Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nađimo nestale

Vapaj Zagrepčanina: Vama je on samo brojka, a meni sve što imam!

'matecic_nnn_crn_160613'
''
17.06.2013.
u 11:32

Sin nestaloga samo želi pronaći očevo tijelo, ako je mrtav, i s njim se dostojno oprostiti

– Molim vas za pomoć jer do sada nismo bili uspješni u samostalnoj potrazi... Još uvijek gajimo nadu da je možda negdje živ... – napisao nam je Zagrepčanin Sandino Matečić koji traži svoga oca Damira (69). Svjestan je da su nade u sretan ishod potrage za umirovljenim referentom u HŽ-u male, ali ne odustaje.

Bio depresivan

– I majka trči na svaku zvonjavu telefona. Možda bude sreće... – dodao je. Fizički oslabio i pritisnut depresijom koja ga je sustigla prije dvije godine, nakon što je rutinska operacija pošla po zlu, Damir Matečić 8. veljače ove godine skočio je sa Savskog mosta u Zagrebu u Savu, dok je sa ženom bio u šetnji. Njoj su pružili pomoć u kućici ZET-a, stigle su policija i Hitna te zatim dvojica sinova koja su u postaji u Krugama dali izjave:

– Rekli su nam da će policija intenzivno tragati za ocem, da su obavili pretragu do Toplane. Sljedećih desetak dana govorili su da ga traže, da će policija napraviti sve kako bi pronašla oca i da budemo strpljivi jer rade sve što je u njihovoj moći – priča S. Matečić.

Sumnjao je da se policija nije dovoljno angažirala, nudio je pomoć:

– Odgovarali su da imaju kompletnu opremu i ljudstvo te da im GSS i ostali ne trebaju. Rekli su mi da misle da su ronioci bili na terenu, a ispostavilo se da nisu, da tek planiraju potragu. Znam da je policiji, crnoj kronici, statistici... moj otac tek jedna brojka, ali meni je on sve što imam – jedan-jedini, voljeni, nezamjenjivi. Ako je mrtav, volio bih ga ispratiti kao što svaki čovjek zaslužuje, vratiti mu dostojanstvo koje mu je grubo oduzeto... Neću imati mira dok se s njim ne oprostim. Dotad će me Sava podsjećati na nemilosrdan život, ignorantski sustav i ljude koji su postali okamenjeni za tuđu patnju – govori S. Matečić.

Pita se zašto policija nije odmah krenula čamcima niz Savu, zašto nisu angažirali GSS? Bilo mu je čudno jer za vrijeme navodnih cjelodnevnih policijskih potraga, ni on ni prijatelji s kojima je svaki dan tragao za ocem nisu zamijetili policajce.

– Vidjevši da potraga (ne) ide, 25. veljače došao sam u PP Kruge na razgovor sa zamjenikom načelnika. Budući da su prije izjavili kako im ne treba pomoć, začuđujuće je bilo čuti da na teren ne mogu izići bez limenog čamca, zbog visokog vodostaja i brzine Save, što nije bila istina jer je vodostaj Save tada bio nizak. Zamjenik načelnika tada je rekao da je došao iz pomorske policije prije osam godina te da zna kako se postupa na vodama – kaže Matečić. Mjesec i pol nakon što mu je otac skočio u Savu, policija je izvijestila da i dalje nema novosti:

– Zamjenik načelnika mi je rekao da više neće ni tražiti, nego čekati da im netko nešto javi, prije svega ribiči. Nisam dobio izvještaj o poduzetim radnjama policajaca. Na njemu se, kažu, radi – priča Matečić.

Potraga bez rezultata

Policija na optužbe odgovara da su policajci iz Kruga te pripadnici interventne jedinice 8. veljače pretražili prostor između Savskog mosta i Mosta mladosti, razgovarali s očevicima i obitelji, raspisali potragu i evidentirali događaj. Drugi dan su od 8.20 do 15 sati tragali od Savskog mosta do skele u Oborovu, pretražili lijevu i desnu obalu Save. Aktivnosti su nastavili nakon mjesec dana, odnosno 5. ožujka, ponovno pretraživši područje od Savskog mosta do Oborova. Idućeg dana gumenim čamcima pripadnici ATJ-a Lučko pretraživali su riječno korito od Oborova do Domovinskog mosta. U potragu su uključili i policajce iz drugih postaja te prešli ukupno više od 1000 km, ali bez rezultata.

>>Sve o akciji Večernjeg lista čitajte u našem specijalu 'Nađimo nestale'

>>Rudolf je imao samo 13 godina kada je nestao iz bakina doma

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije