Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U izradi prvi svezak

U HAZU predstavljen projekt Hrvatske tehničke enciklopedije

predstavljen projekt Hrvatske tehničke enciklopedije
Foto: HAZU
22.05.2015.
u 11:40

U svom predavanju Enciklopedizacija nacionalne tehničke baštine, doc. dr. sc. Zdenko Jecić, dipl. ing. arh., glavni urednik Hrvatske tehničke enciklopedije, prikazao je specifičnosti enciklopedičkog rada na obradi nacionalne tehničke baštine

U dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti predstavljen je projekt Hrvatske tehničke enciklopedije čiji je cilj po prvi put na jednom mjestu prikupiti i sustavno prikazati ono najvažnije što se zna o povijesti i sadašnjosti tehnike u Hrvatskoj.

Nositelj projekta je Leksikografski zavod Miroslav Krleža, a odvija se u suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti te Akademijom tehničkih znanosti Hrvatske.

Predsjednik Hrvatske akademije akademik Zvonko Kusić istaknuo je kako je hrvatska tehnička baština izuzetno bogata, ali nije dovoljno prepoznata u hrvatskome društvu, no članovi Hrvatske akademije, posebno vrlo aktivnog Razreda za tehničke znanosti Akademije, mogu pridonijeti ostvarenju projekta Hrvatske tehničke enciklopedije. Dr. sc. Antun Vujić, glavni ravnatelj Leksikografskog zavoda istaknuo je kako suvremene komunikacijske tehnologije mijenjaju način rada na enciklopedijama, a tako će se i Hrvatska tehnička enciklopedija oblikovati kao usporedno mrežno (online) i tiskano izdanje, što je prvijenac na našim prostorima.

U svom predavanju Enciklopedizacija nacionalne tehničke baštine, doc. dr. sc. Zdenko Jecić, dipl. ing. arh., glavni urednik Hrvatske tehničke enciklopedije, prikazao je specifičnosti enciklopedičkog rada na obradi nacionalne tehničke baštine. Prvi svezak, koji je trenutno u izradi, obuhvaća brodogradnju, pomorstvo, promet, strojarstvo, zrakoplovstvo i vojnu tehniku, dok će posljednji svezak ujedno obuhvatiti opće tehničke pojmove zajedničke svim strukama, opći prikaz razvoja tehnike u pojedinim hrvatskim gradovima i vremenskim razdobljima te kazalo pojmova. Svesci će se dovršavati i tiskati jedan za drugim, u vremenskim razmacima od predvidivo dvije godine, priopćila je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU).

>> U HAZU promocija partiture i CD-a Frane Paraća

>> Svečana akademija u povodu 100. obljetnice rođenja akademika Ivana Supeka

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije