Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRGOVANJE UTJECAJEM

USKOK podignuo optužnicu protiv bivšeg gradonačelnika Požege i njegova nekadašnjeg zamjenika

Zagreb: Darko Puljašić komentirao je skidanje imuniteta
Patrik Macek/PIXSELL
24.09.2021.
u 20:32

Tužiteljstvo Puljašiću i Pilonu stavlja na teret trgovanje utjecajem u namještanju natječaja za energetsku obnovu u Požegi

USKOK je nakon provedene istrage pred osječkim Županijskom sudom podigao optužnicu protiv bivšeg gradonačelnika Požege i saborskog zastupnika HDZ-a Darka Puljašića te njegova zamjenika Marija Pilona zbog sumnje u trgovanje utjecajem u namještanju natječaja za energetsku obnovu u Požegi.

Tužiteljstvo je u priopćenju, u kojem navodi samo dob okrivljenika, preciziralo kako se Puljašiću i Pilonu stavlja na teret da su tijekom siječnja 2020., koristeći autoritete gradonačelnika i dogradonačelnika te predsjednika Skupštine požeškog poduzeća Komunalac, u kojem Grad Požega ima većinski osnivački udio, zatražili od direktora Komunalca Josipa Viteza da pogoduje točno određenim izvođačima u postupku javne nabave za izradu energetskih certifikata i glavnih projekata za energetsku obnovu stambenih zgrada kojima upravlja Komunalac, protivno interesima suvlasnika navedenih stambenih zgrada.

Vitez odbio zahtjev

Puljašić i Pilon su, dodaje USKOK, tražili od Viteza da Komunalac u postupku nabave za svaku pojedinu stambenu zgradu uputi pozive za dostavljanje ponuda za energetsku obnovu onim ponuditeljima na koje ga oni upute, a da će potom ti ponuditelji u skladu s dogovorenim osigurati još dvije ponude drugih ponuditelja.

Tužiteljstvo je nadodalo da su Puljašić i Pilon pritom naveli da će ponuditelji svoje ponude međusobno uskladiti tako da najpovoljniji budu upravo oni izvođači koje su odredili okrivljenici, pri čemu bi se postigle najviše dopuštene cijene koje za sufinanciranje prihvaća Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

USKOK je naglasio da je Vitez takav zahtjev odbio te da je tijekom 2020. proveo javni natječaj suprotno njihovu traženju.

Podsjetimo, u siječnju ove godine USKOK je izvijestio javnost kako su pod istragom bivši gradonačelnik Požege Darko Puljašić i njegov nekadašnji zamjenik Mario Pilon zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela trgovanja utjecajem u namještanju natječaja za energetsku obnovu u Požegi.

Puljašić je 14. siječnja podnio ostavku na mjesto HDZ-ova zastupnika u Hrvatskom saboru. Istog dana Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu podiglo je optužnicu protiv Puljašića zbog subvencijske prijevare u iznosu od milijun kuna, koje je na temelju krivotvorene dokumentacije za dogradnju osnovne škole Gradu isplatilo Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova. Puljašić je 21. siječnja smijenjen s mjesta predsjednika požeškog Gradskog odbora HDZ-a te je podnio ostavku na mjesto potpredsjednika županijske organizacije HDZ-a Požeško-slavonske županije, a Mario Pilon na mjesto člana u tom stranačkom tijelu.

Tajno snimljen razgovor

Prema pisanju medija, istražiteljski izvidi počeli su još u travnju prošle godine zbog sumnje u namještanje poslova energetske obnove više stambenih zgrada kojima upravlja požeška gradska tvrtka Komunalac.

Javnost je za aferu namještenog subvencioniranja doznala nakon što su mediji objavili Vitezov tajno snimljeni razgovor s gradonačelnikom Darkom Puljašićem u kojem ga on nagovara na kršenje zakona u poslovima vezanima za energetsku obnovu. Kako je objavljeno početkom godine, USKOK ima tajnu snimku razgovora koja traje oko dva sata, iz koje se jasno čuje kako čelnici Grada Požege, gradonačelnik Puljašić te njegov zamjenik Mario Pilon, govore direktoru gradske tvrtke Komunalac Josipu Vitezu s kim mora sklopiti poslove na energetskoj obnovi višestambenih zgrada u Požegi.

Snimka, čije je dijelove objavio Telegram, traje dosta dugo i u njoj je puno podataka koji bi mogli ozbiljno kompromitirati Puljašića. Posao koji su pokušali namjestiti Puljašić i Pilon bio je, prema prijašnjim informacijama, vrijedan oko 2,8 milijuna kuna.

VIDEO: Stiže novi zakon koji će stati na kraj radu na crno!

 

Ključne riječi

Komentara 8

CR
crna.rupa
12:53 24.09.2021.

"zbog trgovanja utjecajem" i "provede tako da pogoduje točno određenim izvođačima" po tim točkama, pokojni kriminalac Milan Bandić MORAO je biti osuđen na 7 smrtnih kazni i 126 doživornih a i svi njegovi podguzi (čitaj SVI šefovi u upravi) na minimalno 365 doživotnih.

KL
Klavocin
14:39 24.09.2021.

Sigurno je levator, jer da je dešnjak već bi se sadili demokratski mediji

DU
Deleted user
14:06 24.09.2021.

Zašto se takvoj osobi ne zabrani doživotan rad u državnoj ili gradskoj službi kada već sad znamo da će i na novome radnom mjestu muljati i krasti? Pod hitno uvesti zakon da ako oštetiš državu i grad dobivaš otkaz i doživotnu zabranu zapošljavanja u javnom sektoru pa fino odi kod privatnika raditi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije