Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASTAVAK ISTRAGE KLADIONIČARSKE MAFIJE

U Španjolskoj uhićene 53 osobe zbog sumnje u namještanje rezultata utakmica i mečeva uz pomoć - satelita

Foto: Europol
1/2
04.03.2024.
u 14:36

Riječ je o nastavku istrage koja je počela 2020. i do ove akcije španjolske policije i Europola, već je bila rezultirala uhićenjem 22 osobe, uključujući i vođe kriminalne organizacije

Zovu ih "kladioničarske mule", koriste ih za namještanje utakmica, a u nedavnoj zajedničkoj akciji Europola i španjolske policije, uhićene su - 53. I to uglavnom na području Madrida i Guadalajare. Sumnja se da su uhićene osobe bile dio dobro organizirane kriminalne skupine koja se bavila namještanjem rezultata i varanjem kladionica. Kako se sumnja, rezultate su namještali u više od 20 zemlja, uključujući Rumunjsku, Bugarsku, Ukrajinu, Rusiju i Bjelorusiji i to u nogometu, tenisu i stolnom tenisu. Što se pak tiče načina na koji su varali kladionice, mora se priznati da su bili maštoviti. Jer ih se sumnjiči da su svoje osobne podatke i detalje računa koje su imali otvorene u kladionicama prodali kriminalnoj skupini. Sumnja se da je vođa kriminalne organizacije, onda te informacije koristio kako bi se masivno kladio na unaprijed zadane rezultate. Tako su varali kladionice, a kako su kontrolirali više od 1500 kladioničarskih računa, sumnja se da su imali dobitke koji se procjenjuju na dva milijuna eura. 

Osim toga, kriminalna organizacija se koristila i sofisticiranom tehnologijom kako bi manipulirala prijenosima u živo i to tako što su presretali signale koji su odaslani preko satelita. Tako su se mogli manipulirati s živim prijenosima, te organizirati masovno klađenje. Novac koji su tako zaradili, oprali su kroz druge kriminalne aktivnosti. Sada ih se sumnjiči za pripadnost kriminalnoj organizaciji, prevaru, pranje novca...

Riječ je o nastavku istrage koja je počela 2020. i do ove akcije španjolske policije i Europola, već je bila rezultirala uhićenjem 22 osobe, uključujući i vođe kriminalne organizacije. Sveukupno je uhićeno 75 osoba, zaplijenjeno je 13.000 eura, dva velika satelita, 47 bankovnih računa...        

VEZANI ČLANCI:

Inače, o tom prvom djelu akcije Europol je izvijestio koncem prošle godine kada je priopćeno i kako i zašto je istraga počela 2020. Naime, tada su organi reda otkrili niz sumnjivih online klađenja na rezultate međunarodnih stolnoteniskih turnira. To je bilo dovoljno da se zagolica istražiteljska znatiželja te pokrene međunarodna policijska suradnja, koja je otkrila da je u Španjolskoj osnovana kriminalna mreža koju čine državljani Bugarske i Rumunjske. Utvrđen je i njihov modus operandi: namještali su rezultate raznih sportskih natjecanja van Španjolske, pri čemu su se obilato koristili tehnologijom, odnosno satelitima. Sumnjalo se tada da su satelite koristili kako bi razna sportska natjecanja snimali uživo, a prioritet im je bio da to naprave prije no što rezultati raznih sportskih natjecanja stignu do kladionica. Osim toga, sumnjalo se da su se koristili i drugim manje sofisticiranim sustavima, koji su im omogućavali da detektiraju signale proje no što stignu do kladionica. Drugim riječima, koristeći se ovim novim načinom djelovanja, pripadnici kriminalne organizacije su se mogli sigurno kladiti jer su unaprijed znali rezultat utakmica i drugih sportskih događanja. Tako su počinili niz prevara, a vođa te kriminalne organizacije, inače bivši bugarski stolnotenisač, je  kako tvrdi Europol, korumpirao i neke nogometaše koji su igrali za rumunjske klubove, prije svega nogometne. 

Europol je tada naveo da su se pripadnici kriminalne skupine ovim manevrom koristili uglavnom se kladeći na rezultate u azijskim i južnoameričkim nogometnim ligama te Bundesligi. No sumnja se da su, ciljali i na UEFA Ligu nacija, Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. te ATP i ITF teniske turnire. Kako bi zameli tragove, prilikom uplate oklada nisu koristili svoja već tuđa imena. Osobe na čije su ime uplate glasile, kasnije bi podigle dobitak te ih dale osumnjičenicima.

GALERIJA Splićani održali prosvjed nakon šokantnog ubojstva Luke (22)

1/30

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije