Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

U Liverpoolu osnovan studij beatlesologije

04.03.2009.
u 09:12

Yesterday, Let it Be, All You Need is Love, Help, Hey Jude..., sve redom nezaboravne pjesme jednog od najpopularnijih bendova na svijetu – Beatlesa – do sada ste mogli samo slušati. Sada, 40 godina nakon raspada megapopularne grupe, svi beatlesoljupci na njima mogu i magistrirati. Liverpoolsko sveučilište Hope pokrenulo je magisterij umjetnosti o Beatlesima, bendu koji je nastao upravo u tom gradu. Svoj novi studij nazvali su “Beatlesi, popularna glazba i društvo”, a trajat će četiri semestra od 12 tjedana te će biti potrebno napisati disertaciju.

Riječ je o prvom poslijediplomskom studiju takve vrste u Velikoj Britaniji, a vjerojatno i u svijetu, jer se na sveučilištu Hope nadaju da će privući polaznike ne samo s Otoka nego i iz drugih zemalja, posebice iz Amerike.

– Napisano je više od osam tisuća knjiga o Beatlesima, ali nikada nije postojala ozbiljna akademska studija, i to je ono čime ćemo se mi baviti – rekao je Mike Brocken, viši predavač popularne glazbe. Bivši dekan zagrebačke Muzičke akademije Frano Parač potez liverpoolskog sveučilišta smatra hvalevrijednim.

Da su se, kojim slučajem, Beatlesi rodili u Zagrebu, možda bi, dodao je, i naša akademija učinila nešto takvo. No ne isključuje mogućnost da se nešto slično otvori i u Hrvatskoj. No studij na kojem bi se učilo sve o Beatlesima ne može biti u sklopu Muzičke akadmije, nego bi ga trebale otvoriti privatne institucije.

– Mi na Muzičkoj akademiji idemo više prema jazzu, koji studenti uče u nekoliko fakultativnih predmeta. O Beatlesima bi se, primjerice, moglo učiti na Rock akademiji koja djeluje u Zagrebu – smatra Parač. No direktor Rock akademije Ladislav Račić s tim se ne slaže. Smatra da je osnivanje studija na kojem se uči samo o Beatlesima neozbiljno jer riječ je, kaže, o uskom području koje može biti tek dio studija glazbe.


Rock akademija protiv magisterija

Direktor Rock akademije Ladislav Račić smatra da je osnivanje studija na kojem se uči samo o Beatlesima neozbiljno: – Realno je jedan semestar studirati Beatlese, ali ne i posvetiti im cijeli magisterij. Shvaćam da je to fora i da će to privući mnogo ljudi na taj studij, no o kvaliteti tog studija bi se moglo raspravljati.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije