Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
govor

Učenici usavršavaju znanje svoje "bedljuinsko rieči"

govor (1)
Arhiv Općina Bednja
23.03.2011.
u 13:17

Cilj programa je čuvanje autohtonosti govora, jer u njega sve više prodiru riječi iz hrvatskoga književnog jezika

BEDNJA – U Osnovnoj školi Franje Serta u Bednji počela je nastava na bednjanskom govoru.  Prve nastavne satove održala je prof. Andreja Capek iz Benkovca. Ona je izradila nastavni plan i program, koji je prethodno potvrđen u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Time su svoju, stoljećima staru bedljuinsko rieč, učenici iz Bednje, Benkovca, Rinkovca, Meljana, Pleši i okolice počeli njegovati i čuvati na poseban način, učeći o potrebi da izvorni govor ne „inficiraju“ tuđicama, ponajviše riječima iz hrvatskoga književnog jezika.

Uoči početka nastave, djeci su se obratili Mirko Bistrović i Alen Sajko, načelnik i donačelnik Općine Bednje, koja će iz proračuna pokriti troškove održavanja takve nastave. Naime, bednjanski govor uči se na satovima koji su uvedeni kao izvanškolska aktivnost, a budući da resorno ministarstvo takve programe ne financira, a ne može ih uvesti ni kao izbornu nastavu, teret njihova financiranja pokriva općina. U općinskim službama ističu da je to njihov doprinos zaštiti svoga izvornoga govora, koji je Ministarstvo kulture proglasilo nematerijalnim hrvatskim kulturnim dobrom. Nastavu zasad pohađa 26 učenika koji su prema uzrastu svrstani u dvije dobne grupe.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije