Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZATVORILI BENZINSKE POSTAJE

Udruga malih distributera goriva: 'Nitko iz hira ne zatvara svoje firme, neodrživo je raditi na ovakav način'

Velika Gorica: Benzinska stanica KNB gorivo zatvorila se zbog nove odluke Vlade o cijeni goriva
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
1/8
06.07.2022.
u 16:30

Oko 150 benzinskih postaja je zatvoreno ili će biti u narednim danima. Radit će, naime, dok ne prodaju gorivo koje trenutno imaju

Udruga malih distributera goriva danas je konferenciji za medije govorila o vladinoj uredbi o utvrđivanju najviših maloprodajnih i veleprodajnih cijena naftnih derivata.

- Nitko iz svog hira ne zatvara svoje firme. Jednostavno je neodrživo nakon osam mjeseci raditi više na ovakav način i htjeli bi spomenuti u tom kontekstu razloge. I ovom zadnjom odlukom i dalje kupujemo goriva skuplje nego što ih prodajemo. Na primjer, eurodizel plaćamo 13,45 prema veleprodajama, a prodajemo ga po 13,08 kuna. Gubimo 30 lipa bez PDV-a po litri. Najjednostavnije, to traje već predugo. To je osam mjeseci i mi smo iscrpili sve mogućnosti. Pumpe su zatvorene jer se tako više ne može, a drugi je razlog što su zadnjom odlukom veleprodajne cijene fiksirane i veleprodajama. Drugim riječima, u pokušaju da se nama pomogne napravila se veća šteta jer veleprodaje ne mogu raditi u minusu i zato nam ne žele prodati naftu - navode.

- Svaka pumpa gubi mjesečno između 70.000 i 100.000 kuna ako nema kreditnih obaveza - dodaje se i ističe kako se govori samo o njihovim velikim prihodima, a nitko ne spominje troškove. 

- Naša dobit prošle godine, na 55, 60 članova, bila je 100 milijuna kuna, ali morate uzeti u obzir da krediti ne idu u troškove, a plaćaju se. Realno, kada smo platili porez na dobit, ako je ostalo cijeloj udruzi 20-30 milijuna kuna puno sam rekao. To su profiti srednje vrijednosti - dodaje se. 

- Mi nismo, kada smo bili u Ministarstvu, bili nerazumni. Mi smo rekli da shvaćamo stav Vlade, da želi pomoći gospodarstvu, samo smo uvijek tražili održivi model da možemo pokriti svoje troškove. Nažalost, dobili smo ovo. Iskreno mislimo da čak premijer Plenković ne dobiva sve informacije kako treba jer, iskreno, ne vjerujemo da bi ovo dopustio. Vjerujemo da nam može pomoći i da nam želi pomoći jer su to 100% hrvatske firme. Zatvorili smo pumpe i molimo i tražimo hitnu pomoć - navode dodajući kako su im veleprodaje pružile potporu jer "neodrživo nije samo malim distributerima". 

- Ovo nisu firme koje ne mogu opstati, koje su u problemu i traže da ih netko subvencionira jer loše posluju. Nas se dovelo u ovu situaciju uredbama koje nisu tržišno održive, nisu održive uopće i osam mjeseci se nije našao održivi model - dodaje se navodeći kako se zatvaranje nije dogodilo nigdje drugo u Europi. 

Velika Gorica: Benzinska stanica KNB gorivo zatvorila se zbog nove odluke Vlade o cijeni goriva
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Jedan od malih distributera jučer je morao zatvoriti tri benzinske postaje i na burzu rada poslati 10 osoba. 

- U zadnjih osam mjeseci smo se nadali da će proći još dva tjedna i sve će biti u redu. Ne tražimo enormne marže i zarade, ali raditi u minusu više nema smisla - rekao je opisao kako jučer nisu mogli fiskalizirati račune zbog toga što marža mora biti veća od nule. 

- Jako mi je žao kolega s mora koji sa svojim sredstvima moraju financirati turiste. Ja volim svakog turista, ali mislim da nije u redu financirati osobu koja dođe sa svojom jahtom, davat mu gorivo po 13,08 jer on nije na autocesti. Apsurd je i fiksiranje plavog dizela na autocesti - naveo je i upitao je li itko ikada vidio kombajn koji toči gorivo na autocesti. 

Foto: Kruno Galjar

Kako je istaknuto na konferenciji, Vlada može 90 dana može držati na snazi ovu uredbu, napraviti određeni vremenski period kada ona neće biti na snazi i ponovno ju donijeti. 

- Ukoliko Vlada promptno ne reagira, mali distributeri goriva bit će primorani poduzeti sve ono što im zakon omogućava i predviđa kao njihove mehanizme zaštite prava i interesa - dodaje se te ističe kako su udruga i distributeri spremni na dijalog.

Oko 150 benzinskih postaja je zatvoreno ili će biti u narednim danima. Radit će, naime, dok ne prodaju gorivo koje trenutno imaju.

- Mislim da nam Vlada treba reći 'hvala' jer smo potegnuli sve na svojim leđima, nismo ništa ružno radili. Potezali smo, državni proračun se punio po planu. Ne želimo da nam se govori da radimo u minus marži jer je to nemoguće, matematički neodrživo - ustvrdili su.  

Komentara 1

DU
Deleted user
17:23 06.07.2022.

jel su to isti oni koji sipaju vodu u gorivo ? 500 l vode na novu cisternu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije