Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA UREDBA

Učenici nižih razreda ne mogu pasti, svi drugi gube godinu tek s 5 jedinica

Sisak: Učenici od 1. do 4. razreda ponovo su krenuli u školu
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/2
29.05.2020.
u 06:35

Vlada odlučila izaći ususret đacima jer ove školske godine nisu imali normalnu nastavu

Prvi put u povijesti hrvatskoga obrazovnog sustava učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola ne mogu pasti razred, čak i ako do kraja ove nastavne godine budu imali dvije ili više zaključenih jedinica. Ponavljača ne bi trebalo biti ni među starijim osnovnoškolcima i srednjoškolcima jer im je Vladinom Uredbom o dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi znatno povećan broj izlazaka na popravne ispite i time povećana šansa da završe razred. Sve to kako bi se ublažile posljedice katastrofalne nastavne godine u kojoj je najprije izgubljeno 36 dana zbog štrajka nastavnika početkom godine, a onda i zbog pandemije kad su učenici nastavu slušali online.

Više šanse za uspjeh

“Uzimajući u obzir sve promjene koje je epidemija COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2 u Republici Hrvatskoj prouzročila u odgojno-obrazovnom procesu, različito snalaženje učenika, učitelja i nastavnika u novonastalim okolnostima, Vlada Republike Hrvatske Uredbom proširuje krug učenika koji mogu na dopunsku nastavu i popravni rok kako bi im se pružila dodatna prilika za ispravljanje zaključenih ocjena nedovoljan (1) te omogućio prelazak u viši razred”, piše u Uredbi koju potpisuje premijer Andrej Plenković, a na prijedlog ministrice Blaženke Divjak.

Takva odredba koja propisuje da učenik ne može pasti u razrednoj nastavi, već da se i s nedovoljnim uspjehom, odnosno zaključenim jedinicama, može upisati u viši razred vrijedi iznimno za ovu školsku godinu, no nije isključeno da postane obrazac ponovi li se slična situacija u obrazovnom sustavu. Naime, do ove školske godine, učenici od I. do IV. razreda padali su razred ako su imali dvije ili više zaključenih jedinica. Takvih je učenika u razrednoj nastavi na razini cijele Hrvatske u školskoj godini 2017./2018. bilo 235, godinu poslije 208 učenika, a ove školske godine takva sudbina i etiketa ponavljača među učenicima razredne nastave mogla je pogoditi njih 188.

Oni sada neće pasti razred ni u slučaju da im u svjedodžbi, budu li imali zaključene jedinice i nakon obvezne dopunske nastave koja će se fizički održavati u školama od 10 do najviše 25 sati, u rubrici uspjeh bude pisalo nedovoljan. Učenici od V. razreda osnovne škole pa sve do zadnjeg razreda srednje škole imaju pak više šanse za popravljanje svog uspjeha. Naime, do sada su oni ako su imali dvije jedinice mogli ići na dva popravna roka, a s tri su jedinice padali su godinu.

Sada po novoj uredbi godinu mogu pasti ako do kraja godine budu imali zaključenih pet jedinica. Budu li imali u bilo koja četiri predmeta zaključenu jedinicu, moraju ići na dopunski rad koji su im škole dužne organizirati i imat će tri popravna roka za ispravak ocjene. Da bi prešli u višu godinu, prema sada usvojenoj uredbi, ti isti učenici moraju ispraviti sve četiri jedinice, u protivnom njima će se, za razliku od osnovnoškolaca, pisati pad i morat će ponoviti razred.

>> VIDEO Suzana Hitrec o upisima u srednje škole

Dopunska nastava u školi

– Uredbom je uveden izvanredno treći popravni rok. Naime, do sada su učenici viših razreda padali razred ako su u tri predmeta imali jedinicu, a sada mogu na popravni rok. Ako ne uspiju ni nakon dopunskog rada i popravnih rokova ispraviti jedinice i ona im ostane u jednom od predmeta, onda im se piše pad i moraju ponoviti godinu – objasnio je za Večernji list Marko Košiček, savjetnik ministrice obrazovanja, poručujući da su unatoč dobro organiziranoj online nastavi, barem prema procjeni Ministarstva, svjesni toga da postoje učenici koji imaju problem s učenjem, a dodatni problem su i zagrebački učenici čiji su domovi stradali u potresu i koji se nisu mogli posvetiti školi.

Kako je poručio Košiček, Ministarstvo je još prije početka ove godine razmatralo ideju izmjena Zakona o odgoju i obrazovanju za učenike razredne nastave koje učitelj odluči srušiti s dvije negativne ocjene, kako bi smanjili loš trend ponavljača među najmlađima, kojih se tako demotivira za samu školu i obrazovanje, no da je cijela ova školska godina zbog pandemije zahtijevala na neki način izlazak ususret svim učenicima.

Potvrdio je da će dopunska nastava, koja je obvezna za sve kojima će biti zaključena jedinica, biti u školi. Koliko će trajati dopunska nastava, odlučuje nastavničko vijeće u svakoj školi posebno, a maksimalno može trajati 25 sati, neovisno o tome ide li učenik u osnovnu ili srednju školu. Dopunska nastava počinjala bi 23. ili 29. lipnja, ovisno o tome u kojoj školi kada završava nastavna godina.

Komentara 14

SP
SPi
07:24 29.05.2020.

Nagrađuju loše učenike prolazom, kažnjavaju najbolje učenike ukidanjem natjecanja i bodova za natjecanja. Školstvo je slika Hrvatske, teror loših nad boljima.

Avatar NasaPosla
NasaPosla
08:29 29.05.2020.

Nitko ne bi trebao gubiti godinu, ali bi mu se sa svakom jedinicom više sužavao izbor upisa za srednju školu. Koji to zanat ne može naučiti uz pola godine praktičnog rada?

WA
walker
09:34 29.05.2020.

Kraj mandata ministrice Divjak mnogi prosvjetni djelatnici, roditelji, pa čak i učenici dočekat će s velikim olakšanjem. Žalosno je da je sve ovo što se događalo, osobito zadnjih mjeseci, bilo pod pokroviteljstvom stranke koja već godinama pleše na rubu političke egzistencije, a koja je u vladu ušla zahvaljujući premijerovim akrobacijama i izdajom političke volje svojih birača. Biti vrhunski stručnjak u nekom području ne znači nužno imati kompetencije za vođenje nekog ministarstva. Vjerojatno će i samoj ministrici laknuti poslije izbora... Za dovesti u red resor obrazovanja i kaos koji je zavladao trebat će nam netko u rangu nekadašnje ministrice Vokić.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije