Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
okupili se pred saborom

'Koliko će liječnika imati priziv savjesti, to je njihova stvar, ali sto posto žena mora imati osiguranu zdravstvenu skrb'

Foto: Kruno Galjar
1/6
12.05.2022.
u 08:56

Prema odluci drugostupanjske komisije u slučaju trudnice Mirele Čavajde komisija je dala pozitivno mišljenje, što znači da je Čavajdi odobren prekid trudnoće

Zaklada SOLIDARNA, Roditelji u akciji – Roda i PaRiter danas u nekoliko hrvatskih gradova organiziraju prosvjed zbog, "institucionalne torture" kojoj je proteklih dana izložena Mirela Čavajda. O tome su danas ispred Sabora Republike Hrvatske govorili organizatori na konferenciji za medije.

Na konferenciji su nazočili Branka Mrzić Jagatić (RODA – Roditelji u akciji), Lana Bobić (Platforma za reproduktivnu pravdu) te Ivan Blažević (Zaklada SOLIDARNA).

Branka Mrzić Jagatić kazala je da će na današnjem prosvjedu pročitati pismo koje je Čavajda uputila svima te će ponoviti svoje zahtjeve premijeru Andreju Plenkoviću i ministru Berošu.

– Zahtijevamo prekid trudnoće koji je dostupan Mireli Čavajdi i svim ženama u Hrvatskoj, da se donesu hitno smjernice i protokoli koji ženama jamče legalan, dostupan i siguran prekid trudnoće, tražimo da se utvrde kapaciteti, i zdravstvenih radnika i ustanova za provođenje postupka prekida trudnoće, tražimo da se napravi registar onih liječnika koji imaju priziv savjesti – kazala je Mrzić Jagatić.

Ivan Blažević naglasio je da se u manje od 48 sati prikupilo više od 220.000 kuna, a 1500 građana sudjelovalo je u prikupljanju. Istaknuo je da će s Mirelom dogovoriti što s ostatkom novca, ali ideja je pomoći ženama koje prolaze slične stvari, a posebice u ruralnim sredinama.

Foto: Kruno Galjar

– Stvarno nam je dosta ovog zdravstvenog sustava – naglasio je.

– Nemamo vlast koja je kompetentna provoditi zakon i koja je hrabra provoditi trenutačni zakon, tako da ne očekujemo da će biti hrabra donijeti progresivniji zakon – naglasili su organizatori.

Na pitanje trebaju li se javno predstaviti ginekolozi koji provode prekid trudnoće i koji nemaju priziv savjesti, Mrzić Jagatić kaže da to nema smisla.

– Koliko posto liječnika će imati priziv savjesti, to je njihova stvar, ali sto posto žena mora imati osiguranu zdravstvenu skrb – istaknula je.

Organizatori računaju na nekoliko tisuća ljudi na večerašnjim prosvjedima, a Blažević je naglasio da su nakon jučerašnje izjave ministra Beroša građani još uvjereniji da je riječ o političkoj odluci pa "tko se jučer poslijepodne lomio oko toga treba li doći, navečer je odlučio da će svakako doći".

Foto: Kruno Galjar

Podsjećamo, prema odluci drugostupanjske komisije u slučaju trudnice Mirele Čavajde, komisija je dala pozitivno mišljenje, što znači da je Čavajdi odobren prekid trudnoće. Ministar Vili Beroš istaknuo je da ima nekoliko opcija. Kazao je i da je najbolje da se Mirela Čavajda obrati bolnici nulte kategorije i Referentnom centru, odnosno KBC-u Zagreb i tamošnjoj Klinici za ginekologiju u Petrovoj.

U Petrovoj mogu napraviti prekid trudnoće, ali u toj gestacijskoj dobi ginekolozi zahvat smatraju prijevremenim porodom. Doktori ga mogu napraviti jedino pod uvjetom da se ide na rođenje živog ploda. U varijanti da se prije zahvata ide na fetocid, hrvatski liječnici to neće moći napraviti već će Mirela Čavajda najvjerojatnije morati na zahvat u inozemstvo. 

Prosvjed pod nazivom "Dosta! Uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena!" održat će se u znak solidarnosti s Mirelom Čavajdom i svim ženama kojima je u Hrvatskoj uskraćen zakonski zajamčen prekid trudnoće i drugi oblici zdravstvene skrbi. Prosvjed je s početkom u 18 sati najavljen u Zagrebu na Trgu bana Jelačića te isto vrijeme u Puli, Rijeci, Sisku, Splitu, Šibeniku, Osijeku, Zadru i na Korčuli.

Komentara 94

DU
Deleted user
09:05 12.05.2022.

Hrpa zagovaratelja ubijanja najslabijih u ovom tragičnom svijetu!

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
09:07 12.05.2022.

Maltretiranju ?? Tko ju je maltretirao ??

Avatar Temida
Temida
09:33 12.05.2022.

Ovi ljevičari se eksperti za izvrtanje pojmova. "Zdravstvena skrb" Hahaha. Dijete u utrobi majke nije bolest. Usmrćivanje ploda ne spada u zdravstvenu skrb. To je kao da mafijaške likvidacije nazivamo "zdravstvena skrb" zato jer se tiču komadanja tijela..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije