Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TVRDE AUSTRIJSKI MEDIJI

Austriji prijeti nestašica dizela. Država mora intervenirati

THEMENBILD, Treibstoff
Foto: EXPA/Stefanie Oberhauser
1/2
06.07.2022.
u 12:43

Austrijska rafinerija u Schwechatu se pokvarila tijekom radova na održavanju. Gotovo tri mjeseca proizvodi malo ili nimalo. I tako će biti još mjesecima.

Austrijski dnevni list “Die Presse”  i drugi dnevni listovi, kao i tabloid “Heute” danas izvještavaju kako Austriji prijeti nestašica dizela.

Pod nadnaslovom “Usko grlo” i naslovom “Austrija ostaje bez dizela” Die Presse tvrdi, pozivajući se na službeno izvješće u čijem je posjedu, kako su domaće benzinske postaje već bile prisiljene na racionalizaciju prodaje goriva te da je Austrija morala početkom lipnja intervenirati i u prodaju je pustila 112.000 tona dizela i 56.000 tona benzina iz državnih zaliha kako bi spriječila nestašicu goriva. No, očito ni to nije pomoglo, navode mediji, jer je upravo na pomolu nova nestašica.

Die Presse navodi da se sve češće događa da na austrijskim benzinskim postajama nedostaje dizela te da poboljšanje situacije, barem zasad, nije na vidiku. Dakle, kako ističu mediji, sada vozačima više nije samo problem imaju li dovoljno novca da napune spremnik za gorivo svoga automobila nego i hoće li uopće moći nabaviti gorivo kojim se koristi njihov ljubimac na četiri kotača. Cijene goriva u Austriji su “paprene” i kreću se oko 2,10 eura po litri za dizel i 2,20 eura za benzin.

“Mnogo je razloga za nestašicu dizela. Prvo: Europa je kontinent uvoza. Troši više dizela nego što ga proizvodi. Drugo: Budući da je pandemija omogućila veću mobilnost, veća je i potreba za gorivom. A više od polovice automobila na austrijskim cestama vozi se na dizel. K tome treba pridodati i veliku potrošnju u poljoprivredi. Treće: Naftni embargo protiv Rusije još nije službeno na snazi, ali uvoza nema. Četvrto: Nekoliko rafinerija u Europi trenutačno je izvan pogona zbog radova na redovitom održavanju.

I onaj najozbiljniji razlog: Austrijska rafinerija u Schwechatu se pokvarila tijekom radova na održavanju. Gotovo tri mjeseca proizvodi malo ili nimalo. I tako će biti još mjesecima. Popravak kvara i sanacija štete očekuje se tek krajem rujna”, navodi austrijski dnevni list Die Presse.

Dakle, kako u nastavku piše isti izvor, sljedećih bi se dana mogla dogoditi i druga intervencija države i puštanje u promet goriva iz državnih zaliha za hitne slučajeve. Jer, kako se pretpostavlja, nestašica dizela vjerojatno će se pogoršati tijekom ljeta zbog godišnjih odmora. Naime, Austrijanci su poznati po tome da vole puno putovati. Trenutačno ih je čak dva milijuna otišlo na ljetovanje u Austriju i izvan nje. Veliki dio njih dolazi i k nama u Hrvatsku.

U svakom slučaju situacija je vrlo ozbiljna te se i na političkoj razini počelo govori o mogućim mjerama štednje.

>> VIDEO Za sve skuplje gorivo dijelit će se vaučeri za gorivo

Komentara 6

DU
Deleted user
20:43 06.07.2022.

A nafte i dalje ima koliko hoćeš

Avatar nekakav
nekakav
14:30 06.07.2022.

država je intervenirala, uvela sankcije rusiji. eto, za 'slava ukrajini' vozimo se 50% skuplje, jedemo 30-50% skuplju hranu, plaćamo sve 20-40% skuplje, e da bi mi rusima kao napakostili. u rusiji jeftinija banana nego u zagrebu. nama imponira jer je zaustavljena proizvodnja automobila u rusiji, strane firme odlaze... pa super, samo treba znati da će te firme imati velike gubitke, i da su im ulaganja praktički uništena, jer ako ti pogoni neće raditi godinu dana, oni neće imati nikakve prihode, što je gubitak. ako ne vriš novac, ti gubiš. rusija ima proizvodnju onog što joj treba za funkcioniranje države, dok zapad se igra sa financijskim proizvodima', zavaravajući se da dug nikad neće trebati platiti. ruski dug je 16% bdp-a, a njemački preko 100%. pa mi ti sad reci i uvjeri me da je kreditni bonitet njemačke bolji od ruskog! jedna ima aaa+, a druga je u smeću. nestašica dizela? nek se voze na struju. gdje je sad to dijete, da glasno uzvikne car je gol?!

SM
Sivi_medvjed
13:11 06.07.2022.

Nestat ce puno tog u dogledno vrjeme.Pa dali smo rusiji sankcije samo paketi stizu da da.A Jesen kad dode bit ce tesko..Nisu Jo samo u Nizezomskoj protesti Fran Itsliji.A nasi nista ne pokazuju nikakvo cudo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije