Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJA NA UREDBU

Učitelji i nastavnici na nogama: 'Ministrica nas je ponovno uvrijedila'

Zagreb: Ministrica Divjak o povratku učenika razredne nastave u škole
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
28.05.2020.
u 17:28

- Ministrica se sada postavlja kao zaštitnik loših učenika od „zlih“ učitelja i nastavnika, a zapravo šalje poruku kako se i bez učenja može uspješno završiti razred - priopćili su iz NSZSŠH-a.

Ministrica Divjak ponovno je uvrijedila učitelje i nastavnike, poručio je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposleni u srednjim školama Hrvatske (NSZSŠH) osvrčući se na Uredbu Vlade RH kojom se omogućuje učenicima da imaju pravo na još dvije zaključene negativne ocjene, a da ne budu upućeni na ponavljanje razreda. Sindikat ističe da je ta odluka izravno uplitanje u autoritet učitelja i nastavnika te pokušaj obezvređivanja njihova rada.

 

- U ovim teškim vremenima učitelji i nastavnici ulagali su nevjerojatne napore kako bi održali što kvalitetniju nastavu, a jednako tako kako bi što kvalitetnije vrednovali rad učenika. U ovim nenormalnim uvjetima svi učitelji i nastavnici svjesni su manjkavosti nastave na daljinu, kao i nemogućnosti objektivnog vrednovanja učenika i svi će voditi računa da učenici budu pravedno ocijenjeni i vrednovani. Upravo iz tih razloga mnogi učitelji i nastavnici ovoga puta će donekle ublažiti svoje kriterije. Ministrica se sada postavlja kao zaštitnik loših učenika od „zlih“ učitelja i nastavnika, a zapravo šalje poruku kako se i bez učenja može uspješno završiti razred - priopćili su iz NSZSŠH-a.

Dodaju da ovo nije prvi put da je ministrica uvrijedila učitelje. Prvi je put to učinila, navode, kada je u vrijeme krize za učitelje razredne nastave kazala da oni zapravo ne rade gotovo ništa te da se prava nastava odvija na trećem programu HRT-a.

- Učitelji razredne nastave prema njenom mišljenju trebali su samo davati zadaće vezane uz nastavu na trećem. Pozvala ih je tako 11. svibnja 2020. da održavaju nastavu u školama, a epidemiološki uvjeti su bili jedino za zbrinjavanje djece. Kada ih je trebala u školu pozvati sve, jer su uvjeti za održavanje nastave sigurni, tada to nije jasno učinila. Sada vrijeđa sve učitelje i nastavnike, jer očito smatra da oni nemaju dovoljno znanja kao ni jasne kriterije za vrednovanje učenika. Ovo podilaženje slabijim učenicima, neće pomoći ministrici da popravi mišljenje o njoj mnogih koji smatraju da je u vrijeme krize radila mnoge loše poteze. Velika je šteta da će mnogo dobrih stvari koje je u mandatu učinila biti prekrivene njenim zadnjim postupcima i odlukama. Učitelji i nastavnici, kao svi vrijedni učenici zaslužili su bolje - zaključuje NSZSŠH.

Komentara 13

TK
Ten-kre
18:30 28.05.2020.

Kao što sam napisao neki dan. Samo maturantima se treba pustiti izlazak na maturu svi ostali moraju ponoviti godinu jer gradivo nije predavano niti svladano. Najgore je pokloniti svima ocjene i pustiti u slijedeći razred ali slijedeću godinu neće moćii pratiti jer nisu svladali ovu. Samo će se gomilati neznanje na neznanje a ako se tome pridoda i poklanjanje ocjena djeci nema spasa.

SP
SPi
17:45 28.05.2020.

Ako si daroviti učenik ponište ti natjecanja da bi na upisu imao isti broj bodova kao onaj navučeni odlikaš. Ne dobiješ ništa za to što si radio dodatno cijelu godinu. Ali ako si lijenčina koji cijelu godinu nije ništa radio, sve ti je oprošteno!

ST
stefj
21:09 28.05.2020.

Bune se oni koji su svojom ucjenom djecom doveli u pitanje legalnost nastavne godine.... Hrvatska...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije