za astronomiju predviđaju kako bi veći asteroid mogao pogoditi Zemlju oko Valentinova 2046. godine. Radi se o asteroidu širine oko 50 metara, poznatijem kao 2023 DW, a otkrili su ga astronomi Europske svemirske agencije krajem ove veljače.

Procijenjena vjerojatnost da bi ovaj asteroid mogao udariti u Zemlju je jedan u 607, a njegova veličina mogla bi biti i veća od procijenjene, koja je usporedila s dužinom olimpijskog bazena, prenosi The Guardian.

Znanstvenici su ovaj asteroid DW 2023 dodali na ''listu rizičnih objekata'', a ocjenjuju ga kao jedan na Torino ljestvici, metodi koja je razvijena 1999. kako bi se ocijenio rizik sudara svemirskih objekata sa Zemljom. Ta oznaka u stvarnosti znači kako on ''ne predstavlja neuobičajenu razinu opasnosti'', te da je ''mogućnost sudara vrlo mala, bez razloga za pozornost ili zabrinutost javnosti'', mišljenja je NASA-in Centar za objekte blizu Zemlje. 

Dok su stručnjaci procijenili kako je vjerojatnost jedna od 607, talijanski astronom Piero Sicoli ima nešto ''alarmantnije'' procjene, smatrajući kako je vjerojatnost jedan od 400. Osim toga, osmislio je i kartu koja predviđa gdje bi asteroid mogao udariti. ''Ipak, ova mogućnost sigurno će ubrzo biti isključena'', objasnio je.

Komentara 2

PO
poluvodič
21:04 11.03.2023.

Usred Kremlja neka se parkira

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije