Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
borba protiv side

U RH je registrirana ukupno 921 osoba koja živi s virusom HIV-a

HUHIV (1)
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/5
01.12.2011.
u 08:23

Virus HIV-a, uz spolni odnos bez zaštite sa zaraženom osobom, prenosi se samo na još dva načina: krvlju i s majke na dijete.

Prvi dan prosinca već desetljećima ljudi diljem svijeta obilježavaju kao Svjetski dan borbe protiv HIV-a/side. I Hrvati će obilježiti ovaj dan kojemu je cilj povećati javnu svijest o virusu, educirati se i učiniti korak dalje u destigmatizaciji HIV pozitivnih osoba.

Na zagrebačkom Cvjetnom trgu tako je još prošle subote postavljen infošator Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV), koja se već 12 godina brine o osobama koje žive s HIV-om ili virusnim hepatitisom. Studenti medicine tamo su od 10 do 18 sati i imaju sve informacije o virusu s kojim u Republici Hrvatskoj živi ukupno 921 osoba, koliko ih je dosad registrirano.

Tri načina zaraze

Neinformiranost je i dalje velika pa rizični spolni odnos ostaje najrašireniji način prijenosa virusa. Virus HIV-a, uz spolni odnos bez zaštite sa zaraženom osobom, prenosi se samo na još dva načina: krvlju i s majke na dijete.

Krvlju se HIV može prenijeti transfuzijom ili tijekom operacije, no veća je opasnost za intravenske ovisnike o drogama koji dijele pribor s obzirom na to da je u RH postignut zdravstveni standard koji otklanja mogućnost zaraze transfuzijom. Sa zaražene majke na dijete HIV se može prenijeti tijekom porođaja i dojenjem, no današnjim medicinskim postupcima moguće je izbjeći ovakav način prijenosa.

U 10 godina 15 oboljelih

HIV je retrovirus koji napada T-limfocite koji su dio imunološkog sustava čovjeka te izaziva sidu (ili engleski AIDS). Sida se javlja u uznapredovaloj i završnoj fazi HIV-bolesti. Ako je osoba zaražena virusom, znači da je HIV pozitivna. Ona ne mora imati sidu. Dugotrajnim oštećenjem imunološkog sustava zaraza HIV-om može se razviti u sidu.

Prema Registru za HIV/AIDS za Hrvatsku od 1985. godine, kada su zabilježeni prvi slučajevi zaraze HIV-om u Hrvatskoj, do kraja 2010. godine registrirane su ukupno 862 osobe kojima je dijagnosticirana zaraza HIV-om (u 2009.: 792), od kojih je 325 razvilo sidu(u 2009.: 301). U istom je razdoblju 176 oboljelih umrlo. U Hrvatskoj se posljednjih 10 godina prosječno registrira 15 oboljelih od side, što Hrvatsku uvrštava u zemlje s niskom razinom učestalosti te bolesti (godišnji broj novooboljelih od side kreće se u vrijednostima manjim od četiri na milijun stanovnika), zahvaljujući intenzivnim, kontinuiranim i sustavnim mjerama.

Ključne riječi

Komentara 6

OB
-obrisani-
09:27 01.12.2011.

921 clan sdpea.

KA
Karla
10:07 01.12.2011.

Samo prvi dan kad je objavljena takva vijest bilo je napisano da većina zaraženih pripada homoseksualcima. Kasnije je to prešućeno. Nije li i to zataškavanje istine koja će nam se vrlo brzo obiti o glavu?

TM
TM
12:31 01.12.2011.

Ono sve sto ste vidjeli na onim paradama vise od pola ima poztivu bolesti.Zbog toga su policajci stavljeni izmedju da nas ne zaraze a za njih nije ni vazno jer tucu po zravom narodu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije