Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBUČILI I 67-GODIŠNJAKE

Ukrajinci ekspresno naučili koristiti moćni sustav Patriot: 'Ovo je impresivno, stvarno brzo uče'

Polish military training on Patriot air defence missile systems at the airport in Warsaw
Foto: KACPER PEMPEL/REUTERS
1/3
22.03.2023.
u 09:21

Patriot je kompleksan sustav, i obično je vojnicima potrebno godinu dana da svladaju kako funkcionira. No, nakon samo nekoliko tjedana, Ukrajinci su mogli sami postavili taj sustav te njime upravljati protiv simulirane prijetnje u manje od 45 minuta

Skupina od 65 ukrajinskih vojnika prolazi obuku korištenja raketnog sustava Patriot u Sjedinjenim Državama, i kako napreduju vrlo brzo, američki časnici očekuju da će moći prenijeti svoja znanja suborcima kada se vrate na bojišnicu. Obuka 65 vojnika organizirana je na prostoru pogona Fort Still u Oklahomi.

Iako su Amerikanci očekivali da bi obuka mogla trajati godinu dana, Ukrajinci napreduju mnogo brže otkad su u SAD stigli u siječnju. Amerikanci smatraju da ukrajinskima braniteljima naročito pomaže iskustvo u protuzračnoj obrani koje su stekli u svom ratu nakon početka ruske invazije u veljači 2022. godine.

- Ukrajinski su vojnici impresivni, i vrlo brzo uče. S obzirom na svoje već veliko znanje o protuzračnoj obrani, kao i iskustvo s bojišta, bilo im je lakše, iako nikada nije lako, shvatiti funkcioniranje sustava Patriot - rekao je američki general Shane Morgan Politicu koji je donio veliku priču.

- Oni su najbolji od najboljih u jedinicama za protuzračnu obranu Ukrajine - dodao je.

Patriot je napredni raketni sustav koji Sjedinjene Države isporučuju Ukrajini kako bi se ona mogla lakše braniti od nadiruće ruske vojske. Patriot se koristi protiv aviona, krstarećih raketa, velikih dronova te balističkih raketa. No, ne pruža zaštitu od manjih dronova koji nisko lete.

Zanimljivo, 65 ukrajinskih vojnika koje Amerikanci obučavaju za upotrebu Patriota su u rasponu godina od 19 do 67, piše Politico. Među njima su veterani rata.

- Znaju kako se boriti, razumiju protuzračne sustave obrane. To je jedan od razloga zašto smo ih uspjeli obučiti nekim aspektima brže nego bismo to uspjeli s nekim tko počinje ispočetka - rekao je anonimno jedan dužnosnik Fort Stilla.

Patriot je kompleksan sustav, i obično je vojnicima potrebno godinu dana da svladaju kako funkcionira. No, nakon samo nekoliko tjedana, Ukrajinci su mogli sami postavili taj sustav te njime upravljati protiv simulirane prijetnje u manje od 45 minuta. Tu "situaciju kulminacije" ponavljaju dva do tri puta dnevno kako bi dobili čim više prakse.

Nakon što završe obuku u Fort Sillu, preselit će ih u Europu, na lokaciju koja se drži kao tajnost, kako bi se pridružili drugoj skupini koju obučavaju nizozemska i njemačka vojska. Tamo će završiti posljednje provjere dva donirana sustava Patriot, jedan američki i drugi kombiniran nizozemsko-njemački.

Američki novinari pišu kako su gledali ukrajinske vojnike na obuci kako dovoze konvoj od devet vozila, što uključuje pet lansirnih stanica, radar te druga vozila koja prevoze komunikacijsku opremu. Nakon što su spojili kabele, provjerili su na vrhu lansirnih vozila svaku raketu. Zatim su simulirali presretanje raketa sa sjevera.

VIDEO Dokumentarac 'Ukrajina: Godinu dana poslije'

Američki časnici također naglašavaju da je Patriot  "isključivo obrambeni oružani sustav" koji će pomoći zaštititi ukrajinske gradove i kritičnu infrastrukturu od ruskih dronova, aviona te balističkih raketa.

- Protuzračni obrambeni sustav Patriot ne predstavlja, ponavljam - ne predstavlja prijetnju Rusiji - rekao je glasnogovornik američke vojske Martin O’Donnell. 

Ključne riječi

Komentara 37

DU
Deleted user
19:23 22.03.2023.

Ukrajinci ne svi su gl...i još če ih puno izginut zbog toga što slušaju glumca

PE
pežo
15:10 22.03.2023.

Zaista su impresivni -naučili čim su došli da je unosno švercati migrante u našu državu dok koriste status izbjeglica -hura

V0
Vlaskoulicanec4.0
15:28 22.03.2023.

Koja jeftina propaganda! Ali vidim da uobičajeni likovi tipa "Agram", "Slava herojima", "ciglana" padaju na to. Ili su plaćeni da to rade...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije