Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Ukinuta suspenzija odvjetniku Pilipoviću, bivšem branitelju R. Matanića

24.12.2008.
u 12:39

Upravni odbor Hrvatske odvjetničke komore (HOK) usvojio je žalbu odvjetnika Zorana Pilipovića i ukinuo rješenje o njegovoj suspenziji jer je medijima otkrio sadržaj razgovora sa svojim bivšim klijentom Robertom Matanićem, jednim od osumnjičenika za atentat na Ivu Pukanića.

Rješenje o suspenziji donio je Izvršni odbor HOK-a početkom studenoga, nakon pregleda snimke izjave Pilipovića koji je nakon izlaska iz policije, gdje je Matanić bio priveden, novinarima rekao da ga neće braniti jer se ne slaže s njegovom namjerom da surađuje s USKOK-om.

Pilipoviću je tim prvostupanjskim rješenjem zbog odavanja odvjetničke tajne obustavljeno pravo na obavljanje odvjetničkog posla do dovršetka disciplinskog postupka, koji je završen prije četiri dana, odlukom o ukidanju suspenzije.

Upravni odbor HOK-a Pilipovićevu je žalbu ocijenio osnovanom, prihvativši njegove navode da ga Robert Matanić nije opunomoćio za obranu u predkaznenom postupku te da stoga ni ono što je saznao od Matanića ne može predstavljati odvjetničku tajnu. Prihvaćena je i njegova tvrdnja da je u medijima istupao po izričitoj Matanićevoj uputi, ali ne u svojstvu njegova odvjetnika.

Zbog sumnje u odavanje odvjetničke tajne Pilipovića je prijavila i policija, a zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo protiv njega je podnijelo optužni prijedlog zbog sumnje da je odao službenu tajnu jer je javno iznosio pojedinosti koje je doznao od Matanića. Naime, prema Zakonu o USKOK-u, podaci o predistražnom postupku u predmetima iz nadležnosti toga ureda ne smiju se objaviti bez odobrenja ravnatelja USKOK-a.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije