Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U zagorski centar od 12 mil. eura stizat će piloti iz cijelog svijeta

Obuka za helikoptere: Imaju najsuvremeniju opremu u Europi. Kapital je 100% inozemni, a nije potvrđeno da su ulagači uglavnom Rusi
05. ožujka 2015. u 19:36 6 komentara 1917 prikaza
heli centar
Pogledajte galeriju 1/3

Nekako u tišini protekla je realizacija senzacionalne hi-tech investicije u srcu Zagorja, u Krapinskim Toplicama. Gotovo dvije godine ulagači su čekali da završi proces međunarodne certifikacije i danas će Heli Centar Toplice, najsuvremenije mjesto u Europi za obuku pilota helikoptera Mi-8/17, svečano otvoriti vrata.

Koristi se u 80 zemalja

U njega su strani investitori već uložili 12 milijuna eura (gotovo sto milijuna kuna), a još 2013. na parceli od 8500 četvornih metara izgrađeni su objekti površine 3500 kvadrata. Najvrednija je u čitavoj priči oprema. Instalirana su dva takozvana full-flight simulatora, na kojima se obučavaju piloti, svaki vrijedan po nekoliko milijuna eura.

– Heli Centar Toplice jedini u Europi posjeduje simulator Mi-17 razine FFS-D, čime u treningu i obuci pilota znatno nadmašuju mogućnosti simulatora razine FSTD, kakvi se koriste u drugim centrima – reći će Tatjana Kuligina iz odnosa s javnošću.

Klijentela bi u centar trebala stizati sa svih strana svijeta. Helikopteri tipa Mi-8/17 najzastupljeniji su transportni helikopteri u svijetu, koji se koriste u 80 zemalja, i to uglavnom državna tijela i organizacije. Kad postigne puni kapacitet, Heli Centar moći će na godinu obučiti čak 1500 pilota.

Osim zgrade sa simulatorima letenja, klijenteli će na raspolaganju biti i objekt za teoretsku obuku, u kojemu se nalaze uredi uprave i djelatnika, knjižnica, sala za sastanke, sedam učionica... Za zagorsko su zrakoplovno središte posebno naručeni i izrađeni računalni sustavi obuke. Primjenjuju se 3D grafički modeli, multimedijska sučelja, modeli rada sustava helikoptera i druga potrebna čuda.

Zaposlit će 40-ak ljudi

Prema riječima T. Kuligine, u centru će se provoditi tečajevi stjecanja i obnavljanja znanja i vještina za helikoptere Mi-8/17, vizualni letovi i letovi po instrumentima, simulacija letenja u planinama, u uvjetima snijega ili prašine, letenje u grupi i drugo.

– U drugoj fazi predviđeno je instaliranje dodatnih dvaju simulatora, otvaranje zrakoplovne škole za početnu obuku, izgradnja hotela s četiri zvjezdice s medicinskim dijelom za rehabilitaciju posada helikoptera – najavljuje Kuligina.

Time će se cijela investicija popeti na oko 20 milijuna eura. Trenutačno u Centru radi 15 ljudi, i to instruktori, informatički stručnjaci te administrativno osoblje, a nakon dostizanja maksimalnih kapaciteta, broj zaposlenih povećat će se do 40-ak.

Dovršetak investicije s oduševljenjem su dočekali u Općini. Načelnik Ernest Svažić kaže da je riječ o sjajnom primjeru suradnje privatnih ulagača i lokalne uprave.

– Protekao je vrlo kratak rok od ideje do realizacije i vjerujem da će ulagači istaknuti kako su naišli na otvorena vrata i Općini i u Županiji te na državnoj razini. Ne vjerujem da bi se igdje u svijetu ovakav sofisticirani centar realizirao brže – dodaje Svažić. Veseli ga i najava gradnje hotela jer će to donijeti opipljive koristi Krapinskim Toplicama.

– Kod nas će boraviti i po stotinu pilota istodobno, a riječ je o klijenteli iznadprosječne platežne moći – kaže.

U Centru ističu da je kapital uložen u gradnju sto posto inozemni, ali nisu željeli potvrditi neslužbene informacije kako je uglavnom riječ o ruskim investitorima. Tvrtka Heli Centar Toplice osnovana je u prosincu 2012. sa sjedištem u Zagrebu, a kao jedini osnivač u sudskome registru navedeno je društvo Matelot Ventures Ltd. s Britanskih Djevičanskih Otoka. Direktor je Nikolaj Akulenko iz Sankt Peterburga.

>> Oprema iz Rusije je već na brodu, stižu i piloti helikoptera

VELIKA TUGA
Preminuo Damir iz ŽNV: Bio je samohrani otac koji je prije 14 godina postao udovac
Konzum
NOVO NORMALNO
Mijenjanje navika? Kako je nemoguće postalo moguće
 • Avatar Nancy_Callahan
  Nancy_Callahan:

  Obuka za helice u Zagorju, svemirska postaja u Lici, ides Miskoooo !! :) Odlicno!

 • pl.domagoj:

  Svašta! Mi dobimo Američke helikoptere u Nato-u smo a Rusi kod nas grade centar za obuku heliča Mi -8.Ovde nekaj smrdi .

 • masterYoda:

  Pazi podnaslov "a nije potvrđeno da su Rusi". Pa ni su ni vanzemaljci pa nisu spomenuti u podnaslovu.