Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Masterplan bolnica

U jednoj bolnici hitni prijam i kreveti, u drugoj ambulanta

Ratko Matijević
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
1/2
05.10.2014.
u 07:45

Ravnatelji detalje još definiraju, spajanje do kraja godine

Do kraja godine dvije opće bolnice u Hrvatskoj bit će funkcionalno povezane – spojit će se konkretni odjeli, dijeliti dijagnostika i osoblje. Dakle, takozvani masterplan počinje se primjenjivati. Prvi su dogovori sa sanacijskim upraviteljima u Ministarstvu zdravlja već odrađeni iako revidirani Nacionalni plan razvoja kliničkih bolničkih centara, kliničkih bolnica, klinika i općih bolnica još čeka saborski blagoslov.

Spajanje ekipa

Inicijativa za dogovor došla je od čelnika tih dviju bolnica, a o kojima se konkretno radi, nismo mogli doznati jer je, među ostalim, Nacionalni plan još u proceduri. No te prve dvije bolnice poslužit će kao pilot-projekt da bi se vidjeli učinci Nacionalnog plana. U tom konkretnom slučaju, neslužbeno se može čuti, prvi međusobno funkcionalno povezani bolnički odjel rezultirat će smještanjem akutnih kreveta i hitnog prijma u jednu bolnicu, dok će u drugoj biti dnevna bolnica i ambulanta. Također, na odjelu u jednoj od tih bolnica rade dva specijalista koja su svaki u pripravnosti 15 dana mjesečno, dok u drugoj bolnici na istom odjelu ima dvostruko više liječnika, odnosno tamo ih je četvero. Povezivanjem će odjel imati šest liječnika, što bi prema projekcijama moralo smanjiti liste čekanja, racionalnije rasporediti posao tih liječnika i u konačnici donijeti uštedu jer će 24-satnu uslugu sada pružati jedna, a ne dvije bolnice.

– Čuli ste za jedan primjer, ali imamo ih još. S ovim smo primjerom, istina, najdalje došli – kratko je potvrdio dr. Ratko Matijević, poznati ginekolog koji je kao voditelj radne skupine za provedbu Nacionalnog plana revidirao njegov sadržaj te ga sada očito provodi i u djelo. Kao ključne promjene Nacionalnog plana dr. Matijević ističe da se dokument više ne temelji na krevetima kao prva verzija nego na uslugama.

– Pun krevet ne znači da se u njemu netko liječi – zaključio je dr. Matijević.

Na posao na novo mjesto

Što će donijeti primjena Nacionalnog plana, najbolje će se, dakako, pokazati na terenu. Racionalizacija i ušteda te bolja usluga pacijentima ciljani su učinci. Dijelu liječnika i medicinskih sestara ovih bolnica, a ubrzo i svih ostalih, slijede konkretne promjene – rad u drugoj bolnici odnosno povezanoj ustanovi, spajanjem će se pojedinima mijenjati i aktualna zaduženja pa moguće da više neće biti potrebe za voditeljima pojedinih bolničkih odjela.

>> 'Neće biti otkaza zbog spajanja bolnica'

>> Pred blokadom i Opća bolnica Koprivnica, u Čakovcu i Zaboku također strepe

>> Spajanje bolnica, manji broj kreveta i – 400 milijuna uštede

Komentara 4

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
10:28 05.10.2014.

...jer se zdravstvo sustavno uništava... a big boss povisuje cijene usluga... tako da kumovima može dobro platiti u djelatnosti koje im prepusti (naravno one profitabilne)... tako da će se sada trošiti više a izvršenje biti još manje... a svi znaju, mogu i žele raditi... ali nema posla i tržišta ... a ovaj kumovima namješta sigurne poslove i osigurava sigurnu napalatu.... naravno javnim sredstvima...

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
10:39 05.10.2014.

...za sve državne i javne ustanove a posebice za zdravstveni sustav (MIZ, HZZO, ustanove...)... napokon prikazati odovojeno... koliko se sredstava troši za plaće i koliko za liječenje... a koliko za sponzorstva, pokroviteljstva, mobitele, automobile, informatičku opremu (koja se obnavlja puno češće nego što je potrebno - na leasing da bi se izbjegle javne nabave...), održavanje informatičkog sustava, kongrese, seminare, edukacije, školovanja, putovanja, publiciranje potrebnih i nepotrebnih brošura i dr...

DU
Deleted user
09:01 05.10.2014.

Popravak masterplana je samo od zla na gore. Kako uopće zubar može voditi ministarstvo zdravstva (osim po prijateljskoj vezi sa premijerom)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije